Ajoneuvojen ensirekisteröinnit kääntyivät nousuun – myös sähköautojen määrä nousi

Spread the love

Kaikkien ajoneuvojen ensirekisteröinnit ovat kääntyneet nousuun viime vuoden notkahduksen jälkeen. Ajoneuvoja rekisteröitiin yhteensä 96 712 kappaletta eli 1,8 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat nousseet 4,9 prosentilla vuoden 2014 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana.
Alkuvuosi näyttää myös sähköautojen näkökulmasta positiiviselta. Niitä on rekisteröity kuuden ensimmäisen kuukauden aikana enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.
Eniten kaikkien ajoneuvojen ensirekisteröinnit nousivat Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Osassa maakuntia ensirekisteröintien lasku kuitenkin jatkui.

Henkilöautoja ensirekisteröidään alkuvuoden ennusteen tahtiin

Trafi arvioi alkuvuonna, että uusia henkilöautoja ensirekisteröidään hiukan enemmän kuin viime vuonna. Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin alkuvuonna 59 132 kappaletta.

– Vuoden alussa arviomme, että uusia autoja ensirekisteröidään tänä vuonna noin 110 000 ja jos kehitys pysyy myönteisenä, niin Trafin alkuvuoden ennuste näyttäisi toteutuvan, osastonjohtaja Juha Kenraali kertoo.

Maakunnittain vertailtuna henkilöautojen suosio kasvoi etenkin Pohjois-Savossa (12,6%), Keski-Suomessa (10,2 %) ja Pohjois-Pohjanmaalla (10%). Suosituimmat automallit olivat Skoda Octavia, Volkswagen Golf, Nissan Qashqai, Toyota Auris ja Toyota Avensis.

Sähkökäyttöisiä henkilöautoja rekisteröitiin alkuvuonna 75 kappaletta, kun vuotta aikaisemmin niitä rekisteröintiin vain 24. Myös maakaasuautojen ensirekisteröinnit nousivat edellisvuoden yhdestätoista autosta yhdeksääntoista. Muita vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävien henkilöautojen suosio on alkuvuonna laskenut edelliseen vuoteen verrattuna.

– Vaikka sähköautoja rekisteröidäänkin yhä määrällisesti vähän, on hienoa, että määrä on kääntynyt näin reippaaseen nousuun. Toivotaan, että tämä vetää myös muut vaihtoehtoiset käyttövoimat mukaansa, jotta saamme niiden avulla vähennettyä liikenteen ympäristökuormitusta, iloitsee Kenraali.

Linja-autojen ensirekisteröinnit kasvussa, kaksipyöräisten lasku jatkuu

Kaikkia ajoneuvoja tarkasteltaessa suurin muutos näkyy linja-autojen ensirekisteröintimäärissä. Linja-autoja rekisteröitiin puolen vuoden aikana yhteensä 337 kappaletta eli 130,8 prosenttia viime vuotta enemmän. Merkittävää määrien kasvua tapahtui esimerkiksi Lahden, Mikkelin, Turun ja pääkaupunkiseudun alueilla.

Linja-autojen ensirekisteröintien kasvu selittyy joukkoliikennelain uudistuksella. Laki on muuttanut joukkoliikenteen järjestämistä ja sen seurauksena kaupungit ovat kilpailuttaneet linja-autoliikennettä. Trafi arvioikin, että heinä-elokuussa linja-autojen ensirekisteröinnit lisääntyvät yhä kilpailutuksen takia. Isojen linja-autojen lisäksi myös pikkubussien määrät ovat kasvaneet.

Ensirekisteröintimäärien laskua näkyy puolestaan kuorma- ja matkailuautojen kohdalla. Kuorma-autojen ensirekisteröinnit laskivat 18,2 ja matkailuautojen 26,4 prosenttia. Myös moottoripyörien, mopojen ja kevyiden nelipyörien ensirekisteröinnit jatkoivat laskuaan kukin reilulla 14 prosentilla.

Avoautoja tuodaan paljon käytettyinä Suomeen

Vaikka viime vuoteen verrattuna käytettyjä avoautoja maahantuotiin alkuvuonna lähes viisikymmentä kappaletta vähemmän, on käytetyn avoauton hankkiminen edelleen uutta selkeästi suositumpaa. Alkuvuonna 2014 käytettyjä avoautoja tuotiin maahan 547 ja uusia ensirekisteröitiin vain 62.

Avoautojen ensirekisteröintimäärät ovatkin laskeneet – määrät ovat puolittuneet verrattuna vuoteen 2011. Lasku johtunee taloudellisesta tilanteesta. Avoautojen ensirekisteröintimäärät kuitenkin kasvavat kesää kohti siirryttäessä.

Jätä kommentti