Tulossa neljä päivää musiikin juhlaa Heinävedellä

Heinäveden Musiikkipäivät palaa välivuoden jälkeen kansalliseen kulttuurivalokeilaan 19.-22.8.2021. Tämän kesän kantavana teemana on Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlallisuudet. Musiikkipäivien konsertit järjestetään suositusten mukaisesti terveysturvallisuusohjeita noudattaen.

Heinäveden Musiikkipäivien taustalla on se, että ensimmäiset musiikkijuhlat järjesti Heinävedellä säveltäjä Otto Kotilainen vuonna 1911 – juhlien nimi oli silloin Heinäveden Laulu-, soitto- ja urheilujuhlat. Ohjelma oli monipuolinen ja mukana mm. laulaja Väinö Sola. Heinävedellä vieraili Kotilaisen kesäpaikankin myötä paljon ajan kulttuuriväkeä – Eino Leino, Toivo Kuula, Selim Palmgren, Evert Katila, Juhani Aho….

Heinävedelle huvilan rakentanut Aino Ackté vei sitten 1912 Otto Kotilaisen mukaansa johtamaan Savonlinnan oopperajuhlille 1912.

Nykyiseen muotoonsa juhlat kehittyivät taiteellisen johtajan, kapellimestari Erkki Lasonpalon ja residenssiorkesteri Helsinki Sinfoniettan myötä. Konsepti vuodesta 2015 on ollut kolme orkesterikonserttia Heinäveden akustisesti ja muutenkin elämyksellisen upeassa kirkossa. Sibeliuksen juhlavuonna 2015 Helsinki Sinfonietta soitti Heinäveden Musiikkipäivillä kaikki Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa, vuosittain sen jälkeen maailmanluokan esityksiä Leif Segerstamin, Santtu-Matias Rouvalin ja Erkki Lasonpalon johdolla – vain 2020 juhlat oli peruttava. Ohjelmassa on aina kamarikonsertteja, konsertteja myös Valamon luostarissa ja festivaaliklubi pittoreskissa Kermankeitaan rantaravintolassa Heinäveden reitin varrella – kansallismaisemaa Kermankosken kuohuja vastapäätä, maan parhaita muikkuja tarjolla.

Heinäveden Musiikkipäivät on suomalaisessa kesäfestivaalien kentässä niitä harvoja musiikkijuhlia, jotka kykenevät tarjoamaan yleisölle orkesterikonsertteja – maailmanluokan kapellimestarit, jälleen tänä vuonna Santtu-Matias Rouvali ja Erkki Lasonpalo johtavat musiikkipäivien residenssiorkesteria Helsinki Sinfoniettaa pe 20.8. (klo 18 ja 20) ja su 22.8. (klo 15 ja 17).

Santtu-Matias Rouvali johtaa Helsinki Sinfoniettaa Heinäveden Musiikkipäivillä vuonna 2019. (Kuva: Petra Kotro)

Ohjelma on jälleen huikea. Heinävesi on liittynyt 2021 osaksi Pohjois-Karjalaa, joka juhlii kuluvana vuonna 300-vuotista historiaa (1721-2021) Uudenkaupungin rauhasta. 300-vuotisjuhlallisuuksien siivittämänä Musiikkipäivien juhlakonsertti kulkee Sibeliuksen jäljillä Karelia-musiikin alkulähteille, Viipurilaisosakunnan aikanaan tilaamien historiallisten kuvaelmien musiikkiin, johon Sibelius sisällytti mukaan karjalaista runonlaulua ja ruotsinkielisen balladin.

Juhlat huipentuvat perjantaina 22.8. Uuno Klamin Kalevala-sarjaan Rouvalin johdolla. Mukana festivaaliohjelmassa on myös teosharvinaisuus: Suomen ensimmäisen naissinfonikon Ida Mobergin (1859-1947) oopperasta ”Asiens ljus” sopraano Tuuli Takalan tulkitsema ”Chitran laulu”, oopperaa ei ole koskaan esitetty kokonaisuudessaan.

Myös Valamon luostarissa järjestetään vuotuiseen tapaan konsertti, jossa kuullaan mm. toista kansainvälisten lavojen suomalaista laulajaa, mezzosopraano Tuija Knihtilää, joka laulaa myös orkesterikonsertin solistina sunnuntaina 22.8.

Heinäveden Musiikkipäivien ohjelmisto löytyy osoitteesta: www.heinavesimusic.fi

Äänihaastattelussa Heinäveden Musiikkipäivien taiteellinen johtaja, kapellimestari Erkki Lasonpalo.

Jätä kommentti