Helka Haukka – Elämäni kirjat

Kirja-Varkaus ry:n kunniajäsen Helka Haukka kertoo elämänsä kirjoista Varkauden kirjastossa tiistaina 28.1. klo 17.00-18.30. Kahvipannu on kuumana klo 16.30 alkaen.

Helka oppi jo 4-vuotiaana lukemaan. Minkähän kirjan hän luki ensimmäisenä? Mikähän oli Helkan ensimmäinen ikioma kirja? Millaisia lastenkirjoja Helkalle luettiin, kun hän oli pieni? Millaisia kirjoja koulussa luettiin hänen nuoruudessaan ja kävikö hän kirjastoissa? Millaisia kirja- ja runomuistoja hänellä on elämänsä ajalta? Oliko hänellä mielikirjailijoita? Mitä kirjallisuus on hänelle elämän eri vaiheissa merkinnyt?  Mikä on hänen lempikirjansa? Milloin hän kirjoitti ensimmäisen runonsa?

Kuka Helka Haukka?

Helka Haukan perheen toi linja-auto Oulusta Varkauteen syyskuussa 1964. Optikko Haukan ovet Päiviönsaaressa Sokosta vastapäätä suljettiin vuonna 2007. Työvuosia Helkalla oli tällöin takana 43.

Helka Haukalla on hopeinen lautanen, jossa lukee ”Vuoden 1967 parhaalle varkautelaiselle urheilijalle. Urheilulautakunta.” Hän oli huippujousiampuja Suomessa. Hän oli kaksinkertainen SM-mitalisti, Ruotsi-Suomi maaottelussa pronssilla ja Hollannin MM-kisoissa kolmastoista.

– Olin lahjakas jousiampuja, mutta erityisesti luonteeltani voitontahtoinen, kertoo Helka Haukka.

Hän on ollut kirjallisuusyhdistys Kirja-Varkaudessa mukana alusta asti eli yli 50 vuotta. Hänen palkittuja tekstejään on lähes jokaisessa Kirja-Varkauden julkaisussa. Hän ohjaa kirjoittamista ja juontaa kirjallisuusiltoja sekä lukupiirejä. Helka Haukka on yksi Kirja-Varkauden palava pensas, joka jaksaa vuodesta toiseen innostaa ja innostua, kuten Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis totesi juhlapuheessaan yhdistyksen 40-vuotisjuhlassa 2009.

 Kirsti Lumiala

Jätä kommentti