Varkauden Dekkarit -iltajuhla fado-musiikin tunnelmoimana

Canto du fado – fadon lalamista kuultiin Dekkarit Festivaalin iltajuhlassa Varkaudessa lauantaina 7.8.2021. Syvää, herkkää ja tunteikasta tulkintaa portugaliksi. Tulkitsijoina olivat Anna de Coteau, säestäjänään San Pedro.

Wikipedia kirjoittaa fadosta mm. seuraavasti: ”Fado on Portugalissa 1820-luvulla kehittynyt kansanmusiikin tyylilaji. Fado kehittyi mahdollisesti brasialaisista musiikin tyylilajeista, kuten lundumista ja modinhasta. Fadon merkittävimmät tyylilajit ovat Lissabonin fado (fado de Lisboa) ja Coimbran fado (fado de Coimbra), joista Lissabonin fado on vanhempi. Coimbran fadosta tuli suosittua 1900-luvun alkupuolella. Sanoituksiltaan fado on tyypillisesti surumielistä.

Fado liitettiin vuonna 2011 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Asiaa lobattiin portugalilaisten taholta aktiivisesti pari vuotta. Keulakuvina hankkeen edistämisessä toimivat Mariza ja Carlos do Carmo.”

Jätä kommentti