Mistä rakkaus alkaa?

Spread the love

Tiesittehän, että rakkaus alkaa Varkauden Teatterista. Nimittäin Mistä rakkaus alkaa?-musiikkinäytelmä saa ensi-iltansa Varkauden Teatterissa lauantaina 18.10. Paul Ankan musiikin rytmittäessä näytelmän tapahtumia. Kaikkien tuntemat ”hitit” soivat vuoroin haikean romanttisina, vuoroin nostalgisen notkeina. Eikä vähiten tangokuningas Petri Hervanon tulkintojen myötä tarina nousee ihan uudelle tasolle.

Tarina alkaa, kun työtön näyttelijä Martti perii yllättäen asunnon vanhasta rähjäisestä puutalosta. Martti saa huomata, että talon muut asukkaat ovat omaperäistä väkeä, jotka ovat asuneet talossa vuokralla kolmekymmentä vuotta. Pian paikalle ilmestyy talon toinen perijätär Marjo aviomiehineen. Marjon ahne aviomies Hannu aikoo häätää vuokralaiset ja purattaa koko rakennuksen. Martti ja talon muut asukkaat ryhtyvät vastarintaan ja saavat lopulta Marjonkin puolelleen. Taistelu talosta on kiivasta ja sitä käydään keinoja kaihtamatta. Kumpi voittaa –  raha vai rakkaus?

Mistä rakkaus alkaa? on hauska musiikkinäytelmä, joka pitää sisällään paljon isoja asioita. Se on samalla kuvaus nykyhetken suomalaisesta pikkukaupungista. Se on tarina tavallisista ihmisistä, jotka joutuvat ihan vain kohtalon oikusta taistelemaan suurien asioiden edessä. Tarina menettämisestä ja löytämisestä, vaikeasta hetkestä, jolloin omat ”mukasuuret” -riidat unohtuvat, kun uhka tulee ulkoapäin. Tarina vallasta, repimisestä ja säilyttämisestä. Mutta ennen kaikkea näytelmä on tarina siitä suurimmasta maailmaa pyörittävästä voimasta – rakkaudesta.

Ohjaajana teatterimies Tampereelta

– Kun sain puhelinsoiton, jossa minua kysyttiin ohjaamaan tämä näytelmä, päässäni kuului naks. Hyvällä tavalla naks, koska olen aina halunnut ohjata musiikkinäytelmän, oikeastaan musikaalin, kertoo ohjaaja Jaakko Väisänen.

– Tekstiin tutustuttuani, ja vaihdeltua ajatuksia kapellimestarin kanssa, ajattelin, että tästä tulee hieno juttu. Suurin koskaan tekemäni. Kiitos Varkauden Teatterille siitä, hän jatkaa.

– Harjoitusten edetessä tarinan hahmoista alkoi pulpahdella mieleen heijastuksia oikeista ihmisistä, joita olen kohdannut tavalla tai toisella tähänastisen matkani varrella. Olen jossain määrin kokenut jopa pelottavan jännittäviä hetkiä katsomossa, kun nämä tyypit muuttavat sanan teoksi.

Jopa kirjailijan esille tuoman Mielikinkadun esikuvakorttelikin on Väisäselle tuttu; siellä asuu tuttuja. Aikoinaan, ennen kuin purkujupakan alkua hän jopa suunnitteli kortteliin muuttamista. Korttelimme esikuvahan löytyy Tampereelta Annikinkadulta.

– Se on loistavassa kunnossa tänään, ja luulen, että tuolloiset suojelun vastustajatkin ovat tänä päivänä toista mieltä. Hyvä niin! Suojeleminen kannattaa, vaikka se maksaisi rahallisesti enemmän. Rahalla ei saa historiaa. Tai kunnon kansalaisia, Jaakko Väisänen summaa.

Mistä rakkaus alkaa? -musiikkinäytelmä on Jaakko Väisäsen kolmas ohjaus Varkauden Teatterille.

Ylöspanon tärkeässä osassa loistobändi

Kapellimestari Sami Ruutiaisen osuus Mistä rakkaus alkaa? -musiikkinäytelmän  valmistumiseen on merkittävä.

– Kuunnellessani Paul Ankan alkuperäisiä levytyksiä, törmäsin ehkä hieman yllättäväänkin musiikilliseen haasteeseen. Kappaleet ovat pääsääntöisesti tyyliltään triolipohjaisia, hyvin yksinkertaisia ja samankaltaisia lauluja. Niistä pitäisi saada irti mitä erilaisimpia tunnetiloja näytelmän kohtauksiin kertoo Ruutiainen.

– Päädyinkin sovittamaan suurimman osan lauluista täysin uudelleen näytelmää varten. Ja koska täällä Varkauden Teatterilla on paljon osaavia laulajia, tein kappaleisiin myös uudet kuorosovitukset. 4-henkinen bändi koostuu musiikin ammattilaisista ja pitkän linjan soittajista, joiden kanssa olen työskennellyt pitkään. Muutamissa lauluissa bändi kasvaa viisihenkiseksi kun yksi näyttelijöistä liittyy bändiin soittaen akustista kitaraa.

Mistä rakkaus alkaa? -musiikkinäytelmän  on kirjoittanut pitkän linjan teatterintekijä Matti Kuikkaniemi. Kuikkaniemi on kirjoittanut useita näytelmiä sekä ollut mm. ohjaajana ja johtajanakin Hämeenlinnan kaupunginteatterissa.

Varkauden Teatterille koreografiat on tehnyt Noora Puranen. Näytelmän on puvustanut Taina Peltomäki ja lavastanut Jukka Tyrväinen. Kampaukset ja maskeeraukset ovat  Riikka Hakamäen ja tarpeisto Mirja Ryytyn. Valot on tehnyt Marko Etelärinne ja tehosteet Jussi Heiskanen.

Näytelmän arvioitu kesto on n. 2 tuntia 30 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan. Kantaesitys on ollut Rauman Kaupunginteatterissa 12.9.2003.

Kuvat: Varkauden Teatteri

Jätä kommentti