Hankihönkäys -puhallintapahtuma täyttää 10 v

Perinteinen tammikuussa järjestettävä puhallintapahtuma Hankihönkäys täyttää 10 vuotta. Leiri kokoaa Varkauteen noin 150 innokasta puhallinmusiikin harrastajaa  Varkaudesta ja lähialueen kunnista viikonlopuksi 18.1-19.1.2020. Varkauden soittokunnan ja Soisalo-opiston yhdessä järjestämässä tapahtumassa on tänä vuonna kaikkiaan neljä konserttia, joihin kaikkiin on yleisöllä vapaa pääsy.

”Tuubakimalaisen lastenkonsertti” on Varkauden kirjastossa 18.1. klo 10.30-11.15 ja

”Tuubakimalaisen yhteislaulukonsertti” Käpykankaan palvelutalon asukkaille klo 13-14.

”Erikoiset soittimet” -konsertti on 18.1. klo 18 Warkaus-salissa. Konsertissa esiintyvät suomalaisen vaskimusiikin mestarit Harri Lidsle, Nicolas Indermühle, Miska Miettunen, Visa Haarala ja Aleksi Saraskari säestäjinä Hannu Kella sekä Andra Kaus.

Soittimina ovat mm serpentti, ofikleidi, luonnon käyrätorvi, tuuba, alttotorvi, haitari… Konsertin kesto noin 1 h.

Leirin päätöskonsertti on sunnuntaina 19.1. klo 15 Warkaus-salissa. Silloin neljä leiriorkesteria esittää viikonlopun aikana harjoiteltua ohjelmistoa kapellimestareina A-orkesteri Sauli Saarinen, B-orkesteri Aleksi Saraskari, C-orkesteri Visa Haarala ja D-orkesteri Leena Toivanen. A-orkesterin tuubasolistina on varkautelaislähtöinen Harri Miettunen.

Harri Miettunen

Harri aloitti tuubansoiton Varkauden soittokunnassa kapellimestari Heikki Malmgrenin neuvottua sormitukset – soitettuaan sitä ennen viulua Otto Poutiaisen oppilaana ja omin päin soittokunnan oboeta. Oboe ei kuitenkaan pysynyt soittokunnossa Harrin ryhdyttyä parantelemaan sen koneiston säätöjä. Tässä vaiheessa soittokunta oli jo kuitenkin hankkinut esiintymisasun, eikä soittokunnan voimahahmo Jorma Tuunanen sallinut soiton lopettamista. Siksi oli luontevaa aloittaa joku vaskipuhallin, joita roikkuikin soittokunnan varastossa musiikkiopistolla. (Niihin oli jo tietysti puhalleltu, vaikka se olikin ehdottomasti kiellettyä.)

Pian tämän jälkeen soittokunnan viikonloppuleirillä oli opettajana Olavi Lampinen, joka innosti pyrkimään Puolustusvoimien Soittajakouluun Helsinkiin.
Viulunsoitto musiikkiopiston ja Varkauden orkestereissa antoi hyvän pohjan tuubaopinnoille.
Valmistuttuaan sotilasmuusikoksi ja käytyään varusmiespalveluksen Miettusta odotti työpaikka Helsingin varuskuntasoittokunnassa, nykyisessä Kaartin soittokunnassa. Seuraavana vuonna hän siirtyi Joensuun kaupunginorkesteriin juuri perustettuun toimeen, jossa oli päätyönä kamarimusiikki vaskikvintetissä. Vuodesta 1989 Miettunen on toiminut Tampereen kaupunginorkesterissa, nykyisessä Tampere Filharmoniassa. Kausi 1992-1993 kului opiskellessa Rotterdamin konservatoriossa Roger Bobon oppilaana, jossa Miettunen suoritti loppututkinnon Uitvoerend Musicus.

Harri Miettunen on kantaesittänyt mm. Lasse Eerolan, Jukka Linkolan ja Leonid Bashmakovin teoksia Lieksan vaskiviikoilla ja kansainvälisissä tuubakonferensseissa. Hänet valittiin Lieksan vaskiviikon vuoden vaskisoittajaksi vuonna 1993 ja Tampereen kaupunginorkesterin vuoden muusikoksi 1996. Miettusen Sibelius-tutkielma ”The S-motif” on huomioitu kansainvälisesti.

Puhallinmusiikki yhdistää leiriorkestereissa kaiken ikäiset. Jokaiselle löytyy oman taitotason mukainen kokoonpano, vasta-alkajasta lähes ammattitasoon saakka.

Suuri kiitos kuuluu leiriä tukeville paikallisille yrityksille, jotka mahdollistavat näin kaikenikäisille mielekästä harrastustoimintaa.

Jätä kommentti