Perjantaiblogi: Vastaako kuollut israelilainen pataljoonaa palestiinalaisia?

Spread the love

Olen jo useiden vuosien ajan vältellyt israelilaisten tuotteiden ostamista. En aio matkustaa Israeliin.  En valitettavasti voi hyödyntää erään varkautelaisen Israelin ystävän muutaman vuoden takaista tarjousta tukea Israelin matkaani 50 eurolla.

Niiden Israelin ystävien, tai sellaisina esiintyvien, jotka ovat ajatuksellisesti ja toiminnallisesti lukkiutuneet myyttisiin kuvauksiin 2000-3000 vuoden takaisesta Israelista, kannattaisi vihdoin siirtyä nykyiseen Israeliin, ja pohtia, mitä siellä tapahtuu.

Kirjoittaessani tätä tekstiä 21.7. Israelin armeijan Gazan alueelle tekemissä pommituksissa ja massiivisessa maahyökkäyksessä on jo kuollut reilusti yli 400 palestiinalaista. Pelkästään eilen kuoli yli 100 palestiinalaista. Haavoittuneita on moninkertainen määrä kuolleisiin verrattuna.

Kuolleista palestiinalaisista yli 80 prosenttia on siviilejä. Kuolleiden joukossa on myös melkoinen joukko lapsia.

Ei pitäisi ajatella niin, että yksi kuollut israelilainen on arvokkaampi uin tuhat kuollutta palestiinalaista.

Ylimitoitettu kostotoimenpide

Israelin väkivaltainen reaktio, on – jälleen – järjettömän ylimitoitettu palestiinalaistaistelijoiden Israeliin kohdistamaan uhkaan verrattuna.

Tietenkin myös Hamasin taistelijoiden pitäisi lopettaa raketti-iskunsa Israelin puolelle. Raketti-iskuja ei pidä oikeuttaa sillä perusteella, että Hamasin taistelijoilla ei ole juuri muuta keinoa aiheuttaa tuhoa Israelin puolella kuin ampua sinne alkeellisia omatekoisia rakettejaan.

Israelin massiivista maahyökkäystä Gazaan ei voi oikeuttaa silläkään, että jonkin aikaa ennen sen alkamista kolme teini-ikäistä israelilaista, jotka olivat liftaamassa Gazassa, surmattiin. Nuorien israelilaisten surmaamista ei voi perustella millään argumentilla, ei edes sillä, että Gaza, jota on luonnehdittu myös maailman suurimmaksi keskitysleiriksi, ei ole kovin turvallinen liftaamisalue.

Tilanne Israelin ja palestiinalaisten välillä oli jo varsin jännittynyt ennen kyseistä kolmen israelilaisen nuoren surmaamista.

Aloittaessaan massiivisen maahyökkäyksensä Israel käytti ehkä tietoisesti häikäilemättä hyväkseen myös sitä, että tiedotusvälineiden ja maailman ihmisten huomio kohdistui Itä-Ukrainassa alas ammuttuun malesialaiseen matkustajalentokoneeseen.

Siviiliuhreja on mahdotonta välttää, kun Israel tekee tuhansia pommi-iskuja Gazan kaltaiselle varsin tiheään asutulle alueelle. On mitä ilmeisintä, että Israelin hallituksen ja armeijan tavoitteena ei Gazassa olekaan siviiliuhrien välttäminen.

Kaikille samat pelisäännöt

Israelille ei pitäisi loputtomiin tarjota erityiskohtelua uskonnollisilla perusteilla tai siksi, että Israel on Yhdysvaltojen merkittävä sotilaallinen ja poliittinen liittolainen. Itsestään selvänä lähtökohtana pitäisi olla, että kaikkia itsenäisiä valtioita kohdellaan samoilla pelisäännöillä. Vaikeimman ongelman muodostavat ne valtiot, joista Israel on yksi, jotka eivät suostu noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä.

