Kumppanuusmaatalous linkittää tuottajan ja asiakkaan

Sana kumppanuusmaatalous on suomennos ’community supported agriculture’ – termistä. CSA-viljelyn ydinajatuksena on viljelijän ja paikallisten kuluttajien välinen kumppanuus, jossa jo keväällä viljelijältä ostetaan tulevaan satoon osuus tai osakkuus, jota vastaan tilalta tai sovitusta noutopisteestä saa esim. viikon tai kahden välein noutaa laatikollisen sesongin tuotteita.

Kumppanuusmaataloudessa tuottajan ja asiakkaan yhteistyö luo kestäviä ja läpinäkyviä ruokaketjuja. Tuottajana on yleensä paikallinen maatila ja tuotteita voi olla varsin laaja kirjo esim. juureksia ja vihanneksia, puutarhamarjoja ja -hedelmiä, lihatuotteita, kanamunia jne.

Asiakkaina voivat olla niin kuluttajat kuin erilaiset ruokapalvelutoimijat aina suurkeittiöistä kahviloihin. Kumppanuusmaataloudessa voi tuottajan ympärille muodostua asiakaspiiri, jonka kanssa sovitaan tuotettavat tuotteet ja määrät ja jotka sitten tuottaja sovittuina aikoina asiakkailleen toimittaa. Kumppanuusmaatalous voi myös tarkoittaa ns. yhteispeltomallia, jolloin asiakkaat osallistuvat viljelyyn tuottajan avulla ja opastuksella.

Kumppanuusmaatalouspellolla löydetään ruokakulttuurin alkulähteille ja se osaltaan auttaa kasvattamaan lapsia, jotka ymmärtävät mistä ruoka tulee. Tässä tilavierailut ja osallistuminen vaikkapa istutuspäivään tai sadonkorjuuseen ovat kohokohtia.

CSA-viljely ottaa meillä vielä ensiaskeleitaan, joskin viime vuosilta on jo saatu hyviä kokemuksiakin. CSAn rinnalle on syntynyt myös erilaisia joustavia pienkokeiluja ja tahtoa entistä lyhyempiin ruokaketjuihin löytyy niin tuottajilta kuin asiakkailtakin.

Navitas Kehityksen hallinnoima ja Pohjois-Savon Liiton EU-rahoitteinen Evästä! Ruokaketjun uudet toimintamallit hanke järjestää kumppanuusmaataloudesta avoimen Teams-infotuokion 24.2.2021, jossa aihetta avaamassa ovat mm. valtakunnallisen kumppanuusmaataloushankkeen (Kumakka) Ritva Mynttinen sekä Niipalan tilan Mikko Niipala.

Lisätietoja tapahtumasta saa: www.navitas.fi/evasta  

Jätä kommentti