Taidekeskus Väinölä on naivistien ”kesäkoti”

Spread the love

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Naivistit haluavat levittää hyvää mieltä Iloa Itä-Suomeen – Naivistit Varkaudessa-näyttelyllään Taidekeskus Väinölässä 29.8. saakka. Suomalainen naivismi kukkii ja on voimissaan – ja todella tuo iloista mieltä näyttelyssä kävijälle.

Nyt vuorossa on neljäs Iloa Itä-Suomeen – Naivistit Varkaudessa-näyttely. Ensimmäisellä kerralla näyttelyssä oli mukana 17 taiteilijaa. Nyt taiteilijoita on ennätykselliset 44 ja näyttely on laajin suomalaisten naivistien näyttely. Näyttely on saanut ”siivet selkäänsä”.

Näyttelyn kuraattori on varkautelainen Marja-Muusa Hämäläinen, joka myös toimii Suomen Naivistit ry:n puheenjohtajana. Hän luonnehtii näyttelyä teosten keskinäiseksi vuoropuheluksi, palapeliksi, josta muodostuu kokonaisuus.

Naivismille on runsaasti määritelmiä ja naivismin luonnetta joukko näyttelyn taiteilijoita pohti ennen näyttelyn avajaisia.

Naivisti päästää oman sisäisen lapsensa irti, maalaaminen itsessään on hauskaa ja siitä tulee hyvä mieli. Aiheet tulevat useasti taiteilijan alitajunnasta ilman mitään yritystä ja töissä näkyy eletty elämä.

Naivistiksi synnytään, siihen ei voi opetella. Se on primitiivisen ja lapsenomaisen taiteen yhdistelmä. Naivismi on lempeä ovi todellisuuteen ja naivismissa kipeitäkin asioita käsitellään, mutta toivo on aina mukana. Vakaviakin asioita voi käsitellä naivismin keinoin hauskasti – ei masentavasti. Niin – ja naivismi on myös tarinankerrontaa – jokaisen taiteilijan siveltimenvedot ja värit ovat erilaiset.

Taidekeskus Väinölää taiteilijat luonnehtivat satutaloksi kerrostalojen keskellä – naivistien ”kesäkodiksi”. Tämän kesän Iloa Itä-Suomeen – Naivistit Varkaudessa-näyttelyn voi myös hyvin katsoa kuuluvan paikallisen teollisuuden juhlavuoteen. Onhan yli 100-vuotias Väinölä-rakennus aikoinaan ollut osa varkautelaista teollisuushistoriaa.

Taidekeskus Väinölän galleristi Timo Hämäläisellä on juhlavuosi. Galleristina hän on toiminut Varkaudessa jo 25 vuoden ajan – Taidekeskus Väinölässä 16 vuotta. Lämpimät onnittelut!

Teksti ja kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti