Älä leiki hengellä juhannusvesillä – huolehdi koko veneseurueesi pelastusliiveistä

Spread the love

Vaikka juhannus on usein hukkumistilastoiden kannalta synkeä, veneilijöiden osalta juhannuksena ei satu erityisen paljon onnettomuuksia. Pitämällä järjen päässä ja pelastusliivit päällä tänäkin juhannuksena voidaan välttää onnettomuudet, Trafi muistuttaa.

Vesillä liikuttaessa tulisi käyttää aina pelastusliivejä tai kelluntapukinetta. Juhlinnan tuokseessa pelastusliivit saattavat unohtua normaalia kesän veneretkeä helpommin. Vastuullinen kippari huolehtii matkanteon turvallisuudesta kaikilta osin, myös siitä, että koko veneseurueella on päällään oikein puetut pelastusliivit.

”Vaikka laki velvoittaa tällä hetkellä vain pitämään liivit mukana moottoriveneissä ja yli viiden metrin mittaisissa purjeveneissä, on liivien käyttämättömyys hengellä leikkimistä. Onnettomuustilanteessa siitä saatetaan maksaa erittäin kallis hinta”, yksikönpäällikkö Ville Räisänen toteaa.

Juhannuksen tilastoja synkentävät pääasiassa päihtyneenä uimaan menneet, kenties saunominen vie voiton soutelusta juhlapäivänä. Veneilijöiden hukkumistapauksiin juhannus ei siis näytä tuovan suurta piikkiä.

”Tunnollisella liivien käytöllä voidaan pitää tästä trendistä kiinni. Tutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia hukkuneista olisi voinut pelastua, jos heillä olisi ollut pelastusliivit yllään”, Räisänen sanoo.

Etenkin lasten hääräilyä veden ääressä kannattaa seurata tarkasti.
”Uimataidottomille ja juuri uimaan oppineille lapsille kannattaa pukea pelastusliivit jo veden läheisyydessä”, Räisänen muistuttaa.

Onnettomuustilanteessa liivittömän aikuisen on myös hankalampaa, ellei mahdotonta, huolehtia lasten turvallisuudesta, vaikka lapsille olisikin puettu asianmukaiset pelastusliivit. Lisäksi lapsi helposti kyseenalaistaa omankin liivien käyttönsä, mikäli aikuinen ei näytä esimerkkiä.

Pää selvänä, järki kädessä

Pelastusliivien ohella on syytä huolehtia siitä, että veneillessä ei olla alkoholin vaikutuksen alaisena. Turvalliseen juhannusveneilyyn kuuluu myös muiden veneilijöiden ja vallitsevien sääolosuhteiden huomioonottaminen sekä venereitistä kotiin jääville ilmoittaminen.

”Samoin tulee huolehtia siitä, että veneessä on muutkin pakolliset varusteet mukana. Myös asianmukaisesti tarkastettu käsisammutin kuuluu perusvarustukseen tietyissä veneissä”, Räisänen lisää.

Avun hankkiminen hätätilanteessa

Hätätilanteessa tärkeintä on pysyä rauhallisena ja toimia johdonmukaisesti. Sisävesillä pelastusviranomaisena toimii alueen pelastuslaitos, johon saa yhteyden soittamalla normaaliin hätänumeroon 112.

Jätä kommentti