Syksyn Hopeatähti-sarja alkaa kotimaisella uutuudella

Spread the love

Odotettu Hopeatähti-sarja alkaa 6. syyskuuta elokuvateatteri Maximissa Varkaudessa. Sarjan ohjelmisto on suunnattu ikäihmisille, mutta Hopeatähti-näytöksiin ovat tervetulleita kaikki muutkin ikään katsomatta.

Ensimmäisenä Hopeatähti-elokuvana nähdään kotimainen Lapua 1976Toni Kurkimäen ohjaama elokuva on tositapahtumiin pohjautuva rakkaustarina ihmisistä, jotka joutuvat keskelle Lapuan patruunatehtaan räjähdystä. Elokuvan pääosissa ovat Linnea LeinoKonsta LaaksoHannu-Pekka Björkman ja Leo Sjöman.

Kuolleet lehdet kertoo kahden yksinäisen, sattumalta Helsingin yössä toisensa kohtaavan ihmisen yrityksestä löytää elämänsä ensimmäinen, ainoa ja viimeinen rakkaus. Lempeä tragikomedia on jo kadonneeksi luultu neljäs osa Aki Kaurismäen työläistrilogiaan (Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö). Cannes-palkitun elokuvan pääosissa ovat Jussi Vatanen ja Alma Pöysti.

Pertti ’Spede’ Pasasen elämästä ja urasta kertova elokuva Spede käy läpi ikonisen viihteentekijän innovatiivisinta elokuvatuotantovaihetta. Elokuva valottaa kulissien takaisia tapahtumia 1960-luvun lopulta aina Uuno Turhapuron syntytarinaan ja kansansuosioon saakka, sekä Speden väsymätöntä taistelua viihteen puolesta ajan elokuvataidepiirejä vastaan. Millainen Spede Pasanen oli persoonana, työkaverina, viihdetaiteilijana ja puolisona? Aleksi Delikouraksen ohjaaman draaman nimiosaa näyttelee Riku Nieminen.

Vahvan ja vaikuttavan henkilön elämään paneudutaan myös elokuvassaGolda.Se on muotokuva ainutlaatuisesta naisesta ja johtajasta, Israelin ensimmäisestä ja toistaiseksi ainoasta naispuolisesta pääministeristä Golda Meiristä, jota häikäisevästi elokuvassa esittää Helen Mirren. Guy Nattivin ohjaama elokuva keskittyy vaikeisiin velvollisuuksiin ja päätöksiin, joita Meir kohtaa luotsatessaan Israelia Jom Kippurin sodassa vuonna 1973.

Saara Cantell on ohjannut draaman Sisarukset. Se kertoo tarinan kolmekymppisistä kaksosista Jennasta ja Jonista, jotka saavat tietää, että heidän isällään on kolmaskin lapsi, Islannissa asuva sisko Jóna. Sisarusten tapaaminen mullistaa jokaisen maailman, ihmissuhteet ja tulevaisuuden. Kiehtovaa elokuvaa on kuvattu seitsemän vuoden aikana, ja tarinassa on yhdistetty todellisen elämän tapahtumia ja fiktiota.

Ruotsalaiselokuva Andra akten – Toinen näytös kertoo juuri eläköityneestä Evasta, jonka aika käy pitkäksi avioeron ja lapsen etääntymisen vuoksi. Evalle tarjoutuu yllättäen mahdollisuus työkeikkaan, josta hän ei voi kieltäytyä – suuri tähtinäyttelijä, hieman erikoinen Harald on saanut aivohalvauksen ja tarvitsee kuntoutusta omassa kodissaan. Se mikä alkaa katastrofina, kasvaa lämpimäksi ystävyydeksi, orastavaksi elämäniloksi ja toivoksi siitä, ettei elämä olekaan vielä ohitse. Mårten Klingbergin ohjaamaa ja suomalaisten Vera Kiiskisen ja Anna Heinämaan käsikirjoittamaa draamakomediaa tähdittävät Lena Olin ja Rolf Lassgård.

Syksyn Hopeatähti-sarjan päättää marraskuun lopussa The Miracle Club. Se on hyväntuulinen draamakomedia dublinilaisista työväenluokkaisista ystävyksistä, jotka voittavat odotetun matkan pyhään kohteeseen, Ranskan Lourdesiin. Thaddeus O’Sullivanin ohjaaman ihmissuhde-elokuvan pääosissa ovat Maggie Smith, Kathy Bates, Agnes O’Casey ja Laura Linney.

Jätä kommentti