Esikoululaisten Superkuvat-valokuvanäyttely kirjastolla

Spread the love
Superkuvat
Superkuvat-näyttely on Varkauden kirjaston näyttelytasanteella esillä 25.6. saakka.

Käpykankaan päiväkodin esiopetusryhmä Homssujen viime syksynä nykyvalokuvataiteen työpajassa toteuttamat tuotokset ovat nyt saaneet ”toisen elämän” ja entistä laajemman yleisön. Ensiesittäytymisensä näyttely sai päiväkodilla.

Varkauden kaupunginkirjaston näyttelytasanteella Superkuvat-näyttely avautui 1.6. sopivasti ennen Vekara-Varkaus-festivaaliviikon käynnistymistä. Näyttelyssä on 28 digitaalista, lasten ottamaa ja valitsemaa valokuvaa ja valokuvataiteilijoiden teoksia pieninä vedoksina. Näyttely on avoinna 25.6. saakka.

Palataanpa viime syksyyn. Käpykankaan päiväkodin esiopetusryhmän lapset tulkitsivat nykyvalokuvataiteilijoiden teoksia sanoin ja kuvin. Tekemiensä tulkintojen pohjalta esikoululaiset valitsivat kuvausaiheensa ja saivat digikameran viikoksi käyttöönsä.

Nykyvalokuvataiteen työpaja oli osa varkautelaislähtöisen Mari-Jatta Rissasen väitöstutkimusta Jyväskylän yliopiston Kasvatustieteiden tiedekuntaan. Tutkimuksessa tarkastellaan varhaista kuvataidekasvatusta lapsen kulttuurisen osallisuuden ja taiteellisen toimijuuden tukijana.

Mari-Jatta Rissanen (kuvassa oik.) ja valokuvataiteilija Johanna Hackman iloitsivat Käpykankaan päiväkodin esiopetusryhmän valokuvanäyttelystä ja yllättävästä tapaamisestaan.
Mari-Jatta Rissanen (kuvassa oik.) ja valokuvataiteilija Johanna Hackman iloitsivat Käpykankaan päiväkodin esiopetusryhmän valokuvanäyttelystä ja yllättävästä tapaamisestaan.

Superkuvat näyttelyn avajaisissa Mari-Jatta Rissanen sanoi projektin olleen upea ja siihen osallistuivat mukana olleiden esikoululaisten perheet – se oli elinehto koko projektille. Kaikkinensa työpajassa sitouduttiin projektiin puolentoista kuukauden ajan.

– Työpaja ja valokuvat kertovat siitä, että ryhmä on ollut taitava kuvanlukija. Ja kamerankäyttö oli nopeasti hallussa, kertoi Mari-Jatta Rissanen, jonka mukaan Superkuvat-näyttelyn kuvat jatkavat Varkaudesta uuteen osoitteeseen ja näyttelyyn.

Ikäänkuin yllätyksenä Varkauden kirjaston näyttelyn avajaisissa paljastui, että tilanteessa oli mukana valokuvataiteilija Johanna Hackman, jonka valokuvateos oli yksi esiopetusryhmän innoittajista. Valokuvataiteilija Hackman on kiertänyt Euroopan ja Yhdysvaltojen suurkaupunkeja kuvaten kodittomia, katujen asukkaita.

– Olen iloinen, että olette tehneet tämän työn – kaikki kuvat ovat upeita. Valokuvaan tarvitaan avarakatseisuutta ja avoimuutta – teillä kaikilla niitä on ollut, hän sanoi nuorille valokuvaajille.

Teksti ja kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti