Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto Mervi Heikkilälle

Lasten LukuVarkaus, valtakunnallinen kirjallisuuspalkinto julkistettiin ja palkinto luovutettiin voittajakirjailijalle keskiviikkona 10.6. Varkauden kirjastolla. Palkinto luovutettiin nyt 20. kerran ja palkinnon sai Mervi Heikkilä teoksellaan Jaan ja Jäähammas, kustantajana Karisto. Palkinnon voittajan valitsi kuusihenkinen lapsiraati, joka edusti varkautelaisia alakouluja. Julkistamistilaisuus ei ollut yleisötilaisuus poikkeusolojen vuoksi,  vaan se livestriimattiin suorana lähetyksenä Vekara-Varkauden YouTube-kanavalle.

Mervi Heikkilä (1974) on kirjailija ja kirjastonhoitaja Kuortaneelta. Mervi kirjoittaa kaikkein mieluiten lapsille ja nuorille, erityisesti fantasiaa, selkokirjoja ja runoja. Tyttären ja miehen lisäksi perheeseeni kuuluu melkoinen joukko nelijalkaisia, alkaen lampaista ja päätyen kummitussirkkoihin – paitsi että sirkoillahan on jalkoja vielä enemmän! Kirjoittamisen lisäksi hän maalaa mielellään akvarelleja, retkeilee metsässä ja kasvattaa kurpitsoita. Jossain välissä hän ehtii käydä töissäkin edistämässä lasten ja nuorten lukemista valtakunnanlaajuisesti.

Tässä lyhyt luonnehdinta Mervi Heikkilän voittajakirjasta Jaan ja Jäähammas: ”Eräänä päivänä sankka kalmosumu saartaa yllättäen Puhurin pikkukaupungin. Sumun uumenista kuuluu hurjaa karjuntaa. Jotain on tehtävä ennen kuin kaupunkilaiset sairastuvat ja maalta tulevat pakolaiset nääntyvät pakkaseen! Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo. Isätön ja temperamenttinen Jaan on tuon tuosta vaikeuksissa, ja Titin uteliaisuus johtaa nuoret moniin vaaroihin. Mustapuisen keihään, noitapussin ja muutaman hyvän neuvon turvin he ovat kuitenkin valmiita yrittämään. Pahimmassa tapauksessa heidän vastassaan on itse Jäähammas – salaperäisen koiveltajien paimentolaiskansan ikivanha tietäjä.”

LukuVarkaus -palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2001

Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon esiraati kävi läpi vuonna 2019 julkaistun lastenkirjallisuuden. Raati luki kaikki Suomessa suomenkielellä vuonna 2019 ilmestyneet lastenromaanit, jotka kuuluivat palkinnon kategoriaan, niitä oli noin 80 kpl. Suomalaisen lastenkirjallisuuden tasoa kuvaa se, että tälläkin kertaa todella monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois finaalista. Aineistosta valittiin kuusi kirjaa finaaliin. Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki. Palkinto on suuruudeltaan 3.500 €.

Vuonna 2020 Lasten LukuVarkaus -palkinnosta kisasivat seuraavat 6 kirjaa: Mervi Heikkilä: Jaan ja Jäähammas (Karisto), Satu Heinola: Mirkka ja meri  (Enostone Kustannus)(kuvitus Mira Mallius), Jukka Itkonen: Koira nimeltä Mutsi (Lasten Keskus) (kuvitus Virpi Penna), Noora Kunnas: Salmanterin Terttu ja minimerirosvot (Otava) (kuvitus Teemu Juhani), Hilkka Liitsola: Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka (Kustannus-Mäkelä), Mimmu Tihinen: Pieni numero (Karisto) (kuvitus Mari Ahokoivu).

Jätä kommentti