Alakoululaisista koostuva lapsiraati valitsee Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon saajan finaalikirjojen joukosta

Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna 23. kerran. Palkinnon perustivat vuonna 2001 Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oyj:n Varkauden tehtaat. Varkautelaisista alakoululaisista koostuvalla lapsiraadilla on tärkeä tehtävä valita kuuden finaalikirjan joukosta 3500 euron palkinnon voittaja. Voittajakirja julkistetaan Vekara-Varkaus -festivaaliviikolla pidettävässä tilaisuudessa.

Kirjallisuuspalkinnon voittajan valitsevassa lapsiraadissa on tänä vuonna Luttilan ja Repokankaan koulun oppilaita. Luttilan koulusta mukana ovat neljäs- ja viidesluokkalaiset Jonna Heikkinen ja Josefiina Rautiainen. Repokankaan koulun oppilaista neljänneltä luokalta ovat mukana Aura Pyykkö ja Vilhelmiina Thil. Myös viidesluokkalainen Hilla Hoffren ja kuudesluokkalainen Akseli Simonen käyvät Repokankaan koulua.

Finaalikirjat valinnut esiraati totesi lastenkirjallisuuden tason olevan edelleen erittäin korkea. Esiraatia ilahdutti myös kustantamoiden into julkaista lastenkirjoja. Viime vuonna julkaistiin yli sata suomenkielistä lastenkirjaa, joista esiraadin luettaviksi valikoitui liki kahdeksankymmentä kirjallisuuspalkinnon kategoriaan sopivaa teosta. Luetut lastenromaanit edustivat monipuolisesti lastenkirjallisuuden eri tyylilajeja ja luettavaa löytyi monen tasoisille lukijoille.

Esiraatiin kuuluivat Maija-Helena Soininen Stora Enso Oyj:n edustajana, Katriina Leväinen ja Leena Ruotsalainen Varkauden kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosastolta, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Jouni Virtanen sekä Vekara-Varkauden edustajat Heli Sutinen ja Marketta Kosunen

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Jouni Virtanen kertoi valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon nykytilanteesta mediainfossa.

Finaaliin valittiin kuusi laadukasta vuonna 2022 julkaistua lastenkirjaa. Finaalikirjoiksi nousivat Mikko Kalajoen Almus: Tännetuloa terve, Siri Kolun Hereiset, Tomi Kontion Isäni on hipsteri, Sari Peltoniemen Ihmetyttö, L.K. Valmun Osaston tähti ja Harri Veistisen Revontuliefekti ja oranssit tiput. Finaalikirjojen aiheet vaihtelevat supersankariperheestä sairaalatarinaan ja yön hirviöistä rinnakkaistodellisuuksiin. Kirjojen teemoina käsitellään ystävyyttä, rohkeutta, omien vahvuuksien ja oman tien löytämistä. Erityisesti ystävyyden teemaa käsitellään kirjoissa eri näkökulmista.

Äänihaastattelussa esiraadin jäsen, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Jouni Virtanen

Jätä kommentti