Raportti kertoo Dream Circuksen vastuullisuudesta

Vaatteita Varkaudessa valmistavassa Dream Circus Oy:ssä tiedetään nyt kilon tarkkuudella, paljonko tuotannossa syntyi viime vuonna kangasjätettä ja kierrätyspahvia. Myös biojätteen sekä kierrätyspaperin ja -muovin määrät ovat tiedossa, varastomyyrä ja toiminnanjohtaja Ida Kuivalainen näet punnitsi kaikki jätteet. Pieni vaatevalmistaja on ekologisuuden ja eettisyyden edelläkävijä.

Koska vastuullisuus on ollut meille alusta asti yrityksen brändin ydin, viime vuonna mitattiin ensimmäistä kertaa hiilijalanjälki ja tehtiin vastuullisraportti. Sirkuksen kaikkien aikojen ensimmäinen vastuullisuusraportti 2021 on nyt valmis.

– Liityimme viime vuonna ensimmäisten yritysten joukossa Hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumukseen Suomessa, ja saimme sen myötä käyttöömme hiilijalanjälkilaskurin. Valmistimme viime vuonna äitiyspakkaustilauksen ansiosta ennätysmäärän, 26 075 vaatekappaletta. Vuoden kokonaispäästömme olivat 135,1 tonnia, mikä vastaa 12 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä, toteaa Dream Circus Oy:n luova johtaja Laura Kemppainen, jonka mukaan päästöt jaotellaan kansainvälissä standardeissa kolmeen luokkaan eli suoraan yrityksessä syntyneisiin päästöihin, sähkön ja lämmöntuotannon päästöihin sekä laajimpaan ja haastavimpaan luokkaan, missä lasketaan esimerkiksi arvoketjusta, hankinnoista ja asiakkaan käytöstä syntyneet päästöt.

– Moni yritys huomioi hiilijalanjäljessään vain kaksi ensimmäisestä luokkaa. Se antaa kuvan todellisuutta pienemmästä hiilijalanjäljestä. Meidän hiilijalanjälkeen on laskettu myös kolmannen mittausluokan päästöt materiaalihankintojen osalta, koska meistä on reilua kertoa asiat, niin kuin ne oikeasti ovat, hän jatkaa.

Hiilijalanjäljen laskeminen paljasti esimerkiksi, että suurin osa Dream Circus Oy:n päästöistä syntyy kankaiden valmistuksesta, mikä huomioidaan vain kolmannessa mittausluokassa. Yrityksen oman ompelimon päästöt sekä kuljetuksista syntyneet päästöt ovat huomattavasti pienempiä.

Materiaalivalinnoissa Dream Circus Oy:n vastuullisuus kiteytyy raportissa kolmeen sanaan: laatu, luomu ja läheltä. Hankintaketjun avainsanat ovat puolestaan: avoimuus, aitous ja rehellisyys.

– Materiaalitehokkuuttamme kuvaa sanapari: tähteestä tärkeäksi. Jos kangasylijäämä ei mene oman Tähde-tuotesarjan tai yhteistyökumppaneiden tuotteisiin, se jatkojalostetaan kierrätyskuiduksi. Tavoite on, että voisimme käyttää vielä joskus omia ylijäämiä omien vaatteidemme raaka-aineena.

– Tuotteiden laatu ja pitkäikäisyys ovat meille tärkeitä. Siihen kuuluvat ajattomat kuosit ja vaatemallit, joita voi käyttää vuoden jokaisena päivänä. Tämän vuoksi toivomme tosissamme, että asiakkaat harkitsisivat aina vaateostostensa todellista tarvetta, Kemppainen sanoo.

Kokonaiskuvaan kuuluu, että kaikki yhteistyökumppanit sitoutuvat yrityksen arvoihin.

– Käytämme vain sertifioitua luomupuuvillaa ja kankaita. Meidän vaatteemme suunnitellaan ja ommellaan Suomessa ja kankaat valmistetaan kahdessa tehtaassa Puolassa. Auditoinnit tehtaisiin takaavat, että arvomaailmamme ovat samanlaiset.

– Vastuullisuus syntyy pienistä, suurista teoista. Siksi meillä esimerkiksi ommellaan nykyisin ledilamppujen valossa, eikä meille tule koskaan lavaa pienempää kangaslähetystä. Yhteen lavaan mahtuu noin 50 rullaa trikoota tai 25 rullaa joustocollegea.

– Eihän meidän olisi tarvinnut tehdä vastuullisuuden eteen mitään näin perusteellisesti, eikä kukaan vaadi näin pieneltä, 14 työntekijän firmalta laajaa vastuullisuusraporttia. Me kuitenkin haluamme, että kaikki, mitä teemme on asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille läpinäkyvää. Viherpesu on sirkukselle vierasta, sanoo Dream Circus Oy:n luova johtaja Laura Kemppainen, jonka mukaan kangasjätettä syntyi viime vuonna leikkuussa 1 400 kiloa, eikä siitä mennyt grammaakaan roskiin.

Jätä kommentti