Apulaiskaupunginjohtaja Joonas Hänninen: Vaikeuksien kautta Varkaus on vahvistunut

VARKAUS-päivien virallista avausta Taulumäen torilla sade ei haitannut. Päivien järjestelyt olivat lähteneet liikkeelle kuntalaisten toiveista, Kirja-Varkaus ry esitteli ajatuksen seminaarista kaupunginjohtaja Hannu Tsuparille, joka innostui ajatuksesta. Itse asiassa kaupunginjohtaja Tsupari oli ehdottanut WARKAUS-päivien järjestämistä vuonna 2019, jolloin juhlittiin 90-vuotiasta Varkautta.

– Tämän viikonloppuna järjestettävien VARKAUS-päivien toteutuksessa on mukana ollut suuri joukko vapaaehtoisia, yksityisiä henkilöitä, yhdistystoimijoita, Varkauden kaupungin eri yksiköitä ja vahvasti mukana Soisalo-opisto. Tapahtuman suojelijana toimii Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestön pääsihteeri Rosa Meriläinen, jonka lähettämän videotervehdyksen voi katsoa tapahtumasivuilta, sanoi Warkautelaiset ry:n puheenjohtaja Pia Rothberg, joka muistutti tänään lauantaina 11.9. ilmaisista bussikyydeistä vuorolla 2 – sillä pääsee kätevästi tapahtumiin eri puolilla kaupunkia.

Näytä artikkeli

Varkauden kaupungin tervehdyksen avaustilaisuuteen toi apulaiskaupunginjohtaja Joonas Hänninen. Hänen mielestään VARKAUS-päivien kaltaiset tapahtumat ovat juuri sitä henkeä, jota Varkaudessa juuri nyt tarvitaan.

– Reilu 10 vuotta sitten kaupunki oli äkillisen muutoksen äärellä, kun Stora Enso ilmoitti toimintoihinsa kohdistuvista alasajoista. Muutokset tuotannossa aiheuttivat laajasti työpaikkojen menetyksiä, työttömyyttä ja inhimillistä hätää. Tämä aiheutti Varkauteen, mutta myös laajemmin koko Keski-Savoon alavireisen tunnelman. Myös kaupungin imago ja kaupunkilaisten identiteetti muuttui voimakkaasti – alettiin puhua hiipuvasta teollisuuskaupungista.

Apulaiskaupunginjohtaja Hännisen mukaan tällainen mieliala elää edelleenkin tiukasti – ei ehkä ihmisten puheissa, mutta ajatuksissa. Erityisesti se näkyy ja kuuluu keskusteltaessa Varkaudesta kaupunkia tuntemattomien ihmisten kanssa. Hännisen mielestä kaupunki ei ole hiipunut – päinvastoin.

– Stora Enso on investoinut viime vuosina voimakkaasti Varkauden tehtaan toimintaan ja tehtaan tuotteet edustavat tänä päivänä voimakkaasti kasvavia aloja. Tämän lisäksi meillä on iso joukko hienoja, oman toimialansa globaaleja kärkiyrityksiä, jotka yhdessä muiden yritysten kanssa muodostavat alueellemme energia-, metalli- ja metsäteollisuuden osaamiskeskittymän, jollaista ei muualla Suomessa ole, hän tähdensi.

Vientiveturi

Tilastojen mukaan Varkauden kaupunki on tänä päivänä koko Pohjois-Savon ja Itäisen Suomen viennin veturi 750 miljoonan euron vuotuisella viennillään. Vuoden 2020 tilastoilla Varkauden vienti oli n. 36.600 euroa asukasta kohden. Tämä on yli kolminkertainen maan keskiarvoon verrattuna.

– Viennin kasvu on ollut hyvää myös edeltävinä vuosina. Toimijoiden vahvuudesta kertoo myös se, että edes koronapandemian aiheuttama sekasorto maailman markkinoilla ei pystynyt kääntämään kehityksen suuntaa. Jokainen meistä omalta osaltamme vie rohkeasti tätä ilosanomaa myös kaupungin ulkopuolelle, sillä vain siten voimme muuttaa pala kerrallaan myös kaupungin imagoa, sanoi Hänninen, jonka mukaan Varkaudessa menee tällä hetkellä hyvin. Hän myös toi esille, että elämisenlaatu Varkaudessa on erittäin korkeaa – eletään kauniissa, luonnon ympäröimässä kaupungissa, jossa palvelut ja vapaa-ajan aktiviteetit ovat lähellä. Saimaa, Pirtinvirta, Ämmäkoski, kauniit puistot ja lukuisat muut luonnonkauniit ympäristöt ovat osa Varkauden kaupunkikuvaa.

