Vahvojen naisten klassikko Poleenin Teatteriin

Vahvojen naisten klassikko Poleenin Teatteriin

Poleenin Teatterin näytäntövuoden 2023 avaa Hella Wuolijoen tasan 90 vuotta sitten kirjoittama Niskavuoren naiset, joka saa ensi-iltansa 18.3. Niskavuori-saagan aloittanut näytelmä saa alkunsa, kun kylän kansakouluun saapuu uusi, uutta aikaa edustava opettaja Ilona, johon avioliitostaan irtiottoa kaipaava Aarne Niskavuori rakastuu ensisilmäyksellä. Niskavuoren vanha emäntä Loviisa yrittää peitellä luvatonta suhdetta, mutta tiiviissä kyläyhteisössä asia ei pysy kauaa salassa ja skandaali on valmis. Niskavuori tarvitsee Aarnen vaimoa Marttaa ja tämän rahoja. Aarne joutuu elämänsä vaikeimman valinnan eteen: valitako raha vai rakkaus?

1930-luvulle sijoittuvan näytelmän kantavia teemoja ovat elämän valinnat, pettymykset ja rakkaus.

– Näytelmän teemat ovat niin ajattomia, että näytelmän tapahtumat voisivat aivan hyvin olla tätä päivää, kertoo Poleenin Teatteriin näytelmän ohjannut vierailija Janne Jämsä.

Niskavuoren naisten keskiössä on yksilön valinnat suhteessa yhteisöön. Niskavuorella yhteisö on laitettu seurauksista huolimatta yksilön edelle. Tämä on osaltaan lisännyt jännitteitä, pahoinvointia ja patoumia Niskavuoren perheessä, jatkaa Jämsä.  

Niskavuoren naiset on ehdottomasti vahvojen naisten tarina, joita ei voi koskaan olla liikaa.

Klassikkoa vahvasti kunnioittavan raikkaan tulkinnan Poleenin Teatteriin on toteuttanut yli 20 henkinen työryhmä, johon kuuluu 14 pieksämäkeläistä harrastajanäyttelijää ja joukko teatterialan ammattilaisia.

– Luvassa on intohimoinen draama sekä visuaalisesti upea kokonaistaideteos, jonka taustalla on valtava määrä osaamista ja ammattitaitoa, sanoo Jämsä.

– Meillä on ollut taiteellisten suunnittelijoiden kanssa hyvin vahva yhteinen visio ja päämäärä, jota kohti olemme koko ajan menneet. Lopputulos on komeaa, puheteatteria tyylilajina kunnioittavaa teatteria.

Näytelmän visuaalisesta puolesta vastaavat Poleenin Teatterin aiemmista tuotannoista tutut ammattilaiset. Lavastuksen ja valot on suunnitellut Ville Huupponen, puvut ja kampaukset Susanna Kasanen ja äänet Jarkko Liukkonen. Maskeerauksen suunnittelusta on vastannut Iina Sormunen ja koreografiasta vastaa Marjo Vartela.

Näytelmän roolitus: Niskavuoren vanha emäntä (Kyllikki Kääriäinen), Aarne Niskavuori (Herkko Nenonen), Martta (Tanja Kauranen), Anna-Liisa (Maisa Koikkalainen), Ilona Ahlgren (Emma Radcliffe), rovasti (Vuokko Korhonen), ruustinna/opettaja Vainio (Niina Piispanen), tohtori/pehtoori (Jukka Piispanen), apteekkari (Miia Immonen), Simolan isäntä (Niko Lyyra), telefuuni-Sandra (Kirsi Selonen), Nikula (Annikki Saha), Marttila (Anne-Riitta Reinikainen), Salli (Tiina Laaksonen).

Niskavuoren naiset Poleenin Teatterissa 20. toukokuuta 2023 saakka.

Jätä kommentti