Joroisten Musiikkipäivät räiskyy ja lämmittää

Spread the love

Joroisten Musiikkipäivät polttaa kuulijoihin lähtemättömän jälkensä. Kamarimusiikki roihuaa heinä-elokuun vaihteessa eli sunnuntaista 26.7. sunnuntaihin 2.8.2015. Musiikkipäivät räiskyy ja lämmittää Joroisten lisäksi Juvalla, Rantasalmella ja Kangaslammilla. Esityspaikkoina ovat tunnelmalliset kartanot ja kirkot, mutta myös lentokenttä ja meijeri. Ulkoilmatapahtumiakaan ei ole unohdettu. Mukana on useita kansainvälisestikin tunnettuja esiintyjiä. Tarjontaa löytyy kaikenikäisille. Tuli-teemaan perustuvan ja Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden huomioivan ohjelmiston ovat rakentaneet jo viime kesältä tutut taiteelliset johtajat: sopraano Mia Huhta ja viulisti-sovittaja Teppo Ali-Mattila.

Aloituspäivän sunnuntaina kansallisbaritoni Jorma Hynninen tulkitsee rakkaimpia laulujaan historiallisessa Mantussa Kangaslammilla. Konsertissa kuullaan Tulindbergin, Sallisen, Sibeliuksen, Rautavaaran ja Melartinin sävellyksiä. Iltakonsertti järjestetään Joroisniemen kartanossa, joka palaa konserttipaikkojen joukkoon muutaman vuoden tauon jälkeen. Konsertissa kuullaan hehkuvaa kamarimusiikkia Keski-Euroopan kaupungeista aina Norjan vuonoille saakka: Schubertia, Brahmsia, Griegiä ja Sindingiä.

Joroisten kirkossa esitetään keskiviikkona Sibelius-juhlavuoden kunniaksi säveltäjän kauneinta kamarimusiikkia. Mukana ovat nuoret brittilupaukset viulisti Timothy Crawford, sellisti Tim Posner ja alttoviulisti Timothy Ridout. Ridout voitti The Inaugural Cecil Aronowitz International Viola -kilpailun lokakuussa 2014. Konsertissa kuullaan myös suomalaisiin huippukamarimuusikoihin lukeutuvan viulistiaviopari Minna Pensolan ja Antti Tikkasen soittoa.

Torstain iltapäiväkonsertti Rantasalmen Vanhassa pappilassa on Scarlattin ja Händelin ilotulitusta. Luvassa on mm. kaikuja roomalaisen ruhtinaan illanvietosta. Joroisten Vanhalla meijerillä kuullaan illalla kantaesitys: Peter Lerche loihtii kitaroilla häikäisevän kirjon sävyjä ja tunnelmia monimuotoisen uransa varrelta.

Perjantai-iltäpäivänä viihdytään kirjailija Sirpa Kähkösen seurassa kauniissa Järvikylän kartanossa. Kähkönen lukee kamarimusiikin lomassa otteita romaanistaan Graniittimies. Illalla pianisti-säveltäjä Anna-Mari Kähärä säkenöi rennossa konsertissa Joroisten Kartanogolfilla.

Kevyempää ohjelmistoa edustaa lauantai-illan Dallapé-konsertti Varkauden lentoasemalla Joroisissa. Orkesteri juhlistaa Toivo Kärjen ja Olavi Virran 100-vuotisjuhlaa sekä orkesterin 90-vuotista taivalta. Tapahtumassa on tarjolla hyvää ruokaa ja viinejä. Ruokailu varataan etukäteen Joroisten Musiikkiyhdistykseltä. Toisella puoliajalla päästään myös tanssimaan.

Sibelius 150-vuotta -juhlakonsertti on loistelias päätös kesän 2015 Musiikkipäiville. Kansainvälinen tähtisopraano Camilla Nylund ja liedmusiikin suurimpiin mestareihin kuuluva pianisti Helmut Deutsch esiintyvät Juvan kirkossa sunnuntaina. Joroisten Musiikkipäivien konsertti on Nylundin ainoa esiintyminen Suomessa kesällä.

Joroisten Musiikkipäivillä on runsaasti ilmaistapahtumia. Sunnuntaina Avajaisjumalanpalveluksessa Joroisten kirkossa Arvo Pärtin sävellykset lämmittävät yleisön festivaalitunnelmaan. Jumalanpalveluksen jälkeen sankarihaudoilla lauletaan Finlandia-hymni Golden Horns -yhtyeen säestyksellä. Joroisten seurakuntamajalla järjestetään torstaina muusikoiden ja yleisön Tapio Rautavaara -teemaiset yhteislauluiltamat. Lauantaina lapset etsivät Teppo Ali-Mattilan johdolla mielikuvituksessamme kyteviä lauluja, loruja ja rytmejä Joroisten Vanhalla meijerillä.

Jätä kommentti