Entinen sisäministeri Rajamäki: Turvallisuus on kova juttu

Ministerin tehtävä tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa monenlaisiin asioihin. Millä perusteella henkilö valitaan ministeriksi? Tietääkö hän perustelut valinnalleen? Miten hän käyttää päätösvaltaansa: uskaltaako hän toimia itsenäisesti vai onko virkamiesten vietävissä?

Näin todetaan kirjan takakannessa. ”Rajamäki – Sisäministeri myrskyn silmässä” -kirja julkistettiin lauantaina 7.8.2021 Varkaudessa Dekkarit Festivaalin yhteydessä.

Kirja kertoo 32 vuotta kansanedustajana ja neljä vuotta (2003-2007) sisäministerinä toimineen valtiopäiväneuvos Kari Rajamäen ministeriajasta ja joistakin sen jälkeiseltä ajalta.

Kirjassa kerrotun lisäksi Rajamäki oli vaikuttamassa hyvin monessa asiassa. Sisäministerinä hän oli mm. hallinto- ja aluekehityksen (Halke) varapuheenjohtajana – keskiössä alueellistaminen ja aluepoliittiset asiat monine saavutettuine ratkaisuineen. Esimerkkeinä näistä  poliisiammattikorkeakoulun siirto Espoosta Tampereelle, siviilikriisinhallintakeskus Kuopioon, sosiaaliministeriön hallinto- ja talouskeskus Joensuuhun, maahanmuuttoviraston alueelliset yksiköt Lappeenrantaan ja Kuhmoon sekä valtion virastotalo, poliisille tiloja Varkauteen, silloisen kaupunginjohtaja Matti Reijosen johdolla. Rajamäki hoiti poliisiosastolle vieraan hankkeen rahoituksen sisäministerinä.

Sisäministerikautensa aikana hän oli myös päättämässä infra-asioista, esimerkiksi VT 5:n osalta ja Savonlinnan ohitustien rakentamisesta. Kallansillan rakentamisen aloittamisvalmius varmistettiin sisäministerikauden viimeisessä budjettiriihessä vuonna 2006. Tärkeänä roolina sisäministerikaudellaan hänellä oli pysyvä jäsenyys ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa (Utva) tasavallan presidentin ja pääministerin johdolla.

Äänihaastattelussa valtiopäiväneuvos Kari Rajamäki.

Jätä kommentti