Leena Mäki-Patola kesän taiteilijana Heinäveden kulttuurikirkossa

Ajoittain huomaan kulkevani päivät kuin puoliunessa. Toimin ja työskentelen. Huolehdin tarpeellisista asioista kuin harhaillen. Kuin haparoiden sumuisessa maastossa, puolipehmeässä ja hämäräisessä. Olotilaan sopii jo kauan sitten V. A. Koskenniemen runosta Sinipiika löytämäni kohta, joka on hyvinkin todellinen.

 ”…hän omaa sieluansa etsien käy

muille outona kuin unissansa…”

Näin kertoo keraamikko Leena Mäki-Patola, joka on koonnut Heinäveden kulttuurikirkkoon näyttelyn, jonka nimeksi etsiytyi ”havahdun hetkittäin ja ymmärrän”.

– Se koostuu kahdesta teemastani: ELEMENTIT sekä KAAPIT. Elementit-teeman teokset sijoittuvat kirkon parven seinille. Kaapit-teeman teokset on ripustettu seinille kirkkosalin takaosaan.

Elementit – maa ilma veri vesi kasvillisuus -teeman taustalla vaikuttavat vahvasti ekologisuuden kysymykset.

– Koen että nämä elementit ovat kaikki toistensa juurta, kiinteästi toisistaan riippuvaisia ja toisiaan ruokkivia luonnon irrottamattomia osia. Koen myös, että elementeistä veri on se, joka uhkaa muiden elementtien muodostamaa luonnon tasapainoa. Teokset ovat väriltään sinisiä, valkoisia, punaisia, punasaven sävyisiä ja vihreitä. Selkeissä neliömuodoissa etsin värien sävykkyyttä ja luonnetta, vahvaa keraamista tuntua ja keramiikkamateriaalin runollisia tunnelmia, hän sanoo.

Kaappi-teeman teoksissaan Leena Mäki-Patola tuo esiin pohdintojaan aiheista: vapaus, veljeys, yhdenvertaisuus sekä onni, epäonni, ennalta-arvaamattomuus. Hänen töissään esiintyvät kysymykset nousevat jokapäiväisistä maailman tapahtumista.

– Teokseni ovat tapani osallistua ajankohtaiseen keskusteluun. Kaappi on taiteelle hyvin arkinen lähtökohta, mutta suljettu tila kätkee arvoituksen, yllätyksen. Oven avauksella voi siirtyä toiseen ulottuvuuteen, tilanteeseen ja tunnelmaan. Teosteni kaapit ovat pääosin käytettyjä lääkekaappeja, joissa on merkkejä liittyen niiden aikaisempaan käyttötarkoitukseen. Kaappien sisällä on keraamisia laatoituksia, valmisesineitä, peilejä, videota ja ääntä.

Leena Mäki-Patola on Varkaudessa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1983 Keramiikkataiteen osastolta. Hänen päämateriaalinsa on keramiikka, mutta hän käyttää myös muita materiaaleja ja tekniikoita tavoittaakseen kulloinkin haluamansa lopputuloksen.

Mäki-Patolan teoksia on mm. Valtion taideteostoimikunnan, Designmuseon, Suomen käsityön museon ja Kuopion taidemuseon kokoelmissa. Vuoden 2022 alusta hänelle myönnettiin valtion taiteilijaeläke.

http://www.arslibera.com/taiteilija/maki-patola-leena

Leena Mäki-Patola asui lapsuutensa aikana Heinävedellä. Hänen isänsä Pentti Hakala oli vuosien 1959-1965 aikana ensin seurakunnassa pastorina ja sittemmin kirkkoherrana.

 Heinäveden kulttuurikirkossa on järjestetty kesänäyttelyitä vuodesta 2005 alkaen. Valoisa puukirkko tarjoaa upeat puitteet taide-elämyksille. Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Heinäveden kunta ja Liperin seurakunta/Heinävesi.

Heinäveden kulttuurikirkon kesän 2022 taiteilijan, keraamikko Leena Mäki-Patolan näyttely on avoinna 27.6.-7.8. klo 11-18 jokaisena päivänä.

Jätä kommentti