Varkauden yhteislyseon riemuylioppilaat luokkakokouksessaan

Spread the love

Kun edellisestä tapaamisesta on 50 vuotta, ei ihme, että pitää katsoa vielä uudestaan ja tarvittaessa kysyä nimeäkin. Mutta hetken kuluttua tilanne alkaa selkiytyä, muistikuva palaa ja henkilöllisyys selviää – kun on lukenut tutun oppilaan nimilapun.

Että mistäkö kyse? Vastaus: luokkakokouksesta. Varkauden yhteislyseosta vuonna 1965 ylioppilaaksi valmistuneet kokoontuivat Helsinkiin viettämään luokkakokoustaan. Luokkakokouksessa paikalla oli nelisenkymmentä osanottajaa – muutama riemuylioppilas Varkaudesta, muutama muualta kotimaastamme ja valtaosa pääkaupunkiseudulta. Mukana tilanteessa oli muutamia myöhemmin kirjoittaneita lukiovuosien luokkakavereita. Luokkakokoukseen väkeä oli tullut myös maamme rajojen ulkopuolelta – Kanadasta, Yhdysvalloista, Belgiasta ja Ruotsista.

Opettajista tilaisuuteen osallistui musiikinopettajamme Pirkko Jalkanen, jolle kajautettiin nimenomaan hänelle tekstitetty laulu Lili Marlenen sävelin. Pirkko Jalkasta on monella oppilaalla kiittäminen musiikkitunneista, kuoroesiintymisistä ja innostamisesta musiikkiin. Vuosikymmenten ajan Pirkolla on säilynyt yhteys oppilaisiinsa ja häntä muistettiin myös Kreikasta kokoukselle lähetetyllä esseellä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Toki muitakin opettajia muisteltiin ja laulettiin lauluja, jotka oli tehty opettajista penkinpainajaisiin. Ruokailtiin, muisteltiin koulutapahtumia 1960-luvulla otetuista valokuvista laaditun kuvakavalkadin välityksellä ja kerrottiin omat kuulumiset – jokainen omalla vuorollaan tiivistetysti kolmessa minuutissa. Monenlaisissa työtehtävissä oli oltu – muun muassa opettajina, lääkäreinä, juristeina, insinööreinä, sairaanhoitajina – julkisella sektorilla, yksityisellä puolella ja myös kansainvälisissä tehtävissä.

Iloinen puheensorina täytti Helsingin Kampissa sijaitsevan panimoravintola Bruuwerin takkahuoneen tilan ja yhteiskuvaa varten luokkakokous ”valtasi” kauppakeskuksen sisärappuset kuvanottoa varten. Ja ehkä oli tunne, että ”siitä ja siitä asiasta pitäisi vielä kertoa ja kysyä”. Niinpä joukko riemuylioppilaista suuntasi ”kertaamaan kouluajan asioita” Kämpiin.

Luokkakokous oli tietyllä tavalla lyhyt tuokio, ”pintaraapaisu” muistoihin – mutta nostalgiaa tuova lämmin yhdessäolon hetki. Sydämellisiä kohtaamisia, porukka kuuluu yhteen ja Varkauden ulkopuolella asuvat toivottivat koulukaupungilleen parhainta menestystä.

Vuonna 2003 osa joukosta kokoontui Varkaudessa, jossa tuolloin kaupunginjohtajana toimi yksi oppilaista – Matti Reijonen. Silloin tutustumisen kohteina olivat Stora Enson paperitehdas, Mekaanisen Musiikin Museo ja Navitas-taitotalo ja iltaa vietettiin Virkamiesklubilla.

Entä seuraavan kerran – milloin ”vanha jengi on koossa taas”? Toivottavasti tavataan jälleen luokkakokouksen merkeissä – vaikkapa Varkaudessa. Toivoo Helsingin luokkakokouksessa mukana olleena ja valokuvia näpänneenä

Vesa Moilanen

3 kommenttia artikkeliin ”Varkauden yhteislyseon riemuylioppilaat luokkakokouksessaan”

 1. Kiitos, Vesa, riemuylioppilaiden tapaamisen kuvista ja kertomuksesta. Että tähän päästiin ja onnistunut kohtaaminen saatiin aikaiseksi, suunnittelutyö kesti pitkään mutta kannatti. Hyvä, että tykkäsit ja tulit, näit ja dokumentoit ja palautit mieleen myös edellisen unohtumattoman tapaamisemme pääkallon paikalla 2003 Varkaudessa. Kesäterveisin Ritva Ruohonen

  Vastaa
  • Todella ilo oli olla mukana riemuylioppilaiden 50-vuotisluokkakokouksessa kameran kanssa dokumentoimassa lämpöisiä kohtaamisia. Ja ihanaa, kun porukkaa oli tullut tosi kaukaa ulkomailta.
   Oli tapaaminen, josta jäi muistoja pitkäksi aikaa. Kiitos kaikille.

   Vastaa
   • Pientä täsmennystä: Kuvissa näkyvä koulurakennus valmistui vuonna1956 ja juhlijaporukka aloitti siinä vuonna 1957.Porukka oli siis toinen koulussa kaikki 8 luokkaa käynyt.

    Vastaa

Jätä kommentti