Näyttely Väinölässä – Elämä kantaa taiteen välityksellä

Taidekeskus Väinölässä Varkaudessa on 28.2. saakka esillä näyttely ”Elämä kantaa”, jonka ovat toteuttaneet Stina Kuha, Kari Kuha ja Kari Onkari. Jokaisella taiteilijalla on teoksensa gallerian eri huoneissa – jokainen on taiteen tekemisessään omalla matkallaan. Kaikkiaan näyttelyssä on 47 teosta.

He kaikki opiskelevat kuvataidetta Portaanpään kristillisessä opistossa Lapinlahdella, VÄRI-NÄÄ -kuvataidekoulussa, jonka kohderyhmänä ovat vanhuus- ja työeläkkeellä olevat, kuvan tekemisestä kiinnostuneet ja vasta-alkajat sekä kuvataidetta harrastaneet. Kuvataidekoulun tavoitteena on henkisen hyvinvoinnin lisääminen ja uusien välineiden löytäminen elämänilmiöiden, kokemusten kuvaamiseen ja käsittelyyn. Keskeisinä sisältöinä ovat piirustus ja maalaus sekä lisäksi kuvanveiston, keramiikan ja grafiikan kurssit.

Näyttelyn taiteilijoiden kuvataiteen harrastaminen on lähtöisin jo lapsuudesta ja kouluajoilta – piirtäen, vesiväreillä maalaten ja savella leikkien. Työelämässä ollessaan Kari Kuhan toimenkuvaan Savon Ammattiopiston vaatetusalan lehtorina kuului vahvasti mallipiirustus ja kaavaopit. Stina Kuhanen ei sihteerintöissään päässyt maalaamaan, mutta askartelu ja kankaanpainanta kuuluivat hänen harrastuksiinsa.

– Yhteinen tekeminen on perheessämme ollut se punainen lanka. Lasten kanssa teimme retkiä luontoon, maalasimme ja askartelimme. Myös kansantanssista tuli perheelle tärkeä, yhteinen harrastus, joka vei perhettämme esiintymismatkoille kotimaassa ja ulkomaille. Kesät vietimme Pertunmaan mökillä, isovanhempien naapurissa. Jokakesäiseen ohjelmaan kuului maatalouden töiden auttamisen ja marjastuksen ohella yhteinen fiktioelokuvan tekeminen. lapset tekivät käsikirjoituksen, rekvisiitat ja asut. Ja perheen isä toimi kuvaajana, Kari ja Stina Kuha kertovat.

Kari Kuhan teoksissa on muun muassa luonto vahvasti esillä

Elämänkulkuun tuli yllättäen Karin sairastuminen aivoinfarktiin kymmenkunta vuotta sitten. Vuoden omaehtoisen kuntoilun jälkeen hänen oli kuitenkin myönnettävä, että edessä oli eläkkeelle jääminen.

Portaanpää ja VÄRI-NÄÄ -kuvataidekoulutus löytyivät perheen kansantanssiharrastuksen kautta, kun syksyllä 2014 Kuopion Tanhuujat järjesti onnistuneen tanssileirin opiston tiloissa.

– Yhdessä aloitimme VÄRI-NÄÄ -alkeiskurssilla ja kun ilmoitimme lapsille kuvataideopintojen alkamisesta, saimme heiltä kommentiksi: ”On se korkea aika, että te vanhemmatkin opiskelette kuvataidetta, kun meistä lapsista tuli jonkun sortin taiteilijoita”. Innostuimme Värinässä kuvan tekemisestä niin paljon, että olemme jatkaneet useilla jatkokursseilla.

”Elämä kantaa” -näyttelyllä haluamme kertoa, että vaikka elämä koetteleekin ja heittää esteitä tiellemme, voimme kaikesta selvitä. Etsiessä löytyy aina uusia polkuja ja uusia keinoja ilmaista itsensä. Kun jotain pahaa tapahtuu, sinulla on aina useita vaihtoehtoja. Voit antaa pahan määrittää sinut, voit antaa sen tuhota sinut tai voit antaa sen vahvistaa sinua. Kuten ”Elämä kantaa” -näyttelyn kuvat kertovat, käsittelemme töissämme mielellämme luontoa, perhettä ja omaa historiaa. Lapsemme ovat tärkeimmät innoittajamme. He ovat olleet myös inspiraationa moneen työhön, Stina ja Kari Kuha mainitsevat.

Taide antaa sisältöä

Kari Onkari haluaa taiteensa välityksellä sanoa, että elämä kantaa…

Kari Onkarin lempiaineet koulussa olivat piirustus ja kuvaamataito, joissa hän pärjäsi oivallisesti. Hänen  elämäänsä liittyy ”se tavallinen tarina” eli koulukiusaaminen ja sen vaikutus. Koulukiusaamisesta hän selvisi maalaamisen avulla ja se on auttanut häntä elämässään eteenpäin.

– Löysin maalaamisen uudelleen koulun jälkeen. Innostuin siitä, kun aloitin maalaamisen vuonna 1996 Portaanpään kristillisessä opistossa – kun pääsin pois sairaalasta oltuani siellä hoidossa lievän itsetuhoisuuden takia. Ja näin alkoi uusi vaihe elämässäni, kertoo Onkari ja jatkaa, ettei ole mikään salaisuus, hänen sairastumisensa psykoosiin kahdesti. Diagnoosiksi hän sai ”jonkin sortin” skitsofrenian ja onneksi lääkkeillä hän on pystynyt olemaan ihan hyvin toimintakykyinen.

– Olen hyvin kiitollinen, että olen kunnossa. Valmistuin artesaanipuusepäksi ja niitä töitä teen päivittäin. Maalaaminen kuuluu tärkeänä osana elämääni – taide on pitänyt minut kiinni elämässä ja antanut siihen sisältöä.

– Syksyllä 2014 aloin opiskella maalaamista systemaattisesti VÄRI-NÄÄ -kuvataidekoulussa Portaanpään kristillisellä opistolla Lapinlahdella. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa maanantaista perjantaihin. Kuvataidekoulussa peruslinjalla kävimme läpi perspektiivit, väriopin, eri tekniikoita ja materiaaleja, jotka ovat jatkuneet jatkokurssien muodossa.

– Nyt jatkokursseilla maalaamme aiheiden mukaan. Opintomme ovat syventyneet myös tutustumalla taidehistoriaan – primitiivisestä taiteesta tähän päivään – taiteen eri suuntauksiin.

– Olen onnellinen töistäni ja siitä, kun taiteeni välityksellä voin välittää, että elämä kantaa, Kari Onkari toteaa.

3 kommenttia artikkeliin ”Näyttely Väinölässä – Elämä kantaa taiteen välityksellä”

  1. Hienoa Stina ja Kari – tyttäreni appivanhemmat ja toinen Kari että olette saaneet näyttelyn aikaiseksi. Itsekin maalaan ja välillä kommentoimme Stinan kanssa tekemisistämme. Uuden oppiminen antaa niin paljon ja nyt korona – aikanakin riittää tekemistä, täällä etelässä etäopiskeluna. Jatkakaa niin kauan kun sivellin pysyy kädessä.

    Vastaa

Jätä kommentti