Leppävirran vuoden 2020 liikuttaja on yrittäjä Nina Honka

Leppävirran vuoden 2020 liikuttaja on yrittäjä Nina Honka

Leppävirran kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti nimetä Leppävirran Vuoden 2020 liikuttajaksi yrittäjä Nina Hongan. Lautakunta halusi nimityksellään kunnioittaa palkitun näkemyksellistä ja monipuolista liikunnallisuuteen kannustamista. Erityisesti nyt korona-aikana palkittu osasi reagoida laadukkaalla, asiantuntevalla ja ihmiset tavoittavalla tavalla Kutjulan Heimo verkkojulkaisujen kautta. Kutjula on Leppävirralla toimiva, yksityinen liikuntapalveluja tuottava yritys. Se syntyi hiukan vahingossa: perhe osti Leppävirran keskustasta vanhan nuorisoseurantalon ja remontoi sen. Tilaa oli sen verran reilusti että saman katon alle mahtui myös perheen yritystoiminta. Nina Honka kertoo, että päätyi liikunta-alalle kiertotien kautta: ”Olen biokemialta valmistunut maisteri, mutta jo opintojen alussa veri veti pipetin varresta liikuntalääketieteen ja urheiluravitsemuksen pariin. Vuosituhannen alussa valmistuin fysioterapeutiksi.”

Ryhmäliikunta ja henkilökohtainen valmennus ovat pääasialliset työtehtävät. Koronakevät on tuonut uuden päivittäisen työtehtävän osittain näiden tilalle: Kutjulan Heimon facebook-päivitykset ovat keränneet uskollisen lukijakunnan koronan suljettua monet liikunnan harrastusmahdollisuudet. Aiheet liittyvät liikuntaan kannustamiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Nina Honka kertoo, että päivän kirjoitus voi syntyä satunnaisesta tapahtumasta, kysymyksestä tai kommentista:

”Konkreettisesti se voi olla asiakkaan pyyntö liikesuosituksesta tai tuntien aikana tehty havainto vaikeasta tekniikasta tai tekemistä rajoittavasta liikkuvuusasiasta. Joskus kirjoitus on kannanotto mediassa käsiteltyihin asioihin tai suositus liikunnallisiin lähimatkailukohteisiin.

Heimo ei ole ainoastaan kanavani jakaa ajatuksiani ja osaamistani, vaan sen tärkein tavoite on olla vaikeiden aikojen yhteisö ja herättää keskustelua. Nyt kun ei voida olla fyysisesti lähellä, voidaan olla edes virtuaalisesti yhdessä.”

Nina Honka on kestävyyslajien harrastaja, kilpailija ja monipuolisuuden edistäjä: omaan liikuntataustaan kuuluu lajeina mm. maastopyöräily, kestävyysjuoksu, maratonluistelu ja nykyisellään voimanosto. Kaikissa lajeissa hän on myös kilpaillut; SM-mitaleja on kertynyt kymmenkunta, uusin voimanoston SM viime viikonlopulta. Kirjoituksissaan ja toiminnassaan Nina Honka haluaa olla aktiivisesti edistämässä liikunnan harrastamisen monipuolisuutta: ”Et voi tietää pidätkö jostain lajista jos et ole sitä koskaan kokeillut.” Kokeilemaan rohkaisu ja perustaitojen opettelu toimivat oppaina uuteen lajiin varovaisemmallekin liikunnan harrastajalle. Nina Honka haluaa myös korostaa positiivista kehon kuvaa. Lempeä, suvaitsevainen käsitys omaa suorituskykyä ja ulkoista olemusta kohtaan on tarpeen kaikille. Erityisesti naiset voivat olla julmia itselleen. Liikunta ja syöminen ei Nina Hongan mielestä saa olla rankaisukeinoja. Lempeys on Nina Hongan työssä avainsana kovassakin fyysisessä harjoittelussa: ”Haluan rohkaista ihmisiä erityisesti silloin kuin motivaatio horjuu. Viestinnässä ja sosiaalisessa mediassa painottuvat usein huikeat onnistumiset ja saavutetut tavoitteet. Todellisuudessa matka kohti tavoitetta voi olla kaikkea muuta kuin sarja jatkuvia onnistumisia. Haluan kertoa ihmisille harjoittelun realiteeteista. Aina ei ole kivaa, aina ei huvita, mutta onnistujan erottaa muista se, kuinka hän näinä hetkinä toimii. Tavoitteellisuus ei tarkoita jääräpäistä joustamatonta ohjelman noudattamista terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella, mutta tietty lempeä kurinalaisuus on onnistujan ominaisuus. Lempeyskin on kaikkea muuta kuin lepsuilua, se on tavoitteellista toimintaa omien resurssien rajoissa.

Monipuolinen ammatillinen osaaja ja eri lajien harrastaja ja kilpailija,  Leppävirran vuoden 2020 liikuttaja Nina Honka haluaa jatkaa kehittymistä ja kouluttautumista ”Jatkuva kouluttautuminen on minulle tärkeää. Tällä hetkellä menossa ovat urheiluravitsemuksen aineopinnot ja naisten valmennukseen suuntautuva koulutus. Kutjulan heimon helmet siirretään Ihanuutta just sulle-blogiin, jossa niiden seuraaminen ja kommentointi on mahdollista myös facebookiin kuulumattomille. Heimo jatkaa toimintaansa niin kauan kuin sille on tarvetta.”

Jätä kommentti