Jussi Mikkonen: Ennaltaehkäisevä työ tärkeää perheiden hyvinvoinnille

Spread the love

(Eduskuntavaalit järjestetään seuraavan kerran Suomessa sunnuntaina 19.4.2015. Ennakkoäänestys on kotimaassa 8.-14.4.2015 ja ulkomailla 8.-11.4.2015. Eduskuntavaaleissa 2015 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset. Sykkeessä-kaupunkilehti on haastatellut Varkaudessa ja Leppävirralla asuvat eduskuntavaaliehdokkaat. Tämä haastattelu ilmestyi alunperin Sykkeessä-lehdessä 2/2015.)

Jussi Mikkonen on ehtinyt olla mukana monessa asiassa. Hän kehottaakin ihmisiä lähteä mukaan, osallistumaan lähiympäristöönsä ja vaikuttamaan siinä.
Jussi Mikkonen on ehtinyt olla mukana monessa asiassa. Hän kehottaakin ihmisiä lähteä mukaan, osallistumaan lähiympäristöönsä ja vaikuttamaan siinä.

Kun Jussi Mikkonen ilmoittautui kirkollisvaaleihin yhden päivän liian myöhään, asia jäi pyörimään mielessä. Sitten eräänä aamuna hän heräsi siihen, kun Sari Essayah soitti ja kertoi kuulleensa, että Jussi on aktiivinen nuorimies. Ja kysyi kiinnostusta lähteä ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin.

Siitä homma lähti liikkeelle. Jussi Mikkonen (20 v.) on kristillisdemokraattien ehdokkaana. Hän opiskelee Mikkelin ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiksi, kansalaistoimintaa ja nuorisotyötä. Valmistuttuaan hän voi toimia nuoriso-ohjaajana, erityisnuorisotyössä ja järjestötyössä eli työkenttä on aika laaja.

Pohjalla Jussilla on kaksoistutkinto neljän vuoden projektin jälkeen. Hän kävi Savonlinnassa lukiota ja kokkilinjaa ammattikoulussa ja valmistui kokiksi. Muutettuaan takaisin Varkauteen hän suoritti työssä oppimismuotona tarjoilijantutkinnon ja kirjoitti ylioppilaaksi Varkauden lukiossa.

Yhteiskunnallisista asioista hän on ollut kiinnostunut jo pitkään. Toiminta Varkauden nuorisovaltuusto Wanuvassa ja sen puheenjohtajana on ollut antoisaa aikaa.

– Nuorisovaltuusto on erittäin hyvä tapa toimia nuorten kuulemisessa ja nuorten mielipiteiden esille saamisessa. Mielestäni Varkauden nuorisovaltuusto toimii tosi hyvin ja Varkauden kaupungissa nuorisovaltuustolla on tietynlainen paikkansa. Kaupungin päättäjät tietävät ja ymmärtävät, mikä on nuorisovaltuusto.

Lähipalvelut

Tärkeiksi asioiksi yhteiskunnassamme Jussi kokee perheiden hyvinvoinnin ja eritoten nuorten ja lasten hyvinvoinnin, ennalta ehkäisevän työn, että ei tulisi sosiaalisen tuen tarvetta.

– Pitäisi välttää, ettei tulisi korjaavan sosiaalisen vahvistumisen tarpeessa olevia nuoria.

Ihmisten yleisestä hyvinvoinnista puhuttaessa, Jussin mielestä peruspalveluiden tulisi olla kunnossa ja että ihmisillä olisi lähipalveluita.

– Itse olen kotoisin Harjurannalta ja tiedän, että jos koulu lakkautetaan, on vaikeaa. Palveluiden tulisi olla lähellä ihmisiä, muutoin saadaan vain muuttotappioita pienillä paikkakunnilla.

– Ihmisten hyvinvointiin vaikuttava asia on työllisyys. Varkaudessa kävi tosi hyvin, kun Stora Enso investoi ja tulee työpaikkoja. Vaikutus on koko talousalueeseen – lisää töitä monella saralla, hän iloitsee.

Jussi Mikkonen haluaisi vaikuttaa yrittäjyyden tukemiseen. Ei välttämättä rahallisesti, mutta vähentämällä byrokratiaa ja helpottamalla yrittäjiin kohdistuvaa verotusta.

Oman kouluttautumissuuntautumisen kautta hän saa valmiuksia vaikkapa yrityksen perustamiseen.

– Yhteinen haave äitini kanssa olisi perustaa joskus leiri- tai kuntoutuskeskus. Tarkoituksenani on ehkä jatkaa opiskeluja tavoitteena valmistua yläasteen aineopettajaksi kotitaloudessa ja terveystieteissä.

– Yksi kiinnostava asia on teologia. Katsotaan, mitä kaikkea ehtii – on vuosia opiskella. Ja välillä pitää tehdä työtäkin, hän tuumailee.

Valmiuksia elämään

Vaikka Jussille on jo perhearvoista tuttua, toiminta seurakunnassa on tuonut perusarvoina hänen elämäänsä lähimmäisenrakkauden. Jussi on toiminut seurakunnan nuorisotoiminnassa isosena ja myös muutaman kuukauden ajan työskennellyt seurakunnassa.

– Tuo aika antoi tosi paljon, kasvatti ihmisenä, antoi tiettyä ideologiaa ja valmiuksia opiskeluun ja omaan elämään.

Jussi sanoo aktiivisen elämäntavan olevan hänelle sopivaa. Lähteä mukaan toimintaan, osallistua lähiympäristöönsä ja vaikuttaa siinä. Teatteriharrastuksessa hän ollut mukana lapsesta asti. Harjurannan Teatteriyhdistys, Harjurannan Nuorisoteatteri ja Teatteriryhmä Nimettömät ovat antaneet paljon valmiuksia toimia elämässä.

– Teatteriharrastus kasvattaa sosiaalisesti. Se sosiaalinen vahvistaja eikä ole pelkoa sosiaalisista tilanteista. Teatterissa ei voi toimia yksin – pitää oppia ryhmäytymään ja olemaan esillä ihmisille. Teatteriharrastuksen kautta on tullut kallisarvoista esiintymiskokemusta, mutta myös ryhmädynamiikkaa ja ryhmässä toimimista – valmiuksia elämään.

Kuulostaa siltä, että Jussin elämäntapa todella on aktiivinen. Nuorisovaltuusto, harrastajateatteri, SPR:n toiminnassa mukana ensiapuryhmässä ja nuorisotoiminnan järjestämisessä Varkaudessa – oman vapaa-ajan puitteissa – ja tietysti aikaa ystävien kanssa.

– Harrastukset ovat suuri osa elämääni. Elän harrastuksieni kautta – se on minun vapaa-aikaani, vaikka se onkin kiireistä.

Teksti ja kuva: Vesa Moilanen

Jätä kommentti