– Voimme kokea etuoikeutta saadessamme elää tällaisessa ympäristössä – miksipä ei myös silloin tällöin kehaista jollekin tutulle tai tuntemattomalle siitä, miten hieno kaupunki meillä on.

Varkauden kaupunki on panostanut viime vuosina voimakkaasti teollisuuden ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin – myös peruspalveluihin. Tuoreimpana ja kaupungin historian suurimpana investointina keväällä käyttöön otettu Aalto-hyvinvointikeskus, joka osaltaan vahvistaa ja turvaa kaupungin palveluita myös sote-uudistuksen lähestyessä.

– Infran lisäksi meillä on myös sitoutunut ja osaava henkilöstö, joka tuottaa huippuluokan palvelua kuntalaisille. Nostettakoon esimerkkinä Könönpellon koulu, joka valittiin OAJ:n toimesta keväällä vuoden kouluksi 2021. Palkinnon perusteluissa koulua pidetään erinomaisena esimerkkinä oppilaitoksesta, jossa viihtyvät sekä oppilaat että henkilöstö hyvän ilmapiirin, yhteisöllisyyden ja osallistavan toimintatavan ansiosta.

Positiivisuus esille

Apulaiskaupunginjohtaja Hänninen totesi, että julkisten palvelusten lisäksi myös yksityiset palvelut ovat monipuoliset Varkaudessa. Kaupungin vetovoimaisuutta osaltaan kuvaa kaupallisten toimijoiden kiinnostus kaupunkia kohtaan – viimeisimpänä kaupallisina avauksina uusi Prisma, Motonet ja Rusta.

– Näiden lisäksi on myös muuta kaupallista kiinnostusta, joista toivottavasti kuulemme myöhemmin lisää, hän mainitsi ja jatkoi todeten, että korona-aika on avannut suomalaisen yhteiskunnan silmät myös sille, mitä nykyaikaiset digitaaliset alustat mahdollistavat, mm. etätyöskentelylle sekä paikkariippumattomalle tai monipaikkaiselle työskentelylle.

– Uskoakseni etätyön välineet ovat tulleet jäädäkseen. Tämä tarjoaa Varkauteen aivan uudenlaisia mahdollisuuksia myös tulevaisuuteen. Enää monessakaan ammatissa ei ole välttämätöntä asua suurten kasvukeskusten liepeillä, vaan työuran ja laadukkaan elämän voi yhdistää aivan uudella tavalla. Tämä ehdottomasti on yksi meidän tulevista vahvuuksistamme.

Hännisen mukaan Varkaus on vahvistunut vaikeuksien kautta. Hänen mielestään WARKAUS-päivät on yksi osoitus siitä, että ajatus Varkaudesta on muuttunut ja kaupungin imago ja myös kaupunkilaisten kokemus kaupungista on kehittynyt positiivisesti.

– Myös usko kaupungin tulevaisuuteen ja hyvän elämän mahdollisuuteen on voimistunut, hän sanoi.

Syksyisestä säästä huolimatta Taulumäen torille oli kerääntynyt kohtuullinen yleisöjoukko seuraamaan WARKAUS-päivien avausta. 108-vuotias Varkauden Soittokunta puhalsi ilmoille vaskimusiikin konsertin kapellimestari Janne Juutilaisen johdolla. Siinä alkuun kuultiin mm. ”Kun taas on aika auringon” ja tiettävästi ensimmäinen suomeksi levytetty, iskelmä-nimikkeellä oleva ”Kulkurin valssi”. Mukana menossa oli Varkauden seudun torikauppiaat Wipina ry torikauppiaineen. Ja tintamareski-valokuvauksessa sai ikuistuttaa itsensä – kuten minäkin tein.

Jätä kommentti