Vekara-Varkaus voitti Keskustateko-kilpailun Suomessa

Varkauden oma lastenfestivaali Vekara-Varkaus on voittanut valtakunnallisen Vuoden 2021 Keskustateko -kilpailun.Elävät Kaupunkikeskustat järjesti Keskustateko-kilpailun nyt toista kertaa. Valtakunnallisessa kilpailussa etsittiin poikkeavia vaihtoehtoja monistettaviksi. Toivottiin löytyvän virkeitä käytäntöjä ”matalalla kynnyksellä”- persoonallisuuksia, asioita, ilmiöitä, innovaatioita ja tapahtumia.

Arvioinnissa kiinnitettiin erityisesti huomiota vaikuttavuuteen, talousvaikutuksiin ja sisältöjen monistettavuuteen. Palkintoraatina toimivat EKK:n valmisteluvaliokunnasta Tero Lassila (puheenjohtaja/kiinteistöt), Simo Hiilamo (kauppa), Eija Kölhi (viestintä) ja Johanna Rajala (kaupunkisuunnittelu).

Kilpailuun osallistui 13 ehdotusta ympäri maata, joista Vekara-Varkaus nousi voittajaksi. Tapahtuman todettiin huomioivan lapset ja osallistavan heidät mukaan kaupunkitilan elävöittämiseen. “Aikuiset ja lapset viihtyvät – hymyä, naurua ja leikkiä.”

Arviointipalautteessa Vekara-Varkauden todetaan olevan kansalaisyhteiskunnan voimannäyte yhteisöllisyydestä. Festivaali värittää kaupunkikuvaa kolmesti vuodessa: Vekara-Varkaus kesäkuussa, Syys-Vekara viikolla 42 ja Talvi-Vekara viikolla 10.

Festivaalin tuottamiseen osallistuvat vuosittain kymmenet alueen yritykset ja yhdistykset. Vekara-Varkaus yhdistää perheitä ja sukupolvia. Kesän tapahtuma kerää jopa 25 000 – 30 000 vierailua. Vekara-Varkauden nähdään lisäävän varkautelaisten hyvinvointia, tuovan asiakasvirtaa keskustayrityksiin sekä matkailutuloa alueelle. Tapahtuman teokset näkyvät pitkään katukuvassa, ja täten lapset ja nuoret oppivat olemaan ylpeitä kotikaupungistaan. Festivaali-konsepti olisi helposti monistettavissa kaikkialle Suomeen.

Kolmena esimerkkitekona Keskustateko-kilpailussa nostettiin esille Hämeenlinnan Lokkiprojekti, Joensuun puutalokortteli ”48” ja Savonlinnan Illumination-hanke.

Äänihaastattelussa Vekara-Varkaus festivaalipäällikkö Heli Sutinen ja Keskustateko-kilpailun palkintoraadin puheenjohtaja Tero Lassila.

Jätä kommentti