Näkemiin Neuvostoliitto -elokuva avaa ikkunan naapurimaamme poikkeuksellisiin vuosiin

Nurinkurinen Tarkkisten perhe natisee liitoksissaan ja Neuvostoliitto murenee taustalla. Perheen poika Johannes on aikuistumisen kynnyksellä, mutta voimakastahtoisen isoäidin ja lännessä töissä käyvän äidin välissä on vaikea kasvaa yhtä aikaa kunnon neuvostokansalaiseksi ja itsenäiseksi miehenaluksi.

Varkaudessa elokuvateatteri Maximissa nähtiin jo ennakkoon Lauri Randlan käsikirjoittama ja ohjaama draamakomedia Näkemiin Neuvostoliitto, joka saa valtakunnallisen elokuvateatteriensi-iltansa 27.3.  Elokuva on ensimmäinen inkerinsuomalainen pitkä elokuva ja siinä kuullaan katoavaa inkerinsuomea. Lennokas elokuva perustuu inkerinsuomalaisen Lauri Randlan omiin kokemuksiin 1980- ja 1990-luvun Neuvosto-Virossa kasvamisesta. Elokuvaa on kuvattu entisessä suljetussa Sillamäen kaupungissa ja Tallinnassa, joka vielä muutama vuosikymmen sitten näytti varsin toisenlaiselta kuin nykyisin.

Tartossa Neuvostoliitossa syntynyt Lauri Randla on ohjannut seitsemän lyhytelokuvaa ja on voittanut ohjauksillaan lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Näkemiin Neuvostoliitto on hänen ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaustyö. Suomeen Randla muutti Tartosta äitinsä kanssa vuonna 1991.

Näkemiin Neuvostoliitto -elokuvan naispääosan esittävä Nika Savolainen on esiintynyt useissa kotimaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa – hänet on nähty valkokankaalla ja teatteriproduktioissa myös Venäjällä. Savolaisen äiti on kotoisin Neuvostoliitosta.

Videojutussa haastateltavina Näkemiin Neuvostoliitto -elokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja Lauri Randla ja naispääosan esittäjä Nika Savolainen.

Jätä kommentti