ViaDia-tori tukemassa paikallista hyvinvointia

Spread the love
ViaDia-tori sijaitsee nyt Kauppakadun varrella Varkaudessa.
ViaDia-tori sijaitsee nyt Kauppakadun varrella Varkaudessa.

Varkaudessa Kauppakatua keväänkorvalla kävellessä tein havainnon, että Kauppakatu 24:n kohdalle oli liikehuoneiston näyteikkunaan ilmestyneet uudet teippaukset. Vapaakirkon ViaDia-tori ja kuntouttavan toiminnan päiväkeskus oli muuttanut. Piipahdin sisään kysymään kuulumisia.

– Tässä on kirppari ja kahvio ja tästä kautta tehdään myös ruoka-aputyötä, jota jaetaan Vapaakirkolla Laivalinnankadun varrella maanantaista perjantaihin. Ruoka-apujakelussa käy päivittäin 50-70 henkilöä. Meillä on yhteistyökumppaneina neljä kauppaliikettä, jotka ovat halukkaita lahjoittamaan ylijäämäruoan – ettei ruokaa menisi roskiin, kertoo ViaDia-torin ohjaaja Harri Miettinen, jonka mukaan ruoka-apujakelu edellyttää terveystarkastajan lupaa ja hyväksyntää elintarvikehuoneistoksi.

Kirpputoritoimintaan ViaDialla on entistä laajemmat tilat. Kirpparille tavarat tulevat lahjoituksina ja toiminnalla tuetaan paikkakunnan lähimmäistyötä, pystytään peittämään kiinteistökuluja, edesautetaan tavaroiden kierrätystä ja voidaan tarjota henkilökunnalle mielekästä työtä.

Varkauden kaupungin kautta ViaDia-torilla on kuntouttavan työtoiminnan sopimuksella 10-15 henkilöä töissä. Joku on töissä päivän viikossa, joku viisi päivää viikossa – asiakkaan tarpeen ja elämäntilanteen mukaan.

– Tarjoamme pitkäaikaistyöttömille kuntouttavaa työtoimintaa ja haluamme saada asiakkaat pois kotoa. Tekemään jotakin mielekästä työtä ja mahdollisesti eteenpäin jatkopolulla – opiskelemaan, työhön tai toiseen kuntouttavaan työpaikkaan, Miettinen kertoo Varikko-hankkeesta, jossa rahoittajina ovat kunnat, Euroopan sosiaalirahasto ja Vapaakirkon diakoniajärjestö ViaDia Pohjois-Savo ry omalla osuudellaan.

Varikko-hanke on matalan kynnyksen päivä- ja työtoimintamalli. Varikoilla halutaan tukea erityisesti väestöryhmiä, joiden sosiaalinen osallisuus on uhatuin ja jotka tarvitsevat työ- ja toimintakyvyn parantamista ja sosiaalisen osallisuuden tukemista – ennen kuin työllistyminen avoimille työmarkkinoille on mahdollista.

ViaDia-torin henkilökunnalle järjestetään koulutus- ja virkistyspäiviä. Työssä olevilla on myös mahdollisuus ilmaiseksi suorittaa esimerkiksi hygieniapassi, turvallisuuskortti, tulityökortti ja ensiapukursseja. Kuopiosta on mahdollisuus saada sairaanhoitajan, sosiaalityöntekijän ja päihdeohjaajan asiantuntemusta.

Varikko-hankkeen toisena työntekijänä Miettisen lisäksi Varkaudessa on Veikko Tarvonen.

– Pyrimme tekemään sellaista toimintaa, jota muut eivät välttämättä tee – ettei tulisi päällekkäisyyksiä. Yhteistyötä tehdään Varkauden kaupungin sosiaalitoimiston ja työllisyysyksikön kanssa, Harri Miettinen kertoo.

Teksti ja kuva: Vesa Moilanen

Jätä kommentti