Hyvänmielenosoitus toi esiin taiteen merkitystä

Spread the love

Tällä viikolla on vietetty kansainvälistä teemaa, Mental Health Art Week eli MHAW,  jota MIELI ry koordinoi Suomessa. Tapahtumaviikolla on nostettu esiin Tunne tunteesi -teemaa – hyvän mielen eväiksi. Ja erityisesti sitä, että kulttuurielämyksistä nauttiminen on omalta osaltaan tuomassa hyvää mieltä ihmiselle.

Tapahtuma on rantautunut Suomeen Skotlannista, missä sitä on vietetty jo 17 vuotta tänä vuonna. Suomessa viikkoa vietettiin yhdeksättä kertaa.

Varkaudessa järjestettiin viikkoon liittyen tapahtuma laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa keskiviikkoiltasella 24.5.  Hyvänmielenosoituksen kulkue lähti Laivanrakentajat-muistomerkiltä Konowin kukkulan vierustalta iltakuudelta Taulumäen torille, jossa nähtiin monimuotoisia esityksiä, toteuttajina mm. Vt23 Jatsiorkesteri, kapellimestarinaan Janne Juutilainen ja solistinaan Maria Loponen, Varkauden Laulu johtajanaan Marketta Kosunen ja Varkauden Teatteri, tuoden muutaman maistiaispalan syysnäytäntökaudesta. Tilaisuuden suojelija, muusikko Marko Hietala oli mukana videotervehdyksen välityksellä.

Videotervehdyksessään Espanjasta muusikko Marko Hietala kertoi avoimesti hyvän mielen merkityksestä.

Helvi Häkäpönttö veti hyvänmielen taukojumppaa ja nähtiin Pahanmielenpeikko ja antitoivomuskaivo –performanssi, a´ la Wäenö.

Hyvänmielenosoitus ja toritapahtuma toivat viestiä ihmismielen hyvinvoinnin vahvistamisesta ja taiteen hyvinvointivaikutusten lisäämisen merkityksestä sekä rohkaisemisesta keskustella mielenterveydestä. Samalla muistutettiin osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisäämisestä ja kokemisesta Varkaudessa, hyvien ja kauniiden asioiden pohtimisesta ja esille tuomisesta. Hyvänmielenosoituksella myös haluttiin tuoda esiin yhteistyön lisäämisen merkitys Varkauden kaupungin eri toimijoiden ja palveluyksiköiden välillä. Ja tavoitteena myös Varkauden kaupungin näkyvyyden lisääminen niin valtakunnallisessa kuin maailmanlaajuisissa verkostoissa.

Keskiviikkoillan tapahtumaa oli rakennettu aktiivisesti viime vuoden loppupuolilta lähtien. Tässä Torilaiva Ilmarisen lavalla tapahtuman eteen yhteistyötahojen kanssa paljolti työskennelleet ja tapahtumaa ideoineet, (kuvassa vasemmalta:) psykiatrian sairaanhoitaja Riitta Pasanen nuorten mielenterveyspalveluista, Varkauden kaupungin nuorisopalveluiden lähiesimies Kati Rytilahti ja omaistyöntekijä Ritva Parviainen Savon mielenterveysomaiset FinFami ry:stä.

Kaikille avoin tapahtuma järjestettiin laaja-alaisessa yhteistyössä – mukana mm. Varkauden kaupunki, Pohjois-Savon hyvinvointialue, Savon mielenterveysomaiset FinFami ry, Varkauden Teatteri, Mielitupa ry, Harjurannan Nuorisoteatteri ja Mieliteko-ohjelma.

Taulumäen torilla ilta-auringossa kelpasi nauttia säästä, kulttuuritarjonnasta ja hyvään mieleen liittyvistä asioista. Oikein hyvät eväät tehdä Hyvänmielenosoituksesta ja toritapahtumasta vaikkapa perinne – töitä kyllä oli tehty tapahtuman eteen todella kiitettävästi ja torilla ollut väkimäärä oli näyttönä osallisuuden merkityksestä. ”Me tulemme taas” oli tapahtuman yhteinen loppulaulu ja sitä minäkin rallattelin hyvällä mielellä kotiin astellessani.

Jätä kommentti