Niina Hakalahti sai Lasten LukuVarkaus-kirjallisuuspalkinnon

Spread the love

Valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon v. 2014 voittajaksi on lapsiraati valinnut Niina Hakalahden kirjan Tuukka-Omar ja minilapset. Kirjallisuuspalkinnon voittaja julkistettiin Vekara-Varkaus-festivaaliviikon yhteydessä.

Niina Hakalahti
Lasten LukuVarkaus-kirjallisuuspalkinnon sai Niina hakalahti kirjallaan ”Tuukka-Omar ja minilapset”. (Kuva: Vesa Moilanen.)

3.500 euron palkinnosta päättivät tänä vuonna kuusi lapsiraatilaista: Kuoppakankaan koulun oppilaat Lilian Widgren (3 lk), Juulia Laitinen (5 lk) ja Senni Muuruvirta (6 lk) sekä Kangaslammin koulun oppilaat Henna Tiilikainen 3 lk), Riikka Kinnunen (5 lk) ja Pietari Räisänen (5 lk).

Lapsiraadin jäsenet pitivät Niina Hakalahden kirjan juonta kivana ja hyvänä sekä kuvitusta hauskana. Yksi raatilaisista olisi kaivannut toimintaa enemmän ja erityisesti enemmän juttua muutostenpoistokoneesta. Kirjaa kehuttiin myös siitä, että sitä piti suorastaan lukea yhteen putkeen ja paljon. Possu nimeltä Jaska oli monien mielestä kirjan ehdottomasti paras hahmo. Kirjaa moitittiin liian lyhyeksi, mutta silti todettiin, ettei se kesken loppunut. Yksi raatilaisista totesi, että todella hyvä ja paras kirja.

Hyvän lastenkirjan määritelmä

LukuVarkausraatilaiset määrittelivät vuonna 2014 perinteisesti sen, millainen on heistä hyvä lastenkirja:

Hyvän kirjan ei toivoisi koskaan loppuvan, eikä ainakaan se saa loppua kesken. Kirjan pitää siis olla paksu. Kirjan fyysisten ominaisuuksien lisäksi raatilaiset arvostavat hyvää juonta, jonka pitää olla sellainen, ettei alussa arvaa, mitä lopussa tapahtuu. Asiat pitää kertoa myös selkeästi, eikä niitä saa jättää auki. Tilanteet pitää kertoa ymmärrettävästi, mutta liian yksityiskohtaisesti ei saa kertoa, koska kirjasta tulisi silloin liian tylsä. Kirjan pitää olla hauska!

Raatilaiset pitivät mukana olemista kivana. Kaikkia hyvin erilaisia kirjoja oli hauskaa lukea, vaikka välillä ehti muitakin kirjoja lukea. Erityisesti raatilaiset pitivät mukavana, että he saivat arvostella näitä kirjoja ja sanoa niistä oman mielipiteensä, eikä tarvinnut olla kohtelias. Näin sai sanoa oman mielipiteensä muiden mielipiteisiin.

Vuoden 2014 luku-urakastaan raatilaiset antoivat yleisen mielipiteen: Kaikki kirjat erosivat toisistaan. Jotkut olivat tylsempiä kuin toiset. Joku raatilaisista piti kaikkia kirjoja hyvinä. Yksi piti hyvänä sitä, että melkein kaikissa kirjoissa oli poika päähenkilönä. Monet kirjat olivat hauskoja mutta kaikki olivat liian lyhyitä. Joku raatilaisista piti kirjoja liian lapsellisina ja lyhyinä. Joidenkin kirjojen mustavalkoiset kuvat harmittivat raatilaisia. Vaikka kirjat saivat kritiikkiäkin, niin yhteinen loppulausunto oli se, että kaikki kirjat pystyi lukemaan.

Jätä kommentti