Kari Rajamäki: Kuntayhtiöt eivät saa muodostaa omaa suljettua maailmaansa

Varkauden kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 22.3. – puhuttaessa Varkauden kaupungin organisaatiomuutoksista, kaupunginvaltuutettu, valtiopäiväneuvos Kari Rajamäki (sd) kiinnitti huomiota puheenvuorossaan mm. terveydenhuollon kehittämiseen, Varkauden kaupungin tekniseen hallintoon, kaavoitukseen ja elinkeinopolitiikkaan.

Kaupungin elinvoima-asiasta ja ”konserniahdistuksesta” hän kommentoi avoimesti, todeten, että asiassa on nähty huolestuneena Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n taloudellisen toimeentulon vaarantuminen akkutehtaan konkurssipesän hallinnan heikkouden takia.

– Lainanlyhennyksiä on miljoonittain maksettu ja se on vaarana Varkauden verorahojen käyttöön väärään kohteeseen. Tämä ei vaikenemalla ja vaientamalla voi enää jatkossa mennä.

– On syytä muistuttaa, että kaupunginhallitus vastaa valvontavastuusta ja kaupungin taloudesta, myös yhtiöiden, kaupungin kuntayhtiöiden osalta. Suurin vastuu on kaupunginjohtajalla ja sen jälkeen kaupunginhallituksen puheenjohtajalla ja sitten vastuuvelvollisia ovat kaupunginhallituksen jäsenet. Tässä suhteessa on tärkeää, että ymmärrämme paremmin kuin tähän mennessä, hän totesi.

Rajamäen mukaan parhaillaan on ”Helsingin päässä” työryhmissä valmisteilla kuntalakiin tehtäviä, kuntayhtiöihin liittyviä korjauksia.

– Varkaudessakin olisi hyvä elää ajassa. Parempaa huomiota on kiinnitettävä kuntakonserniin. Liikelaitosten ja kuntayhtiöiden yleistyessä ne eivät saa muodostaa omaa suljettua maailmaansa. Niiden omistajaohjaukseen on osallistuttava tehokkaasti, jotta kuntalaisten omistamat yhtiöt eivät siirry päätöksenteon keskiöstä ulottumattomiin ja ihmisten käsistä. Yhtiöiden toimintaan tulee vaikuttaa niin, että Varkauden kaupungin ja varkautelaisten tahto toteutuvat. Se ei onnistu ilman hyvää paneutumista ja avoimuutta, Kari Rajamäki sanoi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kari Rajamäki: Kuntayhtiöt eivät saa muodostaa omaa suljettua maailmaansa”

  1. Miksi ei näitä laiteta tutkintaan, ennen kuin on tyhmyyksissä tuhlattu useita miljoonia verorahoja?
    Vai Odotetaanko taas miljoonien korona tukia?

    Vastaa

Jätä kommentti