Lasten LukuVarkaus -finaalikirjojen luku-urakka käynnistyi

Jo 21 vuoden ajan on Varkaudessa valittu Suomen paras lastenromaani. Parhaan lastenromaanin valintaa varten aikuisista koostuva esiraati lukee edellisenä vuonna Suomessa julkaistut, suomenkieliset lastenromaanit ja valitsee niistä finaalikirjat. Varkauden alakoulut valitsevat puolestaan oppilaistaan kuusihenkisen lapsiraadin, joka lukee finaalikirjat ja valitsee niistä parhaan. Tämä on traditio, josta Varkaudessa ollaan ylpeitä.

Torstaina 4.3. pidetyssä tilaisuudessa Varkauden kirjaston auditoriossa julkistettiin Lasten LukuVarkaus 2021 -finaalikirjat. Paikalla olivat lapsiraati ja esiraadin edustajat.

Varkautelaisella lapsiraadilla on edessään tärkeä tehtävä, he valitsevat parhaan vuonna 2020 julkaistun lastenromaanin. Palkinnon finaalikirjat on suunnattu 3-6 luokkalaisille lapsille, jota ikäluokkaa lapsiraati edustaa. Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto jaetaan nyt 21. kerran.

Valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki. Palkinto jaetaan vuosittain Suomessa ja suomenkielellä julkaistulle lastenromaanille. Palkinto on suuruudeltaan 3.500 €.

Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati kävi läpi vuonna 2020 julkaistun lastenkirjallisuuden. Raati luki kaikki palkinnon kategoriaan Suomessa suomenkielellä vuonna 2020 ilmestyneet lastenromaanit, joita oli 60 kpl. Ilokseen esiraati huomasi jälleen kerran, että suomalaisen lastenkirjallisuuden taso on korkea ja tälläkin kertaa monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois finaalista.

Vuonna 2021 Lasten LukuVarkaus -palkinnosta kisaavat seuraavat 6 ehdokasta: Vuokko Hurme: Värikkäät, Tiukun salaisuus, (S&S) (kuvitus: Reetta Niemensivu), Minna Levola: Tylsä elämäni, (Karisto), Kaisa Paasto: Anni kaverinkesyttäjä, (Tammi) (kuvitus: Mari Ahokoivu), Sari Peltoniemi: Täältä minä karkaan, (RanRan-kustannus), Anja Portin: Radio Popov, (S&S) (kuvitus: Miila Westin), Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain, (WSOY) (kuvitus: Kati Vuorento)

3.500 euron palkinnosta päättää Varkauden alakouluja edustava lapsiraati: Kangaslammin koulu: Lumia Kröger 3 lk, Leea Laitinen 4 lk ja Sara Tolvanen 4 lk, Waltterin koulu: Sanni Karvinen 4 lk, Sointu Karjalainen 5 lk ja Netta Voutilainen 6 lk.

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat: Maija-Helena Soininen (Stora Enso Oyj), Katriina Leväinen ja Leena Ruotsalainen (Varkauden kirjaston lasten- ja nuortenosasto), Minna Heikkinen (Suomalainen Kirjakauppa Oy, Varkaus), Heli Sutinen (Vekara-Varkaus -festivaaliviikko) ja Jouni Virtanen (äidinkielen opettaja Waltterin koulu). LukuVarkaus palkinnon voittajakirja julkistetaan ja kirjailija palkitaan keskiviikkona 16.6.2021 Vekara-Varkaus festivaaliviikolla.

Katsaus vuonna 2020 julkaistuihin lastenromaaneihin

Kirjailija eivät kaihda nostaa lastenromaanien teemoiksi vaikeitakaan yhteiskunnallisia asioita. Teemat tuodaan esille taidokkaasti kirjoitettuina, lapsille sopivina tarinoina. Monissa kirjoissa käsitellään köyhyyttä, yksinäisyyttä, hylätyksi tulemisen tunnetta ja orpoutta. Vuoden 2020 lastenromaanien aiheista voisi nostaa esille ujouden, joka pitäisi voittaa ystävien saamiseksi. Vaikeuksien voittaminen ja asioiden selviäminen, ponnistelu irti vaikeista oloista ja asioista luovat kuitenkin kirjoihin positiivisen ja toiveikkaan tunnelman. Vastapainoksi viime vuoden lastenkirjatarjonnassa on myös huumoria, kommelluksia ja vauhdikkaita seikkailuja.

Eläimet saavat tärkeitä rooleja, niin lasten lemmikkeinä kuin itsenäisinä toimijoina, kirjan päähenkilöinä. Joissakin kirjoissa henkilöt voivat myös muuttua ihmisestä eläimeksi ja takaisin. Lastenromaaneissa on mukana paljon fantasiaa, mutta myös realistisia kirjoja koulusta ja harrastuksista sekä kuvauksia perhe-elämän iloista ja ongelmista, uusperheistä ja sisarussuhteista. Harrastuksista urheilu ja taide, esimerkiksi teatteri ja baletti ovat mukana, samoin pelimaailma. Perinteiset jännityskirjat ja lasten tai lapsiporukoiden ratkomat arvoitukset ja mysteerit ovat myös edustettuina. Usein kirjoissa sekoittuu fantasia-aines ja arkinen maailma.

Jätä kommentti