Jaakko Ikonen eduskuntavaaliehdokkaaksi demareiden riveissä

Spread the love

Jaakko Ikonen

Varkautelainen lakimies, OTM Jaakko Ikonen (31 v.), on päättänyt pyrkiä eduskuntavaaliehdokkaaksi SDP:n Savo-Karjalan piirissä. Kesäkuussa vahvistuneen päätöksen taustalla ovat Ikosen kiinnostus yhteiskunnallisia asioita kohtaan jo kouluajoista lähtien ja sittemmin koulutuksensa ja lakimiehen työnsä kautta. Sosialidemokratiaan hänellä on sukujuuret isoisoisänsä, varkautelaisessa kunnalliselämässä vaikuttaneen Aukusti Moilasen kautta.

– Palaan juurilleni, ympyrä sulkeutuu – alkaakseen uudestaan. Jotenkin koen sydämessäni tiettyä velvollisuutta ja kutsumusta sukujuuriani kohtaan. Jos meillä on tällainen poliittinen ajattelu ollut suvussa, ehkä minun on tutustuttava myös tähän puoleen itsessäni. Lähden tutkimusmatkalle – katsotaan, mitä se tuo tullessaan.

– Nyt tarjoutuu tilaisuus lähteä keskustelemaan aiheista eri sidosryhmien ja viitekehyksien kautta. Olen omalla julkisella kirjoittamisella ja keskustelulla jo tähänkin saakka osallistunut omalla tavallani myös paikallispolitiikkaan ja kansalaisaktiivisena henkilönä ilmaissut oman näkemykseni asioihin, sanoo Ikonen, joka tulee järjestämään keskustelutilaisuuksia esimerkiksi kirjastolla.

– Ihmisten oikeusturvan kannalta on hyvä osallistua yhteiskuntaa koskevaan keskusteluun. Tuolloin lisätään tietoisuutta asioiden todellisesta tilasta.

Jaakko Ikonen teki valinnan ja sitoutui puolueeseen, koska eduskuntavaaliehdokkuuden hän näkee hankkeena, jossa lähtökohtana on joukkueurheilu.

– Tehdään yhdessä joukkueena töitä. Tämän päivän yksilöllinen ajattelu pitää kuitenkin sallia. En usko, että sitoutuminen sinällään tarkoittaisi, että minun pitää sisäistää joitakin ajatuksia, jos en jaa niitä omalta arvomaailmaltani. Puolueen lähtökohtaiset arvot jaan ja sitä kautta olen sitoutunut.

Katse tulevaisuuteen

Painavana perusteena lähteä ehdokkaaksi Ikosella oli Varkaus ja Keski-Savo talousalueena.

– Miten meidän kävisi, jos täältä ei kukaan tulevissa eduskuntavaaleissa saavuta kansanedustajan paikkaa. Ja sitä kautta viestintä suoraan Arkadianmäeltä katkeaisi tänne – tämä vaikutti päätökseeni.

Jaakko Ikosen mukaan tällä hetkellä politiikan ”punainen lanka” kulkee vähäosaisten ihmisten ja katoavan keskiluokan asioiden parissa.

– On fakta, että koko 2000-luvun ajan tuloerot ovat kasvaneet nopeammin kuin koskaan Suomen historiassa. Meillä on keskiluokka katoamassa. On ns. superrikkaat ja sitten tulee köyhälistö.

– Ikävä kyllä, yhä useampi ihminen alkaa löytää itsensä köyhien asemassa, jos ei pystytä jarruttamaan tuloerojen kasvua. Tämä on työn keskiössä oleva joukko. Myös Varkaudessa on aika paljon ihmisiä, joiden asemaa tulisi jatkossa valvoa ja vaalia.

Jaakko Ikonen toteaa, että seuraavan kahdeksan kuukauden aikana hänellä on tavoitteena osallistua aidosti yhteiskunnalliseen keskusteluun – vähän 1800-luvun filosofisessa, ranskalaisessa hengessä.

– Valituksi tulevan henkilön toivon olevan yhteistyökykyinen ja että hän pystyy yli puoluerajojen tekemään yhteistyötä tämän alueen ihmisten eteen. Että kapeakatseinen aika olisi ohi Varkaudessa ja pystyttäisiin katsomaan n. 50.000 ihmisen talousaluetta yhtenä kokonaisuutena. Unohdettaisiin vanhat asiat ja ryhdyttäisiin katsomaan tulevaisuuteen, Jaakko Ikonen kiteyttää.

Vesa Moilanen

Yksi kommentti artikkeliin ”Jaakko Ikonen eduskuntavaaliehdokkaaksi demareiden riveissä”

Jätä kommentti