Lainatakaukset puhuttivat kaupunginvaltuustoa

Spread the love
Matti Semi
Kaupunginvaltuuston kokouksen alkajaisiksi kukitettiin uusi varkautelaiskansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Matti Semi (vas.).

Varkauden valtuusto etsi perusteita taata riskiliiketoimintaa kokouksessaan maanantaina 25.5. Esityslistan kahdessa pykälässä päätettävänä oli Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n luottojen takaukset. Toisessa pykälässä kyseessä oli Metallikadun 3:n yritystila eli akkutehdas ja toisessa Finnforel Oy-nimisen, perustettavan yhtiön kanssa kirjolohenkasvatuslaitoksen rakennuttamisesta.

Asioille taustoja olivat valtuustolle kertomassa kaupunginjohtaja Hannu Tsupari, Navitas Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Jouko Laitinen, Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Karvinen ja Finnforel Oy:n edustajana Arvo-Tec Oy:n toimitusjohtaja Kaj Arvonen.

Metallitie 3:n osalta Keski-Savon teollisuuskylä Oy:n hakemalle 8,5 miljoonan euron luotolle kaupunginvaltuusto päätti myöntää Varkauden kaupungin omavelkaisen takauksen. Otettavalla luotolla yhtiö maksaa pois kolme aiempaa velkakirjalainaa, jotka yhtiö oli ottanut vuonna 2008 kyseisen teollisuustilan rakennuttamiseen. Luottojen uudelleen järjestelyllä saavutetaan nykytilaan verrattuna merkittäviä korkokustannussäästöjä. Takauspäätöksellä on elinkeinopoliittinen merkitys ja positiivinen vaikutus yritystoimintaan ja työllisyyteen. Pekka Kedon (ps.) vastaesitys omavelkaisen takauksen myöntämättä jättämisestä raukesi äänin 40-3.

Keski-Savon Teollisuuskylä Oy/Finnforel Oy: luoton takausasian lainasumma on 4,5 miljoonaa euroa Varkauden kaupungin omavelkaisella takauksella. Kaupunginvaltuusto päätti myöntää omavelkaisen takauksen Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n ottamalle lainalle ehdolla, että hankkeeseen saadaan avustusta vähintään 30 %. Avustus pienentää vastaavalla summalla kaupungin antaman omavelkaisen takauksen määrää. Pekka Kedon (ps.) vastaesitys omavelkaisen takauksen myöntämättä jättämisestä raukesi äänin 39-3, yhden valtuutetun ollessa poissa.

Tulevaisuuden Varkaus

Kaupunginvaltuusto oli tärkeiden päätösten keskiössä. Kaupungin strategiassa on työpaikkojen kokonaismäärän lisääminen ja elinkeinorakenteen monipuolistaminen. Kaupunginjohtaja Tsuparin mukaan takaukset eivät ole montaa prosenttia kaupungin talousarviosta, joten hänen mielestään kummassakaan päätöksessä ei ole kysymys merkittävästä riskistä. Hän myös muistutti, että Keski-Savon Teollisuuskylä Oy on aikanaan perustettu tavallaan työkaluksi Varkauden kaupungille – rakennuttamaan yritysten tarvitsemia toimitiloja.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa pohdiskeltiin toukokuun alussa voimaan astuneita kriisikuntakriteereitä, Varkauden kaupunkikonsernin velkaantumista, järkevän taloudenpitäjän toimintamalleja – jotta ei oltaisi ylivelkaantumisen tiellä.

Minkälainen kaupunki Varkaus on tulevaisuudessa? Elinvoimaisena tulisi pystyä vastaamaan eteen tuleviin haasteisiin – muun muassa yritysten sijoittumishalukkuuteen paikkakunnalle ja osaavan työvoiman saamiseen. Uusia yrityksiä, uusien työpaikkojen ja uusien veronmaksajien saaminen – yhteisvoimin pitäisi pystyä haasteisiin vastaamaan. Ja löytää ratkaisu, tukeva pohja toiminnalle ja uusi nousu – esimerkiksi akkutehtaalle.

Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki (sd.) muistutti, että Varkaus on koko ajan ottanut riskiä ja vastuuta koko talousalueen menestykseen liittyviin yrityshankkeisiin – yksin. Hän toivoikin, että vastuuta kannettaisiin laajemmin ja talousalue sitoutuisi elinkeinopoliittiseen, tiiviimpään yhteistyöhön. Rajamäen mukaan Varkaus on aina ollut siihen valmis.

Vesa Moilanen

Jätä kommentti