NYT ON HYVÄ AIKA ONKIA MADETTA

Juuri nyt on paras ajankohta lähteä onkimaan madetta. Hyviä madepaikkoja löytyy joka puolelta maata ja lajin pariin pääsee helposti. Koska mateenonginta on vielä harvojen huvi, pääset itse valitsemaan parhaat paikat.

Vesistöt jäätyvät, mutta pilkille ei vielä pääse. Tuttu tilanne monelle kalastuksen harrastajalle. Mateenonkijalle on kuitenkin juuri nyt käynnissä huippusesonki. Kalat ovat aktiivisia ja niitä on helppo tavoittaa onkivälinein.
Mateen ongintaan on Suomessa erinomaiset mahdollisuudet. Madetta tavataan koko maassa, joten kalapaikkoja riittää kaikille lajista kiinnostuneille. Hyviä paikkoja ovat mm. jokien suvannot ja virtojen reunat sekä silta-aukkojen läheiset alueet. Kalaan kannattaa lähteä jo iltapäivällä, sillä paras syönti koittaa usein heti hämärän tullessa.

Mateet etsivät ruokaa pohjalta ja pohjan tuntumasta. Mateen onkija ottaa tämän huomioon ja valitsee kalastusmenetelmäksi pohjaonginnan. Parhaiten lajiin sopii värinäkärjellä varustettu pohjaonkivapa, mutta homma hoituu hyvin myös tavallisella virvelin vavalla. Kelaksi käy mikä tahansa sopivan kokoinen avokela. Vavan kärkeen kannattaa kiinnittää kulkunen tai valotikku, jotta tärpin havaitseminen onnistuu pimeässä. Siimaan kiinnitetään riittävän suuri paino, jota virta ei pääse liikuttelemaan. Usein se on noin 40-80 grammaa. Siiman jatkeeksi sidotaan noin 40 senttimetrin pituinen koukkutapsi ja sen päähän iso yksihaarakoukku. Sopiva koukun koko on välillä 2/0-3/0. Koukkuun kiinnitetään syötiksi kala tai kalanpala, vaikkapa särki, salakka tai muikku.

Joskus mateen tärppiä voi joutua hieman odottelemaan, joten kannattaa pukeutua lämpimästi ja ottaa hyvät eväät mukaan. Otsalamppu on mateenonkijalle välttämätön varuste.
Muista myös, että kelaongintaan tarvitaan kalastonhoitomaksu. Jos ongit useammalla kuin yhdellä kelaongella, tulee sinun hankkia myös kalavedenomistajan lupa.

Video mateen onginnasta: https://youtu.be/jsmFG2-FeLw

Jätä kommentti