Sjählö9 – Heijastuksia toiseudesta

Tieteen ja taiteen tekijöistä koostuvan Sjählö9-ryhmän näyttely Sjählö – Heijastuksia toisesta, lähestyy toiseuden käsitettä lähtökohtanaan Seilin saaren mielenkiintoinen historia. Näyttely avaa Tikanojan taidekodin syksyn Vaasassa 30.8.-23.11. Sjählö9-ryhmään kuuluvat varkautelaiset keramiikkataiteilija Leena Mäki-Patola ja lääketieteen lisensiaatti Juha Pyykkönen.

Muut näyttelyyn osallistuvat ovat kuvataiteilija Christine Candolin, filosofian tohtori, kirjailija Juhani Ihanus, taidemaalari Antero Kahila, keramiikkataiteilija Catharina Kajander, performanssi- ja videotaiteilija, ohjaaja Tellervo Kalleinen, taidemaalari Tuija Lampinen, taidegraafikko Solveig Lehtonen, runoilija, muusikko Kirsi Poutanen ja sosiaalihistorian dosentti, filosofian tohtori, graafikko Elina Varis.

Näyttelyssä Sjählö9 – Heijastuksia toiseudesta nähtävät teokset on toteutettu monenlaisilla tekniikoilla. Mukana on maalauksia, grafiikkaa, videoita, ääniteoksia, installaatioita ja keramiikkaa. Teoksissaan taiteilijat käsittelevät eri näkökulmista ulkopuolisuuden ja toiseuden teemaa.

Sjählö9-ryhmän näyttelyjä on järjestetty tämän ja viime vuoden aikana Hyvinkään taidemuseossa ja Pohjola-talossa Reykjavikissa Islannissa. Nyt Tikanojan taidekodissa nähtävä näyttely on jatkoa aikaisemmille näyttelyille.

Sjählö9-ryhmä on perustettu vuonna 2011 pohtimaan toiseuden, poikkeavuuden, ulkopuolisuuden ja eristämisen ilmiöitä lähtökohtanaan Seilin entinen hospitaali. Nauvossa, n. 30 km Turusta etelään sijaitsevan Seilin (ruots.) Själö) historia sairaalasaarena alkoi vuonna 1622, jolloin ensimmäiset potilaat siirrettiin kuningas Kustaa II Adolfin käskystä Turun leprahospitaalista Seiliin tartuntavaaran takia. Spitaalitauti oli 1600-luvun käsityksen mukaan Jumalan rangaistus syntisestä elämästä eikä siihen tunnettu parannuskeinoa. Seilin sairaala lakkautettiin vuonna 1962 ja paikalla toimii nykyään Saaristomeren tutkimuslaitos.
Seilin potilasaineistosta on tutkimuksessa noussut taiteilijoita ja tieteentekijöitä kiinnostavia käsitepareja, kuten normaali-epänormaali, kulttuuri-luonto, järki-keho, normatiivinen-poikkeava naisellisuus, terveys-sairaus.

Jätä kommentti