Dekkarit – päivä 2

Dekkarit Festivaalin perjantai vietettiin Warkauden Klubin pihapiirissä sateettomassa säässä. Monia mielenkiintoisia esityksiä kuultiin. Anne Lukkarila kertoi uuden dekkarinsa taustoista. Enkelilunta -nimisessä teoksessa ollaan hiihtokeskuksessa ja paitsi murhien, myös ympäristöasioiden äärellä. Kirjoittaja on itse kirjansa taustafaktojen asiantuntija – ja myös ammattikirjoittaja ja kirjoittamisen opettaja.

Klassiseen musiikkiin erikoistuneen journalistin, ruotsalaisen Tony Lundmanin Sibeliuksen kahdeksas -dekkarissa mielenkiintoisen, mielikuvituksellisen partituuriryöstön lisäksi on se, että dekkarissa on paljon faktoja, joita ei uskoisi todeksi.

Timo Korppi

Rikospaikkana Varkaus eli Dekkarit Festivaalin syntyprosessista kertoi kirjailija, kääntäjä Timo Korppi.

Oliko toisen maailmansodan syttymisen syy ja sodan laajeneminen valloitussodaksi natsien rummuttama ”Versaillesin vääryyksien oikaiseminen vai pelkästään taloudellinen lebensraum-kysymys?” Tätä pohdittiin ruotsalaisen kirjailijan, Marcus Wallénin teoksen Kadonneen natsikullan jäljillä (Naziguldet och de invigdas hemligheter) pohjalta.

Kari Häkämies keskusteli monimuotoisista asioista – kyseessä mm. institutionaalinen rikollisuus Suomessa ja rehottaako meilläkin lahjonta ja korruptio. Ja kuinka on käynyt korruptiosta vapaan Suomen julkisuuskuvalle maailmalla ja miten se näkyy rikoskirjallisuuden nykytrendeissä ja saako ilmiö sijansa myös kirjailijan omissa rikoskirjoissa.

Miten kokemukset kansainvälisten konfliktien hallinnasta näkyvät esimerkiksi YK:n tehtävissä toimineen upseeri-kirjailijan tuotannossa. Ja vaikuttaako kirjailijan sotilastausta aihevalintoihin, teemoihin ja kirjojen henkilökuviin. Asiaa valotti reservin majuri Ville Kaarnakari.

Tietokirjailija Mikko Ylikangas avasi aihepiiriä kotirintaman rikollisuudesta sodan aikana ja aiheuttaako ahneus moraalisen selkärangan murtumisen. Häntä haastatteli toimitta Olavi Rytkönen, joka urakoi nelipäiväisen festivaalin juontajana.

Presidentti Tarja Halonen ja puolisonsa, tohtori Pentti Arajärvi olivat koko perjantaipäivän seuraamassa Dekkarit Festivaalin ohjelmaa. Ennen ohjelmaosuuksien alkamista he tutustuivat Warkauden Klubilla esillä olleeseen Taru Mäntysen ja Riitta Nelimarkan näyttelyyn, opastajana oli kuvanveistäjä Taru Mäntynen ja mukana Dekkarit Festivaalin aikoinaan perustanut Jaakko Ikonen.

Mahtava paikka festivaalin järjestämiseen – näin kuuli sanottavan useasti. Lauantain ohjemassa on mittava sotarikosseminaari, jonka avaussanat lausuu presidentti Tarja Halonen.

Jätä kommentti