Kirja naivisteista on huikea kulttuuriteko

Näin otsikoi emeritusprofessori Hannu Itkonen mediatiedotteessa kirjaa Elämän kuvaajat, maailmojen avaajat – Naivistien tarinoita sanoin ja kuvin. Kirja julkistettiin keskiviikkona 8.6. Varkaudessa, kirjan ovat toimittaneet naivistitaiteilija, Suomen Naivistit ry:n puheenjohtaja Marja-Muusa Hämäläinen ja TtM, väitöskirjatutkija Laura Ortju. Kirjan toteutuksessa oli mukana toimittaja Vesa Moilanen, joka kokosi naivisteilta tulleet vastaukset ja työsti valokuvat painokuntoon.

Hannu Itkonen toteaa, että naivistitaiteilijoiden tekemisiin tutustumiselle on avattu aivan uudenlainen mahdollisuus.

– Suomen Naivistit ry:n julkaisema kirja on monimuotoinen yhteistyön tulos. Kirjan toimittajat ovat tehneet mittavan ponnistuksen kootessaan kirjoitukset, haastatellessaan taiteilijoita ja rakentaessaan koko julkaisun. Kirjan sisältöön tutustuminen on palkitseva kokemus, sillä tuntuu kuin astuisi värikylläiseen taidenäyttelyyn.

Emeritusprofessori Itkosen mukaan naivistitaiteen tekijät ovat kiinnostava joukkue erilaisine lähtökohtineen ja moninaisine tekemisineen.

– Juuri naivistien tekemisten monimuotoisuus, ahtaisiin tyylisuuntiin sitoutumattomuus ja värikylläinen mielikuvituksellisuus tekevät taiteilijoista sellaisen kohteen, josta kuvataiteesta ja laajemminkin kulttuurielämästä kiinnostuneen olisi hyödyllistä tietää aiempaa enemmän, hän toteaa ja jatkaa, että kirja luo erinomaiset edellytykset perehtyä niin naivistitaiteilijoihin kuin heidän tuotoksiinsa. Kirjan lukenut vakuuttuu naivistitaiteen merkityksestä osana suomalaista kulttuurielämää.

– Naivistitaiteilijoiden teoksissa ja tarinoissa korostuu yhteisöllisyys. Monet naivistit kokevat kuuluvansa lämminhenkiseen taiteilijaperheeseen, jossa kaikki tulevat hyväksytyiksi. Kirjan pienimuotoiset elämänkerrat sisältävät niin tekemisen onnistumisen iloja kuin elämänmenon vastoinkäymisten surujakin. Monesti juuri taiteen tekeminen on toiminut elämänilon lähteenä, lohduttajana ja jopa terapeuttina.

Hannu Itkosen mielestä naivistitaide on tunteilla täytettyä.

– Kirjaa lukiessa tulee hyvä mieli jo siitä, että tekijät haluavat vaikuttaa, tehdä maailmasta inhimillisemmän ja paremman paikan elää ja toimia. Eikä maailmanparantaminen rajoitu pelkästään Suomen rajojen sisälle, sillä lukuisten kirjan taiteilijoiden teokset ovat olleet esillä myös kansainvälisissä näyttelyissä useilla maapallon mantereilla.

– Marja-Muusa Hämäläisen johdantoluku naivismin kansainvälisiin ja suomalaisiin vaiheisiin on oivallinen polku aloittaa taiteenalaan tutustuminen. Julkaistu kirja antaa teosten kuvien lisäksi äänen naivistitaiteilijoille – jokainen taiteilija valaisee omia näkemyksiään ja arvojaan. Tarinoita lukiessa havainnollistuu, että taiteen tekemisen voi aloittaa missä ikävaiheessa tahansa. Tämäkin oppi on syytä ottaa onkeensa näinä aikoina, jolloin ihmiset etsivät sisältöä elämälleen, sanoo emeritusprofessori Hannu Itkonen.

Elämän kuvaajat, maailmojen avaajat – Naivistien tarinoita sanoin ja kuvin -teoksen painos on 500 kpl ja kirja on saatavilla Taidekeskus Väinölästä Varkaudessa.

Äänihaastattelussa kirjan toimittaneet, naivistitaiteilija, Suomen Naivistit ry:n puheenjohtaja Marja-Muusa Hämäläinen ja TtM, väitöskirjatutkija Laura Ortju

Jätä kommentti