Harjurannan Kyläyhdistys juhli neljää vuosikymmentään

Neljä vuosikymmentä on aika paljon ja sitä kannattaa juhlia. Kylätoimintaa on tutkittu ja se virkosi kaupungistumisen tapahtumisen aikaan 1970-luvulla tyypillisenä asiana suomalaiselle maaseudulle. Kyseessä aidosti vuorovaikutus ja yhteistoiminta – synnyttäen sosiaalista pääomaa.

– Asukkaiden omatoimisuus on kylätoiminnan tärkein pohja ja voimavara. Aktiivit aktivoivat muita toimimaan ja talkoohenki synnyttää asukkaissa yhteenkuuluvaisuutta ja vähentää ”ajopuutunnetta”. Talkootyö ja kylätoiminta on parhaimmillaan voimaannuttavaa paikallisyhteistyötä – toiminnan kautta pystytään vaikuttamaan omaan kehitykseen ja tulevaisuuteen. Talkoohengen ”liima” on paikallinen luottamus, totesi Harjurannan Kyläyhdistys ry:n 40-vuotisjuhlaan Varkauden kaupungin tervehdyksen tuonut kaupunginjohtaja Hannu Tsupari, jonka mukaan Varkauden kaupungin viimeisimmässä kaupunkistrategiassa on yhtenä linjauksena elinvoimaiset kaupunginosat ja kylät.

 – Varkauden kaupunki haluaa antaa kylille tärkeän merkityksen ja tehdä yhteistyötä kylien kanssa. Sitran tulevaisuudenennusteessa tällä hetkellä maaseutu nähdään mahdollisuutena – ehkä taustalla ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, lähiruoka, eläkeläisten paluu synnyinseudulle – ne virkistävät maaseutua.

Aikanaan harjurantalaisten aloitteesta Varkaudessa alettiin järjestää Maaseutumarkkinoita. Kaupunginjohtaja Tsupari kertoi, että tapahtuman ympärille on tarkoitus kehittää Varkaus-päivä, jota tulevana syksynä vietetään Maaseutumarkkinoiden yhteydessä.

Harjurannan Kyläyhdistyksen lämminhenkisessä 40-vuotisjuhlassa muistettiin yhdistyksen perustajajäseniä. Kunniakirjan saivat Juhani Hyvönen, Matti Ropponen, Martti Soininen ja Mauri Turunen. Valtakunnan Virallisten Kylähullujen Kilta ry:n tervehdyksen juhlaan toivat Arja Huovinen ja Päivi Lepistö. Harjurannan historiikin esitti kyläneuvos Esko Ropponen. Kyläyhdistyksen tulevaisuus on taattu ja nykyisenä puheenjohtajana toimii Jussi Mikkonen.

Videohaastattelussa Harjurannan Kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Jussi Mikkonen ja kyläneuvos Esko Ropponen.

Jätä kommentti