Kangaslampi-päivät käynnistyivät vilkkaana

Spread the love

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Aurinkoisesta kesäpäivästä saatiin nauttia Kangaslampi-päivien avauspäivänä 4.7. Kangaslammin Kyläyhdistys ry järjesti päivät nyt neljättä kertaa. Kangaslampi-päivien perinne on vanhempi, mutta välillä unohtuneet ja päivät jääneet pitämättä.

Lauantaina pidettiin myös Lypsyjakkaranheiton SM-kilpailut – paikallinen erikoisuus. Kisaajia oli puolensataa ja vielä ennen kilpailua oli ilmoittautumispaikalla väkeä ihan tungokseen saakka.

Päivien avauspuheenvuorossaan Kangaslammin Kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Niilo Pulkkinen listasi yhdistyksen tämän vuoden aktiviteetteja, joita on runsaasti. Pulkkisen mukaan tapahtumissa on runsaasti aineetonta kulttuuriperintöä, jonka merkitys myös Unescon yleissopimuksessa on hyväksytty suojelun arvoiseksi ja jonka myös Suomi on hyväksynyt.

– Kysymys on ihmisen identiteetin ja itseymmärrykseen liittyvien asioiden tunnistamisesta ja tunnustamisesta. Aineeton kulttuuriperintö voi olla mm. kieltä, esittävää taidetta, tapoja, juhlamenoja tai käsityötaitoja. Se on jaettua ja luontevasti sukupolvelta toiselle siirtyvää yhdessä toimimisen kulttuuria.

– Nopea kaupungistuminen muuttaa elinpiiriä ja elämäntapaa. Monelle tämän päivän lapselle esimerkiksi maidon alkuperä tai avotulenteko ovat jo siirtyneet osaksi menneisyyden satuja. Perinnepäivillä ja perinnekilpailuilla on tärkeä merkitys näiden arvojen vaalimisessa, hän sanoi.

Kangaslammin urheilukentällä oli vilkasta hyörinää – kesäherkkuja, musiikkia, rivitanssia ja kesäistä yhdessäoloa. Kangaslammin Riistanhoitoyhdistys ry esitteli toimintaansa ja esittelypöydällä oli mm. karhuntalja ja -kallo. Vanhoja kulkuneuvoja oli esillä – ”pappatunturimopoista amerikanrautoihin”.

Oma lukunsa on ”maaseutulinna” Manttu, joka oli valjastettu taiteen esittelytilaksi. Esillä oli Elina Hedmanin mittava taidenäyttely ja hänen tyttärensä Helena Auvisen valokuvanäyttely omista maalauksistaan. Keramiikkaa ja akvarelleja oli esillä keraamikko Päivi Utriaisen ”Pohjoinen mieli”-näyttelyssä.

Kun päälle päätteeksi piipahti vielä museossa ihastelemassa entisajan esineitä, niin perinnepäivien henki tulvi sisään.

Kangaslampi-päivien juhlatilaisuus pidettiin myös Mantulla, jonka toivoisi saavan arvoisensa tulevaisuuden ja pysymisen yhtenä Varkauden kulttuuriperintökohteista.

Teksti ja kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti