Erkki Saarelan ja Eero Ojasen tähtivierailu Varkauden Teatterissa

Spread the love
Kuva: Aino Ojanen.
Kuva: Aino Ojanen.

60 vuotta sitten näyttelijätär Emmi Jurkka myöhästyi Intimiteatterin esityksestään ensimmäisen näytöksen verran. Tähän hän tokaisi emmillisesti: ‘Mitä nyt on yksi näytös sen rinnalla, että minä olin perustamassa kokonaista teatteria!’

Menneen usvasta astuu nyt vielä kerran näyttämölle Emmi, tuo rakastettava pyryharakka, vuosikymmenien muistot helmoissaan. Teatteri-etappeinaan Helsinki, Tampere, Turku, Oulu, Viipuri, pitkät kiertueet, elokuvat – ja lopulta oma teatteri Vironkadulla.

Laulun ja naurun säestyksellä Erkki Saarela väläyttelee eläviksi yhden suomalaisen teatterin suurimman tähden kokemukset. ‘ILTA EMMIN KANSSA’ vietetään kuten Emmi olisi itse halunnut: ‘Minä jaksan siitä halusta että kaikilla olisi oikein, oikein hauskaa!’

”Emmimäisessä mustassa peruukissa, mustassa pitkässä hameessaan, mutta aivan omissa viiksissään Saarela tekee virtuoosimaisen roolin. Hän on Emmi naurunhohotustaan ja -kiherrystään myöten, ja unohtelee repliikkejä aivan kuten Emmi teki – osin kuin tahallaan. Siihen on apuna ”tyttö” eli kuiskaaja, jolta Saarela  nappaa seuraavan repliikin kuin unohtelu kuuluisi esitykseen.

Erkki Saarelan liikunnallinen notkeus ja mimiikka pääsevät oikeuksiinsa, kun hän luo hahmon boheemista Emmistä. Mustalaisruhtinattaren sävelin Saarela liitelee, tanssahtelee ja ojentelee sääriään näyttämöllä, jonka pienuuden unohtaa, kun katsoo lahjakasta näyttelijää. Kaiken lisäksi Erkki Saarela on yhtä notkea ja ketterä kuin aikoinaan Teatterikoulun esityksissä!

Saarelaa säestää pianolla Eero Ojanen, joka saa Emmiltä monta mojovaa pusua päälaelleen.

Ilta Emmin kanssa on väliaikoineen vajaan kahden tunnin mittainen. Käsikirjoittajina ovat Laura Jäntti ja Ilpo Tiihonen. Rooleissa Erkki Saarela ja orkesterina Eero Ojanen.

Esitys on Varkauden Teatterissa perjantaina 26.9. klo 19.

Yksi kommentti artikkeliin ”Erkki Saarelan ja Eero Ojasen tähtivierailu Varkauden Teatterissa”

  1. Saarela on yksi elävistä legendoista Suomessa – mitä näyttämötaiteeseen tulee!
    Mahtavaa, että Varkaudessa saatiin kokea hänen esittämänään Ilta Emmin kanssa. Yhdellä sanalla: Virtuoosi.

    Vastaa

Jätä kommentti