Hopeatähti-sarjassa kuusi uutuuselokuvaa

Varkauden Maximin Hopeatähti-sarjan kevätkausi käynnistyy keskiviikkona 22. tammikuuta.  Kevään sarjassa esitetään kuusi elokuvaa, joista neljä on kotimaisia. Hopeatähti-sarja on suunnattu ikäihmisille, mutta näytöksiin ovat tervetulleita kaikki muutkin ikään katsomatta. Elokuvista Helene ja Teräsleidit esitetään Hopeatähdessä myös suomeksi tekstitetty versio.

Hopeatähden kevätkausi alkaa Antti J. Jokisen ohjaamalla draamalla Helene. Vahvatunnelmainen elokuva kertoo taiteilija Helene Schjerfbeckistä ja hänen suhteestaan taidemaalari-kriitikko Einar Reuteriin, äitiinsä, taiteeseensa ja taidepiirien odotuksiin ja rooleihin. Nimiroolin Rakel Liehun romaaniin pohjautuvassa elokuvassa tekee Laura Birn.  

Toisena Hopeatähti-elokuvana nähdään Pamela Tolan ohjaama Teräsleidit. Draamakomedia kertoo 75-vuotiaasta Inkeristä, joka hujauttaa miestään paistinpannulla päähän ja vankilatuomiota pelätessään päättää elää täysillä viimeiset vapaat hetkensä. Mukaansa ”viimeiselle reissulle” hän ottaa ikääntyneet sisarensa Sylvin ja Railin. Elokuvan pääosissa ovat upeat näyttelijättäret Leena Uotila, Seela Sella ja Saara Pakkasvirta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Greta Gerwig on tehnyt Pikku naisia -romaanista saman nimisen elokuvatulkintansa, joka pohjautuu kirjan ohella myös Louisa May Alcottin muihin teoksiin. Elokuvassa kirjailijan alter ego Jo March pohdiskelee fiktiivistä elämäänsä. Gerwigin versiossa Marchin sisarusten rakastettu tarina, jossa neljä nuorta naista ovat päättäneet elää elämäänsä omilla ehdoillaan, on sekä ajaton että ajankohtainen.

Näkemiin Neuvostoliitto kertoo inkerinsuomalaisen Tarkkisen perheen värikkäistä vaiheista Neuvosto-Viron viimeisinä vuosina. Salaperäiseen Leningrad-3-kaupunkiin sekä 80- ja 90-luvun taitteen Tallinnaan sijoittuva draamakomedia on ensimmäinen inkerinsuomalainen pitkä näytelmäelokuva. Komedian on käsikirjoittanut ja ohjannut Lauri Randla, joka vierailee näyttelijä Nika Savolaisen kanssa Hopeatähti-näytöksen alussa.

Elämää kuoleman jälkeen on Klaus Härön ohjaama ja käsikirjoittama omaelämänkerrallinen draamakomedia. Elokuva kertoo siitä, kun vaimonsa menettänyt Nisse pelkää kohdata suruaan ja riiteleekin lähinnä voileipäkakun täytteestä aikuisen poikansa Stefanin kanssa. Miten tämä pieni perhe toipuu ja mitä tapahtuukaan, kun hyvää tarkoittava täti Elsa saapuu paikalle?  Elokuvassa tunnistamme ihmisinä itsemme sekä naurun ja itkun yhteyden ja voileipäkakun tärkeyden. Elokuvan puhekielenä on ruotsi ja se on tekstitetty suomeksi.

Kevään Hopeatähti-sarjan päättää elokuva Erityiset, joka on lempeän huumorin värittämä ranskalaisdraama kansainväliseksi hitiksi nousseen Koskemattomat -elokuvan tekijöiltä Olivier Nakachelta ja Éric Toledanolta. Elokuva kertoo Brunosta, joka huolehtii vaikeasti autistisista ihmisisistä, sekä Malikista, joka työskentelee hankalista oloista kotoisin olevien nuorten kanssa. Heidän aatemaailmansa ja taustansa ovat täysin erilaiset, mutta kun Malikin eksyneet sielut pääsevät auttamaan Brunon hoidossa olevia, uusia maailmoita avautuu kaikille.


Hopeatähti-näytökset keväällä 2020:

22.1. Antti J. Jokinen: Helene

5.2. Pamela Tola: Teräsleidit

19.2. Greta Gerwig: Pikku naisia

4.3. Lauri Randla: Näkemiin Neuvostoliitto

18.3. Klaus Härö: Elämää kuoleman jälkeen

1.4. Olivier Nakache, Éric Toledano: Erityiset


Muutokset ovat mahdollisia. Näytökset alkavat keskiviikkoisin klo 13.00.

Jätä kommentti