Rauhanliike toimii myös Israelissa erittäin vaikeissa olosuhteissa. Lähetän terveiset israelilaisille rauhanliikkeen tovereille.

Kaikki eivät halua tappaa siviilejä

Jo useita vuosia ennen Israelin viimeisintä hyökkäystä Gazaan melko suuri joukko Israelin armeijan reserviläisiä on kieltäytynyt palvelemasta palestiinalaisalueilla, koska Israelin armeijan toiminta palestiinalaisalueilla on heidän mielestään laitonta, kuten se onkin.

Nämä kieltäytyjät osoittavat huomattavaa kansalaisrohkeutta vaikeissa olosuhteissa. He ovat kiusallinen oka Israelin armeijan lihassa.

Heidän tilanteeseensa verrattuna siviilipalvelusvaihtoehdon valitseminen on Suomessa nykyään melko helppoa.

Muuan kaukainen sukulaiseni veti runsaat sata vuotta sitten, Venäjän sortovallan kiristäessä otettaan Suomessa, kotitilallaan mieluummin itsensä hirteen kuin lähti suorittamaan monivuotisia pakollista asevelvollisuutta Venäjän armeijaan. Hän ei piiloutunut maamme laajoille metsäalueille tai paennut Yhdysvaltoihin, kuten jotkut muut sodanvastustajat noina vuosina Suomessa tekivät.

Hänen vaikuttavasta hautamuistomerkistään Kangasalan hautausmaalla voi vieläkin erottaa kiveen hakatun tekstin: ”Minä menen nyt kammiooni ja suljen oveni ja palaan kun vihan aika on ohitse mennyt.”

Päätyykö joku Israelin armeijan reserviläinen lähiaikoina samanlaiseen ratkaisuun kuin kyseinen sukulaiseni?

Ydinaseita jo yli 40 vuotta?

Ydinasevaltiona Israel on huomattavasti Pohjois-Koreaa suurempi uhka maailmanrauhalle. Israel ei ole toistaiseksi virallisesti tunnustanut, että sillä on hallussaan myös nopeasti käyttöön otettavissa olevia ydinaseita.

Tiedossa on kuitenkin ollut jo melko pitkään ja laajalti, että Israelin armeijalla on ollut myös käyttökelpoisia ydinaseita jo yli 40 vuoden ajan.

Israelilainen ydinteknikko Vanunu joutui olemaan Israelissa vankilassa lähes 20 vuotta kerrottuaan joillekin ulkomaisille tiedotusvälineille Israelin ydinasehankkeista, minkä jälkeen Israelin turvallisuuspalvelu kävi sieppaamassa hänet ulkomailla ja hänet kuljetettiin Israeliin.

Suomessa useimmat henkirikokseen syyllistyneet selviävät nykyään lyhemmällä vankeustuomiolla kuin Vanunu.

Vanunu selvisi israelilaisessa vankilassa hengissä karuissa olosuhteissa pitkän tuomionsa loppuun saakka mahdollisesti myös hänen asiaansa julkisuudessa esillä pitäneen kansainvälisen solidaarisuuskampanjan ansiosta.

Toisinaan kuolemantuomio saatetaan toimeenpanna ikään kuin hidastetusti järjestämällä olosuhteet rangaistuslaitoksessa riittävän ankariksi.

Suoritettuaan loppuun pitkän vankeustuomionsa Vanunu anoi, että hän voisi muuttaa Israelista ulkomaille. Hänen pyyntöönsä ei kuitenkaan suostuttu.

Rutiköyhä Pohjois-Korea, jonka väestöstä suuri osa näkee nälkää, ei tosiasiassa muodosta Yhdysvalloille juuri minkäänlaista sotilaallista tai muuta uhkaa muutamasta vanhasta ydinaseestaan huolimatta.

Matti Mäkelä, kokemusasiantuntija

[sam id=4 codes=’false’]

Jätä kommentti