(Eduskuntavaalit järjestetään seuraavan kerran Suomessa sunnuntaina 19.4.2015. Ennakkoäänestys on kotimaassa 8.-14.4.2015 ja ulkomailla 8.-11.4.2015. Eduskuntavaaleissa 2015 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset. Sykkeessä-kaupunkilehti haastattelee Varkaudessa ja Leppävirralla asuvat eduskuntavaaliehdokkaat niin, että jokaisessa ilmestyvässä lehdessä on yksi ehdokas haastateltuna. Tämä haastattelu ilmestyi alunperin Sykkeessä-lehdessä 10/2014.)
Varkautelainen tuotantotekniikan mekaanikko, varapääluottamusmies ja perheenisä Timo Suhonen (40 v.) on toista kertaa eduskuntavaaliehdokkaana sosialidemokraattien riveissä. Edellisissä vaaleissa hän oli kertomansa mukaan ”kakkosehdokkaana istuvan kansanedustajan takana”. Positiivisella mielellä eduskuntavaaliehdokastyötä tekemään lähtenyt Suhonen sai tuolloin yli 1.100 ääntä.
– Se oli positiivinen kokemus ja avasi paljon silmiäni vaalityöhön liittyen. Jo silloin tein päätöksen, että myös seuraavissa vaaleissa olen ehdolla ja ymmärsin pitkäjänteisyyden. Sieltä asti asiaa on valmisteltu, kertoo Suhonen, jolla on halu päästä vaikuttamaan hänelle tärkeisiin asioihin yhteiskunnassamme.
Timo Suhonen on viimeiset 17 vuotta toiminut koneasentajana ja kunnossapitäjänä Varkauden paperitehtailla. Noiden vuosien aikana hän on nähnyt Varkauden suurteollisuutta ravistelleet myllerrykset ja uhkan jopa koko metsä- ja paperiteollisuuden kohtalosta paikkakunnalla. Kunnes tuli yllättävä käänne ja alkoi selvitys kartonki-investointimahdollisuudesta, joka toteutuu ensi vuonna.
– Stora Enson johtaja kävi sanomassa, että tehtaan toiminta jatkuu ainakin 20 vuotta. Onhan se koko Itä-Suomelle merkittävä asia. Olemassa olevan työvoiman on tarkoitus jatkaa ja arviona ilmoitettiin, että, että puunkäytön lisääntyessä tehdas työllistäisi lisää kuljetus- ja puunkäyttöalalla n. 200 henkilön työpanosta Itä-Suomen alueella. Se on todella merkittävä asia, hän toteaa.
Suhonen kertoo nähneensä, mitä teollisten työpaikkojen menetysten kautta on tapahtunut. Hänen mielestään Suomessa työsuhdeturva on Euroopan mittapuun mukaan aika heikoissa kantimissa.
– Kun suuryritykset tekevät miljoonavoittoja, silloin ei pitäisi olla oikeutta irtisanomisiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä, vaikka yt-laki antaakin sen mahdollisuuden tällä hetkellä. Ja kun tarkastellaan irtisanottujen irtisanomisajan jälkeistä turvaa, se on tosi heikko verrattuna muihin maihin. Esimerkiksi Saksassa irtisanotuille maksetaan jopa kahden vuoden palkkoja ja turvataan koulutusmahdollisuutta ja uutta työllistymismahdollisuutta. Yt-lakiin pitää Suomessa saada päivitys.
Suhosen mielestä muutenkin puhuttaessa työllisyydestä ja siihen vaikuttavista, nykyinen hallitus ja Antti Rinne ovat tehneet hyviä avauksia liittyen työllistymiseen ja sen tukemiseen. Esimerkiksi on tuotu esille, että valtion tulee huomioida koulujen ja tiestön korjausvelka ja laittaa niihin panostuksia – vaikka tilanne on vaikea. Tuolloin saataisiin omaa työllisyysvaikutusta.
Huolenpitoa lähimmäisistä
Keskusteluhetkemme aikana käy ilmi, kuinka yt-laki, työsuhdeturvan parantaminen ovat Suhoselle tärkeitä asioita.
– Yritykset pitäisi entistä paremmin sitouttaa huolehtimaan, ettei puolen vuoden työttömyyden jälkeen ihmisiä jätettäisi heitteille. Olisi vielä oltava joku aikajana, jossa työnantaja oli oikeasti velvoitettu ”ottamaan koppia” ihmisistä.
