Rajamäki toi valtuustolle lausunnon tilapäisen valiokunnan selvityksestä

Varkauden kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 1.2. esityslistan kolmannen pykälän otsikkona oli ”Tilapäisen valiokunnan selvitys ja esitys kaupunginvaltuustolle”. Asia sai aikaan vilkkaan keskustelun ja kommentoinnin, samaten asiaan liittyen lausunto kaupunginvaltuutettu, konsernijaoston jäsen, valtiopäiväneuvos Kari Rajamäeltä. Lausunnossaan Rajamäki toteaa seuraavaa:

”Valiokunnalle antamasta laajasta suullisesta lausunnostani ei ole havaittavissa huomioita selvityksessä. Pidän tärkeänä, että kyseinen tallenne on avoimesti kuntalaisten ja asiaa koskevan mahdollisen jatkoselvittämisen käytettävissä.

Toimikunta käy massiivisesti läpi kaiken mahdollisen tiedossa olevan normiston, mistä haetaan perusteluja sille, ettei puheenjohtaja/jaosto nauti luottamusta.

Valiokunta keskittyy siis vain ja ainoastaan hakemaan normipohja sille, että jaostosta pitää päästä eroon. Valiokunta ei mitenkään käsittele itse substanssia eli jaostossa esillä ollutta asiaa siitä, että olisiko – mahdollisesta muotovirheestä tms. huolimatta – syytä ihan oikeasti miettiä perinpohjaisen selvityksen hankkimista kaupungille syntyneiden ja syntyvien vastuiden syistä, jotta kaupunki pystyisi mahdollisia, vielä tietämättömiä vastuita eliminoimaan ja vastaisuudessa toimimaan omistajaohjauksessaan paremmin. Tämä tarkastelu olisi voinut johtaa siihenkin, ettei jaostoa ehkä sittenkään ole syytä erottaa ?

Vakava valuvika omistajaohjauksen selvittämisessä oli kaupunginhallituksen puheenjohtajan esitys, jossa keskeinen osa konsernijaoston päätöksentekoa eli esittelijä/kaupunginjohtaja poistettiin kokonaan toiminnan tarkastelusta.

Konsernijaoston toiminnan kannalta on aivan oleellista esittelijän eli kaupunginjohtajan vastuu, kaupungin edunmukainen toiminta ja valmistelun oikea-aikaisuus ja riittävyys.

Konsernijaoston päätettyä erityistilintarkastuksen perusteltavuudesta asia saatettiin pikaisesti kaupunginhallituksen kautta pysäytettäväksi ja samalla ns. valvojien luottamus kyseenalaiseksi valvottavien taholta. Vakavaa huolta herättää voimakas ja nopea reagointi tilanteessa, jossa pidettiin välttämättömänä akkukonkurssipesien ja tilanteen sekä mahdollisten toimivaltaristiriitojen ja varkautelaisille veronmaksajille aiheutuvan riskien kaikinpuolisesti ja objektiivisesti selvittämiseksi, erityistilintarkastuksen tekemistä.

Tilapäinen valiokunta ei lainkaan käsittele myöskään eduskunnan oikeusasiamiehen antamaa päätöstä, jossa todetaan kaupunginjohtajan toiminta kutsua kokous koolle ohi puheenjohtajan ja päättää konsernijaoston ratkaistavaksi tulevan pöytäkirjan oikeellisuus, vääräksi. Tämän todettiin olleen hallintosäännön ja lain vastainen sekä että hänen esityksellään pidetyn kokouksen päätökset olisivat olleet laittomia.

Tämä oli olennainen esimerkki puheenjohtajan toimintaan kohdistetusta arvostelusta kokousten pitämisestä sovitusti. Puheenjohtaja on estänyt kaupunginjohtajan esittämän ja myöhemmin myös oikeusasiamiehen laittomaksi katsoman kokouksen pitämisen.

Akkutehtaan tilanne on tullut konsernijaoston päätettäväksi liian hitaalla valmistelulla ja siksi tilanne oli selvästi kriisiytymässä. Nyt on vahvalla reagoinnilla haluttu estää akkutehtaan  ja siihen liittyvien rakennejärjestelyjen perusteellinen läpikäynti. Kaupungin takausvastuiden sekä myös tilintarkastuksessa havaittujen luotettavien riskiarviointien tarve korostuu.

Valvottavien toimesta on käynnistetty valvojien luottamuksen selvittäminen. Teollisuuskylän edellisen hallituksen jäsenet päättävät kaupunginhallituksessa/valtuustossa konsernijaoston jäsenten luottamuksesta. Kunnallisen demokratian ja konserniohjauksen näkökulmasta meneillään oleva päätösprosessi on yhteiskunnallisesti merkittävä ja edellyttää laajempaa tarkastelua.

Kaupunginhallituksen toiminnan osalta on käynyt selväksi, ettei välttämätöntä erityistilintarkastusta haluta. Varkautelaisilla on oikeus saada vastaus, mitkä ovat todelliset perusteet.”

6 kommenttia artikkeliin ”Rajamäki toi valtuustolle lausunnon tilapäisen valiokunnan selvityksestä”

 1. Eikö tämä kannattaisi viedä hallinto-oikeuteen ja sitten käräjille ratkottavaksi.

  Mitä ihmettä Suhonen pelkää, onko edessä todellinen tuho?

  Vastaa
  • Eiköhän tuo pelkää vallan hiipumista. Kummallista on täkäläinen poliitinen peli. Samassa puolueessa vedetään kortta eri suntiin.

   Vastaa
 2. Oho!
  Mitenkä tässä nyt sitten päästään etenemään?
  Mitä aikovat Ikonen ja Rajamäki tehdä, kun heidät korvattiin lampailla?

  Vastaa
 3. Taisi ns. toimikunta luottaa demarien, kaupungin johtajan, Laitinen ja demari suhosen lausuntoihin.

  Facebook sivujen perusteella Ursin on myös pihalla asiassa ja asennoitunut mm. väheksyen ja julkisesti herjaten Ikosen osaamista.
  Surullista lukea tälläistä toimintaa.
  Erityistarkastus suojaa vähemmistö osakasta ja tuo sellaisia asioita esiin, jota tilintarkastus ei, samoin myös erityinen tarkastus.

  https://tilintarkastajat.fi/blogit/erityinen-tarkastus-ja-tilintarkastus/

  Vastaa
 4. ”valvonta komission” konkurssi henkilö selittää erityitarkastuksesta, kun kyseessä oli erityitilintarkastus.
  On valtuutettuja ja asiansa osaavia valtuutettuja.

  Vastaa

Jätä kommentti