Varkauden nuoret Petroskoissa

Spread the love

Viime viikonloppuna toteutui lähes vuoden valmistelussa ollut ”Petroskoi-Varkaus Nuorten päivät” tapahtuma ystävyyskaupungissa Petroskoissa. Varkaudessa suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat Nuorisopalvelut, Soisalo-opisto ja SVS Varkauden seudun osasto. Mukana matkalla oli 21 nuorta tanssijaa, musiikinesittäjää, piirtäjää ja taikuria, 4 opettajaa, 3 lasten vanhempaa ja 2 kaupungin edustajaa. Startti tapahtui torstai-aamuna ja matka perille kesti koko valoisan ajan.

Saapumisen jälkeen isännät olivat järjestäneet ruokailun ja sen jälkeisen vastaanoton säveltäjä Helmer Sinisalolle omistetulle musiikkiopistolle. Sen aluksi avattiin Varkauden alakouluissa keväällä pidetyn piirustusnäyttelyn sadosta kootun näyttelyn puolikas koulun tiloissa. Kaikki Petroskoihin toimitetut 90 piirustusta lahjoitettiin sikäläisille kouluille. Avauksen jälkeen vietettiin toimintaa täynnä ollut vauhdikas tanssia, piirileikkejä ja erilaisia tehtäviä sisältänyt tunti yhdessä petroskoilaisten ikätovereiden kanssa. Sen aikana unohtui raskas matka kun myös varkautelaiset nuoret heittäytyivät innolla touhuihin mukaan.

Perjantai-aamuna delegaatio vieraili Petroskoin kaupungintalolla missä vasta reippaan vuoden tehtävää hoitanut uusi nuori kaupunginjohtaja Galina Shirshina järjesti lämminhenkisen vastaanoton muistolahjojen kera. Sen jälkeen tutustuttiin kaupungin moniin kulttuurikohteisiin ja petroskoilaisten olohuoneeksi kutsuttuun Äänisen rantakatuun, minkä varrelle on sijoitettu 13 ystävyyskaupungin lahjoittamat ulkotaideteokset, joiden joukossa ruostumattomasta teräksestä valmistettu nuoren silloisen kotiteollisuuskoulun oppilaan Anna Kettusen suunnittelema ”Ystävyyden aalto” edustaa hyvin Varkautta.

Taidekouluvierailun jälkeen oli edessä matkan pääkohde eli Yhteiskonsertti Petroskoin korkeatasoisten nuorten ja lasten kuorolaisten ja muusikkojen kanssa Kuorokoulun täpötäydessä salissa. Sielläkin tilaisuus alkoi piirustusnäyttelymme toisen osan avauksella. Varkautta edustivat upeasti Soisalo-opiston tanssistudion 12 nuoren tasokas ryhmä, kahden upean viulistin ja yhden huilistin ryhmä musiikkiopistosta, neljän taiteilijan ryhmä taidekoulusta ja kolme taikuria sirkuskoulusta. Isäntien asiantuntijaopettajat ja muu yleisö antoivat runsaasti positiivista palautetta heidän mielestään erityisen tasokkaista esityksistä.

Lauantaipäivä sujui edelleen tiukan ohjelman merkeissä tutustumisilla yhteen Petroskoin upeimmista lasten kohteista eli ”Pieni maa” teatterimaailmaan. Siellä esiintyi useita kertoja Varkaudessakin vieraillut näyttelijä Boris Kudrjavtsev joka esitti suomen kielellä omassa nukketeatterissaan upean ja opettavaisen venäläisen sadun, mitä niin varsinaisen satuiän jo ohittaneet nuoret kuin mukana olleet aikuiset herpaantumatta seurasivat. Vielä vierailtiin Petroskoin kuvataidekoulussa, missä kiinnostuneet valmistivat savesta omat joulukuuset, mitkä otettiin kotiin mukaan täällä keramiikaksi poltettavaksi.

Odotettujen ostosmahdollisuuksien jälkeen ilta sujui vauhdikkaassa diskossa petroskoilaisten ikätovereiden kanssa juhliessa. Ja sunnuntaina aamulla lähdettiin kotia kohti. Petroskoin nuorten vastavierailu on suunnitteilla syksyksi 2015.

Jätä kommentti