Chopinin ja Ligetin vuoropuhelu Poleenissa

Pianisti Anne Kauppi konsertoi Pieksämäellä Kulttuurikeskus Poleenissa sunnuntaina 1.3. klo 18 otsikolla ”Chopinin ja Ligetin vuoropuhelu”. Ohjelmassa on musiikillisen ja hauskan sanallisen vuoropuhelun muodossa Chopinin hurjimpia, virtuoosisimpia ja yleisölle tutuimpia etydejä vuoronperään 7 Ligetin pianoetydin kanssa. Kappaleita kuvaavat tekstit ovat kappaleiden väleissä kahden säveltäjän vuorosanoina.

Anne Kauppi on opiskellut Espoon musiikkiopistossa vuosina 1970–73 ja vuosina 1973–80 Sibelius-Akatemiassa, jossa hän suoritti pianonsoiton III-kurssin maksimipistein. Ensikonserttinsa hän soitti vuonna 1980. Juilliardin musiikkikorkeakoulussa New Yorkissa hän opiskeli vuosina 1980–85 suorittaen ns. post-graduate-diplomin opettajinaan prof. Ania Dorfman, Adele Marcus ja György Sandor. Täydentävää pianonopetusta hän on saanut mm. vuosina 1991–92 Géza Anda -säätiön kustantamana prof. Egil Harderin ja vuosina 1998–99 Jerzy Gebertin johdolla.

Vuonna 1999 levy-yhtiö Alba julkaisi Kaupin soittamana Frédéric Chopinin preludit ja scherzot, 2008 kaikki etydit ja 2010 kaikki balladit ja fantasiat. Levyt ovat saaneet hyviä arviointeja kansainvälisissä American Record Guide- ja Fanfare -lehdissä sekä kansainvälisellä Allmusic-sivustolla.

Anne Kauppi on esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden solistina ja hän on konsertoinut kotimaan lisäksi mm. Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Kansallisessa Maj Lind -pianokilpailussa hän saavutti 1979 jaetun 3. sijan, ja vuonna 1991 hänet valittiin kansainvälisessä Géza Anda -pianokilpailussa soittamaan kilpailun nimikkopianistin 70-vuotismuistokonsertti Zürichissä.

Vuodesta 2005 hän on tuottanut konserttiäänityksistään omakustannettuja live-levyjä. Itsensä pianisti on elättänyt konsertoimalla keskimäärin 30 kertaa vuodessa. Anne Kaupin kotisivuilla internetissä www.saunalahti.fi/ankauppi on kuunneltavissa soittoa ja luettavissa konserttikalenteri sekä otteita arvosteluista vuodesta 1980 lähtien. Wihurin Säätiö tukee Anne Kaupin Ligetin pianomusiikin esitys- ja levytysprojektia.    

Jätä kommentti