Askarteluun löytyy kaikenlaista kivaa – lomalaisellekin

Spread the love

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Se voi alkaa tenavana helmien pujottelulla nauhaan ja jatkua aikuisiällä monenlaisena kivana asiana – siis askartelu. Ja myös kesäaikaan, vaikkapa sadepäivien ratoksi – ja miksipä ei muulloinkin. Sitäpaitsi askartelu vaatii keskittymistä ja kehittää motoristisia taitoja.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä Tuula Lappalainen avasi Varkaudessa Kauppakatu 48:ssa yrityksensä Askartelupuoti. Pohjaa ja tietoa askartelualalle oli kertynyt vuosien mittaan Tiimarin palveluksessa ja tuotevalikoimaa oli helppo lähteä miettimään. Tutut ja uudet asiakkaat ovatkin löytäneet Askartelupuodin ja tutustuneet valikoimiin.

– Tuotteiden menekki on hyvin vaihteluille altista. Huhti- ja toukokuu oli vilkasta korttiaskarteluaikaa. Perusaskarteluun kuuluvat tietysti värit ja tarvikkeet – kestosuosikkeja ovat tarrat ja kiiltokuvat. Korttiaskartelussa ei riitä pelkkä kartonki, vaan käytetään nauhoja, kuviopapereita, valmiita korttipohjia.

– Kesällä aikuiset eivät kovin paljon askartele, mutta lapset varsinkin loma-aikanaan tarvitsevat touhuamista – energiaa riittää. Lasten askarteluissa suosikkeina ovat selvästi olleet helmi- ja silkkimassat. Näitä materiaaleja on todella helppo työstää ja valmistaa erilaisia hahmoja. Ja akryyliväreillä saa nopeasti aikaan kaikkea – vaikkapa kivienmaalaukseen.

1970-luvulla tehty tanskalainen ”keksintö”, Hama-helmet pitävät edelleen pintansa. Pieniä muovihelmiä, joita laitetaan piikkialustoihin ja silittämällä saadaan aikaan alustaan luotu kuvio. Hauskaa askartelua – värisommittelua, näppäryyttä ja pitkäjänteisyyttä – tuntikausiksi luovaa puuhaa.

– Ja niitä voi käyttää nimensä mukaisesti helminä – pujottaa nauhaan ja tehdä erilaisia helmiä. Aina kasvaa uusia lapsia tekemään ja helmet ovat myös aikuisten juttu.

Tuula Lappalaisen mukaan nyt on muodissa leimailu, softis-leimasimilla, joihin laitettu väri lähtee kätevästi pesemällä pois. Leimata voi paperiin, kartonkiin ja myös kankaalle. Välttämättä ei tarvita leimasinvärejä, vaan hyvin pystyy käyttämään akryylimaalia tai tekstiiliväriä.

Roolileikkeihin naamarit väritettäviksi – kartongista ja myös vanerista. Wanhanajan puinen hyrrä, jonka voi tuunata halutessaan mieleisekseen. Korvakoruja, helmiavainnauhoja, helmiä – on vain ideasta kiinni, mitä haluaa tehdä näppärillä käsillään. Myös kesä on askartelun aikaa!

Teksti ja kuvat: Vesa Moilanen

2 kommenttia artikkeliin ”Askarteluun löytyy kaikenlaista kivaa – lomalaisellekin”

  1. Aivan uskomaton, asiakaslähtöinen, monipuolinen ja syötävänsuloinen kauppa! Ihana asiakaspalvelu ja kaikinpuolin toimiva kokonaisuus. Kannatan!

    Vastaa

Jätä kommentti