Museoissa maksuttomia yleisöopastuksia

Varkauden museoissa ja Taipaleen kanavamuseossa on myös kesän aikana maksuttomia yleisöopastuksia näyttelyihin. Varkauden museoissa, Wredenkatu 5, yleisöopastukset näyttelyyn Noormarkun Käsityöt – Norrmark Slöjd ovat sunnuntaina 10.7. ja 31.7. klo 14 sekä torstaina 18.8. klo 17.

Noormarkun Käsityöt oli taideteollisuusyritys, joka valjasti korkealaatuisen käsityötaidon moderniin muotoiluun.  Sen perustivat taidemesenaatti Maire Gullichsen (1907–1990) ja muotoilija, akateemikko Bertel Gardberg (1916–2007). Gullichsen kuului vauraaseen Ahlströmin teollisuussukuun, jonka tehtaat toimivat myös Varkaudessa. Hänen tavoitteenaan oli säilyttää käsityötaitoja kotiseudullaan Noormarkussa sekä edistää laadukkaiden taideteollisuustuotteiden valmistusta aikana, jolloin Suomi teollistui nopeasti. Kaupunkeihin muuttaneet nuoret aikuiset muodostivat uuden asiakasryhmän.

 Klubilla – På Klubben, muistoja villasta 1876-2021 -näyttelyyn yleisöopastukset ovat sunnuntaina 10.7. ja 31.7. klo 14 sekä torstaina 18.8. klo 17.

Villa, Virkamiesklubi, Varkauden klubi, rakennuksesta oli moneksi. Varkautelaisia kohtasi 27. helmikuuta 2021 suuri yhteinen suru, kun lähes 150 vuotta vanha rakennus tuhoutui tulipalossa täysin. Rakennus on toiminut monien juhlien, tapahtumien ja perhetilaisuuksien näyttämönä, ja siihen liittyy tuhansia tarinoita varkautelaisista, Varkaudesta ja Varkauden teollisuuden historiasta. Näyttely esittelee varkautelaisten muistoja rakennuksesta ja aikaa, jolloin se toimi varkautelaisten silmäätekevien kokoontumispaikkana ja juhlatilana. Legendaariset loppiaistanssiaiset, vappubrunssit ja naamiaiset nimekkäine esiintyjineen heräävät näyttelyssä henkiin.

 Teollisuuden tekijät – METSÄKANSA -näyttelyyn yleisöopastus on sunnuntaina 17.7. klo 14.

Näyttely keskittyy teollisuuden alkutuotantoon, puunhankintaan ja kuljetukseen kaukaisista korvista Varkauden tehtaille. Metsäkansan elämä ja metsätyöt ovat luoneet pohjan koko Varkauden teolliselle kehitykselle. Näyttely perustuu Ivar Ekströmin Metsäkansa-valokuvakokoelmaan.

 Taipaleen kanavamuseon (Kanavakatu 1) näyttelytarjontaan on mahdollisuus tutustua yleisöopastuksissa keskiviikkona 29.6. ja 27.7. klo 14 sekä 24.8. klo 17.

Jätä kommentti