Kaikkien eläkeläisjärjestöjen yhteistyötä tarvitaan

Perinteiden kunnioittaminen on yksi niistä arvoista, joita Kansallinen senioriliitto ry ja sen yhdistykset noudattavat. Perinteisiin kuuluvat myös ne arvot, jotka alusta lähtien ovat olleet toiminnan kulmakiviä – elämänmyönteisyys, suoraselkäisyys, vastuunottaminen itsestä ja muista sekä itsensä ja toisten arvostaminen.

Nämä asiat tulivat esille Varkauden seudun seniorit ry:n puheenjohtaja Katriina Niemisen tervehdyssanoissa yhdistyksen viettäessä 50-vuotisjuhlaansa Warkaus-salissa keskiviikkona 6.10. Kansallinen senioriliitto perustettiin 10.10.1971 ja likimain kuukautta myöhemmin 8.11.1971 perustettiin Varkauden kansallinen eläkeläisseura, kuten sitä silloin kutsuttiin, yhtenä n. 10 vanhimman senioriyhdistyksen joukossa. Varkaudessa yhdistystä oli perustamassa hieman yli 20 henkilöä. Yhdistyksen nimi muuttui myöhemmin Varkauden kansalliset seniorit ry:ksi ja nykyään käytetään nimeä Varkauden seudun seniorit ry, koska yhdistykseen kuuluu jäseniä myös naapurikunnista.

Puheenjohtaja Niemisen mukaan toiminnan arvot näkyivät yhdistyksen alkutaipaleella ihan konkreettisesti lähimmäiskerhon toiminnassa.

– Käytiin tapaamassa, piristämässä ja auttamassa apua tarvitsevia eläkeläisiä. Pitäisikö ottaa uudelleen ohjelmaan, hän kysäisi ja jatkoi, että yhtenä tehtävänä on ollut huolehtia eläkeläisten henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista.

– Kuukausittaisissa tapaamisissa on ollut monenlaista ohjelmaa – luentoja, laulua ja jopa jumppatuokioita. Yhdistyksen piirissä on toiminut useita kuoroja. Sitä historiaa jatkaa vielä Seniorilaulajat. Kulttuuritoimintaa ja henkistä hyvinvointia pitävät yllä myös lukupiiri, keskustelukerho ja muistikerho. Erilaiset liikuntakerhot pitävät yllä fyysistä kuntoa.

Katriina Nieminen totesi, että ennen kaikkea kaikki nämä kokoontumismuodot antavat tilaisuuden mukavaan yhdessäoloon ja poistavat toivottavasti eristyneisyyttä ja yksinäisyyden tunnetta. Hän esittikin suuret kiitokset kaikkien eri kerhojen vetäjille, yhteyshenkilöille ja somevastaaville, jotka tekevät suurenmoista työtä.

– Koko toiminnan ajan olemme myös retkeilleet ja matkailleet kotimaassa ja ulkomailla. Korona-aika toi taukoa tähän toimintaan niin kuin myös kuukausikokousten pitoon. Olemme kuitenkin olleet siinä määrin onnekkaita täällä Varkaudessa, että kerhotoiminta on jatkunut lähes tauotta, hän totesi ja nosti esiin tulevaisuuden haasteet. Yhdistyksiä on jouduttu lakkauttamaan toimihenkilöiden puuttuessa.

– Eläkeläisten ostovoima on laskenut. Ns. taitettu indeksi pitäisi saada korjatuksi. Siinä tarvitaan kaikkien eläkeläisjärjestöjen yhteistyötä. Digitalisaatio, niin hyvä asia kuin onkin, lisää ikäihmisten hankaluuksia hoitaa monia asioita.

Katriina Nieminen toi esille, että ennen 50-vuotiaille annettiin lahjaksi kävelykeppejä ja kiikkutuoleja, mutta tämän päivän 50-kymppinenhän on vasta kolmekymppinen. 

– Vaikka yhdistyksemme jäsenten keski-ikä on 76 vuotta ja yhdistykseemme kuuluu kymmenkunta yli 90-kymppistä, on yleisilme melkoisen nuorekas, joten tässä juhlassa uskallamme lähettää yhdistyksemme täyttä vauhtia uudelle vuosikymmenelle tekemään digiloikkia ja muita hyppyjä, joita tulevaisuus vaatii, hän sanoi.

