Valtiopäiväneuvos Kari Rajamäki: Syrjäytyminen ja sosiaalinen turvattomuus suurimpina turvallisuusuhkina

”Syyskuun 1. päiväksi koolle kutsuttuun kunnanvaltuuston kokoukseen Onni lähti vaimonsa kanssa varoituksista huolimatta – yleisesti odotettiin jotain vakavaa tapahtuvaksi. Samaan aikaan kokoontuneelta kansalaiskokoukselta toivat Suomen Lukon paikalliset voimamiehet kunnanvaltuustolle vaatimuksen vasemmistolaisten valtuutettujen eroamisesta. Kokous keskeytyi kyydittäjien tullessa. Onni yritti soittaa apua poliisilta, mutta puhelinyhteys oli katkaistu.” (Martti Issakainen)

Syyskuun ensimmäisenä päivänä tuli kuluneeksi yhdeksän vuosikymmentä heinäveteläisen kunnallismiehen, Onni Happosen muilutuksesta ja surmaamisesta. Samalla tuli kuluneeksi vuosikymmen muistoreliefin paljastamisesta. Happonen oli Heinäveden kunnallislautakunnan puheenjohtaja ja kunnan esimies.

Heinäveden Petäjäharjun hautausmaalla tiistaina 1.9. pidetyssä tilaisuudessa Onni Happosen pojanpoika Aarno Happonen ja valtiopäiväneuvos Kari Rajamäki laskivat seppeleen Onni Happosen muistopaadelle. Tilaisuudessa puhunut Rajamäki totesi suurlakon valtiollisen mullistuksen aloittaneen tien kohti kansanvaltaa – asenne alamaisuudesta johti rohkeuteen ottaa kantaa.

– Vaadittiin demokratiaa, virkakunnan ja tuomioistuinten kontrollointia – vähäväkisen kansan elämän parantamista. Kunnallisen kansanvaltaisen hallinnon puute esti myös vuorovaikutuksen kansalaisten arjessa. Sosiaalisten jännitteiden hallitsemattomuus syöksi maan järkyttävään kansalliseen katastrofiin, hän sanoi ja jatkoi, että itsenäistymisen jälkeen vihaa ei käsitelty – väkivaltaan syyllistyneitä ei tuomittu. Oikeudenmukaisen ja sosiaalisen turvan puolesta taistelleet olivat edelleen vihan kohteena.

– Oikeudenmukaisuuden puolesta työtä tekevä ja demokratian antamalla valtakirjalla toimiva Onni Happonen oli vihan ja leimaamisen kohteena vielä 90 vuotta sitten maassa, jossa vain vajaan vuosikymmenen kuluttua kansa oli rinta rinnan pelastava olemassaolonsa. Onni Happonen taisteli Suomen selviytymisen ja demokratian puolesta.

Valtiopäiväneuvos Rajamäki korostikin juuri tuota perintöä.

– Suomen suurin turvallisuusuhka on syrjäytyminen ja sosiaalinen turvattomuus. Se tuhoaa kansallista eheyttä ja vie uskoa tulevaisuuteen ja isänmaahan.

– Kunnioitamme Onni Happosen työtä isänmaan ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Tämän teemme tiedolla ja tuomitsemalla vihan, valheen ja vastakkainasettelun median ja trolli-myrkytyksen, hän sanoi.

Jätä kommentti