Uskomaton Mapi files Varkauden kirjaston näyttelytilassa

Vielä ehtii – käydä tutustumassa Varkauden kaupunginkirjaston näyttelytilassa olevaan näyttelyyn ”Uskomaton Mapi files” -sarjakuvainstalaatio. Näyttelyn on toteuttanut Varkaudessa syntynyt ja syntymäpaikkakunnallaan parikymppiseksi saakka nuoruusvuotensa viettänyt kuvataiteilija, sarjakuvapiirtäjä Karri Laitinen. Näyttely on avoinna perjantaihin 22.1. saakka kirjaston aukioloaikoina.

Karri Laitinen toimii kuvittamisen opettajana Kymenlaakson kansanopistossa ja hän sanoo, että ”Uskomaton Mapi Files” on yhden ihmisen, hänen isänsä elämäntarina.

– Vajaa kaksi vuotta sitten isäni Mikko Mauri Tapio eli Mapi vietti viimeisiä hetkiään kotona palliatiivisessa hoidossa. Eturauhassyöpä oli agressiivinen eikä antanut periksi.

– Vierailin usein hänen luonaan Savossa ja silloin meillä oli tapana lukea yhdessä samaa Blueberry -sarjakuvakirjasarjaa ja samalla muistella menneitä. Jossain välissä sitten tartuin kynään ja aloin kirjata juttuja ylös luonnoskirjaan, jonka nimeksi tuli Uskomaton Mapi Files (Sketchbook 2).

Samalla kun isäni puhui, piirsin luonnostelematta juttuja ylös samaa vauhtia sarjakuvaksi. Välillä piti pyytää taukoa, jotta ehtisin tehdä kuvan tai ruudun loppuun. Välillä isä nukahteli uupumukseen ja lääkkeisiin. Unien aikana ja muulloinkin jututin äitiäni ja Mapin herättyä jatkettiin taas, jos jaksettiin. Piirtelymuisteloita kerkesi tapahtua viisi-kuusi kertaa ennen kuin vääjäämätön sitten tapahtui: isä kuoli ja meidän tehtäväksi jäi jatkaa matkaa ilman häntä. Vuoden tauon jälkeen, syksyllä 2020 jatkoin tarinoiden ylöskirjaamista luonnoskirjaani. Haastattelin samaan tapaan, mutta tällä kertaa isäni sukulaisia ja ystäviä, jatkaa Karri, jonka mukaan paljon jäi kertomatta ja ylöskirjaamatta.

– Mutta jotain sentään syntyi kuin muistutuksena siitä voittopuolisesti (ja toivottavasti) ihanasta asiasta, jota meille on yksi annettu ja joka jokaiselta jossain vaiheessa pois otetaan. En sano sitä tässä ääneen, mutta arvaatte varmaan mitä tarkoitan. Tässä kurkistus yhteen niistä.

Jätä kommentti