Kaupunginjohtajan mietteet

Tilaisuuden juhlapuheessa kaupunginjohtaja Hannu Tsupari sanoi senioreiden toimintaperiaatteiden ja arvojen tuntuvan läheisiltä hänelle itselleen. Iloista ikääntymistä, mukavaa yhdessäoloa ja välittämistä – ne sopivat hyvin yhteen arvojen kanssa.

Kaupunginjohtaja Tsupari on jo ollut lomalla kesän alkupuolelta lähtien ja siirtyy eläkeläiseksi vuodenvaihteessa. Virkauraa hän on tehnyt 42 vuotta, joista Varkauden kaupunginjohtajana 15 vuotta. Puheessaan hän kertoi elämänvaiheitaan, virkauraansa Varkaudessa ja tulevaisuudensuunnitelmiaan – tehden tietyllä tavalla läpileikkauksen paikkakunnan lähihistoriasta.

– Minun virkaurani on mennyt myös siihen, että on saanut torjua käsitystä taantuvasta teollisuuskaupungista – muuttamalla kuvaa muualla Suomessa. Varkaus on kansainvälinen teollisuuskaupunki, jossa kaikilla yrityksillä on painopiste kestävässä kehityksessä, uusiutuvissa raaka-aineissa ja ympäristön huomioimisessa, hän sanoi ja korosti, että Varkaus on myös kulttuurikaupunki.

Virkauransa eräänä kohokohtaja kaupunginjohtaja Tsupari mainitsi Hyvinvointikeskus Aallon, joka on kaupungin omista investoinneista kaikkein suurin. Hän totesi sotepalvelujen olevan hyvällä mallilla, mutta myös tähdensi, että soteuudistuksessa on pidettävä huolta palvelujen turvaaminen ja jatkuminen pitkäksi ajaksi eteenpäin. Samoin kaupunginjohtaja nosti esille Varkauden museon siirtymisen Tehtaan koululle, koulun restauroinnin ja valtionrahoituksen järjestymisen tärkeyden.

Kaupunginjohtaja Tsupari kertoi, ettei aio “heittäytyä laakereille”. Parhaillaan hän tekee tutkimussuunnitelmaa väitöskirjaa varten – aiheena venäjänkieli ja Viipuri ennen ja nyt. Usean vuoden työ on edessä ja siihen hän kertoi olevansa valmis ja sitoutunut.

–  En ole somessa, mutta nyt aion sinne mennä. Siellä aion kertoa väitöskirjatutkimukseni edistymisestä, hän sanoi ja totesi juhlapuheensa päätteeksi kyseessä olleen viimeinen sentyyppinen esiintyminen juhlayleisölle. Mutta esiintymisiä “muissa ympäristöissä” on varmastikin tulossa.

Kulttuuria ja ansiomerkkejä

Varkauden seudun seniorit ry:n juhla toi hyvän mielen. Warkaus-salin flyygeli soi tunteikkaasti nuoren Topias Vänttisen käsissä, Seniorilaulajat esiintyivät ja yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Eila Sopanen lausui lempirunonsa, Jukka Itkosen “Rantatiellä”.

Tilaisuudessa jaettiin Kansallinen senioriliitto y:n ansiomerkkejä tunnustuksena ansioista toiminnassa. Ansiomerkit jakoi Savo-Karjalan kansallinen senioripiiri ry:n puheenjohtaja Raimo Hätinen. Pronssisen ansiomerkin saivat: Ulla Hahtala, Leila Holopainen, Reijo Hujanen, Liisa Makkonen, Tuomo Perankoski, Lea Sarkeala ja Eeva Valtonen. Hopeisen ansiomerkin saivat: Anu Aho, Seppo Aho, Aulis Andersin, Pentti Helenius, Veikko Hulkkonen, Helmi Jurvanen, Marja-Liisa Kilpeläinen, Katriina Nieminen ja Leena Takkunen.

Jätä kommentti