– Yhteiskunnan tulisi muutoinkin tarjota mahdollisuuksia niille ihmisille. jotka ovat jääneet liian pitkäksi aikaa ilman tekemistä. Ihmisten löytäminen – pitkäaikaistyöttömien ja nuorisotyöttömien – tähän tulisi pistää lisää paukkuja.
– Käydä soittamassa ovikelloa ja kysyä, mitä haluaisit ja voisit tehdä – esimerkiksi nuorisopajassa ja työpajassa. Näitä koppeja tulisi ottaa syrjäytymisuhan alla olevista nuorista ja tehdä kaikkemme, että mahdollisimman moni saataisiin pois syrjäytymisen kiemuroista ja tulemaan mukaan toimintaan ja aktivoitumaan jopa opiskeluihin.
Ovikellonsoittamisen yhteydessä Suhonen muistuttaa myös lisääntyvästä vanhusten määrästä.
– Puhutaan, että koti on paras paikka ikäihmiselle, mutta ei pidä ”haudata” ihmisiä heidän koteihinsa. Tässä asiassa kolmas sektori on äärimmäisen tärkeä toimija. Varkaudessa eläkeläisjärjestöt ja vapaaehtoisjärjestöt tekevät arvokasta työtä, joka tulisi huomioida myös Varkauden kaupungin puolelta – esimerkiksi turvaamalla kokoontumis- ja toimintatilat. Iäkkäät ihmiset ovat aktiivisia ja tekevät hyvää työtä. Ehkä me nuoremmat emme ymmärrä tätä.
Perheneuvola
Suhosen perheessä on kolme lasta. Lapsiperheiden asiat ovat lähellä sydäntä. Hänen mielestään lapsilisiä ei pidä leikata kaikilta.
– Olen valmis esittämään lapsilisien kohdentamista paremmin ja enemmän vähempituloisten ja vähempiosaisten perheille. Olen valmis esittämään, että kaikilla ei olisi oikeutta lapsilisään, vaan pitäisi olla tulorajat. Kaikille perheille lapsilisä ei olisi täysimääräinen tai hyvätuloisille lapsilisää ei annettaisi ollenkaan.
Timo Suhonen kertoo avoimesti, että hänet on huostaan otettu 9-vuotiaana.
– Minulla on perspektiiviä asiaan, koska olen nähnyt, millaista elämä voi olla ja jollaista sen ei pitäisi olla lapsiperheessä. Huostaanotto on lapsen osalta viimeisin keino, mutta joskus viimeisin ja tarpeen oleva keino. En olisi tässä, jos minua ei olisi huostaan otettu, hän sanoo ja haluaa tehdä kaikkensa sen eteen, että lapsiperheet tulisivat otetuiksi huomioon jo ennalta ehkäisevästi, esimerkiksi johtuen työttömyydestä. Suhonen tuokin esille perhetyön ja perheneuvolamallin, jollaista on toteutettu mm. Imatralla.
– On osoitettu, kun ajoissa otetaan huomioon perheen tilanne ja tartutaan asioihin, perhe pääsee jaloilleen ja pystyy jopa kehittämään omaa perhe-elämäänsä ja ei tarvitse ryhtyä esimerkiksi lastensuojelutoimenpiteisiin.
Suhonen tähdentää lasten harrastusmahdollisuuksien merkitystä. Itse hän nuoruudessaan pelannut puolenkymmentä vuotta jääkiekkoa. Tuona aikana tuli vahva kokemus, että harjoituksiin lähdettyään ”oli pahanteosta poissa”.
Nykyisessä elämäntilanteessaan Suhosella on ”aika kova tahti”. Ammattiyhdistystoiminnassa hän on aktiivinen, samoin kunnallispolitiikassa – lähes joka päivä on jotakin. Kolmen lapsen lisäksi perhettä ilahduttaa äskettäin hankittu koiranpentu – touhua ja harrastusta riittää.
– Arvostan niitä iltoja, kun ei ole menemisiä – kun saa olla kotona perheen kanssa, ajattelematta vakavia asioita. Toki harrastan kuntoilua talon kellarikerroksessa olevilla kuntoiluvälineillä. Yritän neljä kertaa viikossa ottaa hikeä kuntoiluvälineillä – vaikka tunnin kerrallaan. Se on minulle psyykkinen voimavara ja sitä on pakko päästä tekemään.
Teksti ja kuva: Vesa Moilanen